Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν δύο εξωπλανήτες των οποίων οι τροχιές γύρω από τα άστρο τους βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση η μία από την άλλη, ένα φαινόμενο που δεν το έχουμε ποτέ δει στο Σύμπαν.
Φανταστείτε να βρισκόταν ο Ποσειδώνας μόνο 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Φανταστείτε ότι, αντί για την πανσέληνο που "ανατέλλει" στον ορίζοντα, εδώ έχουμε ένα γιγάντιο αέριο πλανήτη, που φαίνεται τρεις φορές μεγαλύτερος, εξηγούν οι ερευνητές, των οποίων οι εργασίες δημοσιεύονται σήμερα στις ΗΠΑ στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Science.
Αυτός ο κόσμος υπάρχει πράγματι και είναι ένα αστρικό σύστημα με τρία συνολικά αστέρια στον αστερισμό του Κύκνου, περίπου 1.200 έτη φωτός από τη Γη (ένα έτος φωτός αντιστοιχεί με 10.000 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα).
Έχει ονομαστεί Kepler-36, από το όνομα του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου των ΗΠΑ που είναι αφιερωμένο στην αναζήτηση εξωπλανητών. Ο πρώτος εξωπλανήτης αυτού του συστήματος Kepler-36a, ήταν ήδη γνωστός και τώρα ανακάλυψαμε τους άλλους δύο.
"Αυτοί οι δύο πλανήτες περνούν πολύ κοντά ο ένας από τον άλλο", δήλωσε ο Josh Carter του Κέντρου Αστροφυσικής στο Χάρβαρντ (CfA), ένας από τους βασικούς συντάκτες της εργασίας αυτής.
Ο εσωτερικός πλανήτης (κάπου 1,5 φορά μεγαλύτερος από τη Γη με 4,5 φορές το βάρος της) είναι βραχώδης και ονομάστηκε Kepler-36b που κάνει μια πλήρη τροχιά κάθε 14 μέρες σε μια μέση απόσταση κάπου 17 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ ο εξωτερικός αέριος πλανήτης (Kepler-36c) είναι σαν τον Ποσειδώνα (κάπου 3,7 φορές μεγαλύτερος από τη Γη με 8-πλάσιο βάρος) αλλά καυτός, που η περίοδος περιφοράς είναι μόνο 16 μέρες σε μια μέση απόσταση 20 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Η ομάδα των αστρονόμων υπολογίζει ότι ο μικρότερος βραχώδης πλανήτης αποτελείται κατά 30% από σίδηρο, με λιγότερο από 1% ατμοσφαιρικό υδρογόνο και ήλιο και πιθανότατα με 15% νερό. Ο μεγαλύτερος αέριος καυτός-Ποσειδώνας έχει κι αυτός βραχώδη πυρήνα που περιβάλλεται σαν μια ατμόσφαιρα από πολύ υδρογόνο και ήλιο. "Είναι οι πιο κοντινοί που έχουμε δει ποτέ σε ένα πλανητικό σύστημα", προσθέτει ο αστρονόμος Eric Agol του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
Η ανατολή του εξωπλανήτη Kepler 36c που μοιάζει με τον Ποσειδώνα
Οι δύο πλανήτες βρίσκονται στο κοντινότερο μεταξύ τους σημείο κάθε 97 ημέρες, κατά μέσον όρο.
Στη συνέχεια χωρίζονται από μια απόσταση μικρότερη κατά πέντε φορές της απόστασης Γης Σελήνης, περίπου 1,9 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τους δύο πλανήτες από την ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται από το τηλεσκόπιο Κέπλερ, το οποίο μπορεί να εντοπίσει έναν εξωπλανήτη όταν αυτός περνά μπροστά από το άστρο του, και μειώνει λίγο την ακτινοβολία του.
Αυτό το νέο πλανητικό σύστημα περιέχει μόνο αυτούς τους δύο πλανήτες σε τροχιά γύρω από ένα άστρο που μοιάζει στον ήλιο μας, αλλά είναι παλαιότερο κατά αρκετά δισεκατομμύρια έτη.
Πηγή: Universe2day – ΑΠΕ
Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.
Social Plugin