Leonid Ivashov: "Μετά το Ιράν, ΗΠΑ και Ισραήλ θα χτυπήσουν στον Καύκασο"Σύμφωνα με ανάλυση του WSWS η Ρωσία εδώ και μήνες προετοιμάζεται εντατικά για ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν. Σύμφωνα με πρόσφατα Ρωσικά δημοσιεύματα το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο Στρατού θεωρεί ότι η επίθεση στο Ιράν θα γίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα έχει τεράστιες συνέπειες όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και στην περιοχή του Καυκάσου.


Η Ρωσία εδώ και καιρό αναβαθμίζει εξοπλιστικά τα στρατεύματά της που εδρεύουν στην περιοχή του Καυκάσου, ενώ έχει θέσει σε ετοιμότητα τη συστοιχία πυραύλων που βρίσκεται στην Κασπία Θάλασσα και είναι στις ακτές του Νταγκεστάν. Η μοναδική στρατιωτική βάση που υπάρχει στο Νότιο Καύκασο, βρίσκεται στην Αρμενία και έχει τεθεί επίσης σε ετοιμότητα.

Το περασμένο Φθινόπωρο, η Ρωσία έστειλε το αεροπλανοφόρο Kuznetsov στο λιμάνι της Ταρτούς, στη Συρία. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία θα έχει έμμεση εμπλοκή σε ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ – Ισραήλ στο Ιράν, παρέχοντας του (Ιράν) για αρχή τεχνογνωσία.

Πριν ένα περίπου μήνα, ο Πρόεδρος της Γενικής Ακαδημίας Επιστημών και Γεωπολιτικής της Ρωσίας, Leonid Ivashov, δήλωσε ότι: «Ένας πόλεμος εναντίον του Ιράν, ουσιαστικά θα είναι ένας πόλεμος εναντίον της Ρωσίας», ενώ δεν δίστασε να καλέσει σε μια πολιτική και διπλωματική Συμμαχία την Κίνα και την Ινδία.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Leonid Ivashov, τα όσα έχουν σκοπό να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ισραήλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχουν ως απώτερο σκοπό να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή ώστε η κρίση αυτή αρχικώς να πλήξει και δευτερεύων μεταφερθεί στα σύνορα της Κίνας, της Ρωσίας και στο εσωτερικό της Ευρώπης.

«Ένας πόλεμος εναντίον του Ιράν εκτός τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που θα πάρει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα επεκταθεί στον Καύκασο με στόχο να αποδυναμώσει τη θέση της Ρωσίας στην Κασπία Θάλασσα», επισημαίνει ο Leonid Ivashov.

Η μεγάλη ανησυχία της Μόσχας για ένα πόλεμο στο Ιράν είναι οι συνέπειες που θα υπάρξουν για εκείνη στην περιοχή κυρίως του Νοτίου Καυκάσου. Μια περιοχή που ο μοναδικός σύμμαχος της Ρωσίας είναι η Αρμενία η οποία έχει καλές οικονομικές σχέσεις με το Ιράν, σε αντίθεση με τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν που διατηρούν πολύ καλές οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με ΗΠΑ και Ισραήλ.

Στην περίπτωση που το Αζερμπαϊτζάν συμμαχήσει με τις ΗΠΑ και Ισραήλ στο θέμα του Ιράν θα ήταν πλήγμα για τα Ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή του νοτίου Καυκάσου. Το Αζερμπαϊτζάν συνορεύει με Ιράν, Ρωσία, Αρμενία ενώ έχει «έξοδο» στην Κασπία Θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 το Αζερμπαϊτζάν φιλοξενεί Αμερικανικές βάσεις και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή του νοτίου Καυκάσου.

Οι σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ιράν είναι ήδη πολύ τεταμένες. Η Τεχεράνη πολλές φορές μέχρι σήμερα κατηγόρησε το Μπακού ότι επανειλημμένως συμμετέχει σε «τρομοκρατικές» επιθέσεις και διάφορες άλλες επιχειρήσεις στο εσωτερικό του. Εμμέσως το Ιράν εννοεί ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και Ισραήλ επιτίθενται στο Ιράν από το εσωτερικό του Αζερμπαϊτζάν και σε συνεργασία με αυτό.

Τα τελευταία χρόνια, το Αζερμπαϊτζάν έχει διπλασιάσει τις στρατιωτικές του δαπάνες, ενώ το Φεβρουάριο ολοκληρώθηκε συμφωνία με το Ισραήλ αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσε την προμήθεια drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) καθώς και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας.

Το Αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy στα τέλη Μαρτίου δημοσίευσε ότι το Μπακού έχει δώσει το «πράσινο» φως στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τις αεροπορικές βάσεις του σε ενδεχόμενη αεροπορική επίθεση στο Ιράν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Mark Perry που έκανε την αποκάλυψη για λογαριασμό του περιοδικού FP έγραψε ότι ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι τα σχέδια θέλουν ένα σενάριο πολέμου στον Περσικό Κόλπο να μην τελειώνει εκεί αλλά να μεταφέρεται στην περιοχή του Καυκάσου.

Μετά τις πιο πάνω αποκαλύψεις το Αζερμπαϊτζάν και επίσημα διέψευσε την όποια εμπλοκή του και προειδοποίησε ότι τέτοια δημοσιεύματα είναι επικίνδυνο να προκαλέσουν πολεμική σύρραξη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν – Ιράν.

Ακόμη και έτσι να είναι, το Αζερμπαϊτζάν σίγουρα δεν μπορεί να διαψεύσει την κλιμάκωση της αντιπαράθεσής του με την Αρμενία για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει επανειλημμένως στρατιωτικές συγκρούσεις στα σύνορα των δύο χωρών ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που προειδοποιούν ότι η κόντρα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν εμμέσως εμπλέκει σε περιπέτειες τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή


Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.