Ad Code

Responsive Advertisement

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η εΕυρωζώνη ενδέχεται να δημιουργήσει υπουργείο Οικονομικών για το κοινό νόμισμα και να εκδώσει ευρωομόλογα, στο τελικό στάδιο μίας δημοσιονομικής ένωσης που ίσως χρειαστεί χρόνια για να στηθεί, σύμφωνα με προπαρασκευαστικό έγγραφο για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters...
«Μεσοπρόθεσμα, η έκδοση κοινού χρέους μπορεί να εξεταστεί ως στοιχείο μίας τέτοιας δημοσιονομικής ένωσης, ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειώνεται στη δημοσιονομική ολοκλήρωση», αναφέρεται στο έγγραφο.

«Θα μπορούσαν να εξεταστούν βήματα προς τη θεσμοθέτηση κοινού και διαφορετικών ειδών χρέους, εφόσον υφίσταται εύρωστο πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανταγωνιστικότητας, με σκοπό να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος (moral hazard) και να καλλιεργείται αίσθημα υπευθυνότητας και τήρησης των κανόνων», προστίθεται.

Η έκθεση συντάχθηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στόχος της είναι να εντοπίσει ποιά μέτρα χρειάζεται να υιοθετήσει η Ευρωζώνη σε βάθος χρόνου για να ολοκληρώσει την οικονομική της ενοποίηση και να διασφαλίσει το μέλλον της νομισματικής της ένωσης.

Ορισμένα απ' αυτά τα μέτρα μπορεί να θεσμοθετηθούν εντός του επόμενου έτους, ενώ άλλα θα χρειαστούν μάλλον πολύ περισσότερο χρόνο μια και θα απαιτούν ευαίσθητες αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρωζώνη θα πρέπει να προωθήσει μία τραπεζική ένωση, μία δημοσιονομική ένωση και ένα κοινό πλαίσιο οικονομικής πολιτικής. Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλιστεί για όλα αυτά η απαραίτητη δημοκρατική νομιμοποίηση έτσι ώστε να μην απορρίψουν οι ψηφοφόροι τη μεταφορά υπερβολικά πολλών εξουσιών στις Βρυξέλλες.

Για να καταστεί δυνατή η έκδοση κοινού χρέους, η Ευρωζώνη θα πρέπει να μπορεί να θέτει ετήσιους στόχους και όρια για το δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών-μελών και να μπορεί να ζητά τροποποίηση των προϋπολογισμών τους εάν παραβιάζουν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς κανόνες.

Εάν μία χώρα θελήσει να δανειστεί περισσότερα χρήματα από όσα έχει συμφωνήσει προηγουμένως με την Ευρωζώνη, θα πρέπει να το αιτιολογήσει και να ζητήσει άδεια.

«Η διαδικασία προς την έκδοση κοινού χρέους θα πρέπει να βασίζεται σε κριτήρια και να γίνει σταδιακά», σημειώνεται στην έκθεση, στην οποιία προστίθεται ότι η σχετική πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στα κοινοτικά όργανα για να ελέγχει τους προϋπολογισμούς των κρατών.

«Έχουν προταθεί αρκετές επιλογές για την εν μέρει κοινή έκδοση χρέους, όπως η συλλογικοποίηση ορισμένων βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών εργαλείων (σ.σ. ευρωγραμμάτια) σε περιορισμένη βάση και υπό όρους», επισημαίνεται στην έκθεση.

«Θα μπορούσαν επίσης να εξεταστούν και διαφορετικά είδη δημοσιονομικής αλληλεγγύης», σημειώνεται ακόμα στο έγγραφο που αποτελεί το κείμενο εργασίας πάνω στο οποίο θα συζητήσουν οι χώρες του ευρώ την πλήρη δημοσιονομική ενοποίηση.



πηγη




Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή


Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.