Ad Code

Responsive Advertisement

Το φοιτητικό κίνημα της Χιλής [Βιντεο]

Από τον Απρίλη του 2011 και για αρκετούς μήνες, οι Χιλιανοί φοιτητές οργανώνουν απεργίες και κινητοποιούνται ενάντια στα μέτρα ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Αυτά τα μέτρα άρχισαν να τίθενται σε εφαρμογή από τις πρώτες ημέρες της δικτατορίας του Αουγκούστo Πινοσέτ, για τον οποίο η πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Μάργκαρετ Θάτσερ, έδειχνε ιδιαίτερο θαυμασμό.
Επιπλέον, οι φοιτητές απαιτούν ένα εκπαιδευτικό σύστημα προσβάσιμο για όλους και αντιμάχονται τις Νεοφιλελεύθερες τροποποιήσεις και τους θεσμούς που δημιουργήθηκαν κατά την θητεία του δικτάτορα.
Ο Πινοσετ επέβλεψε την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας και της εκπαίδευσης και την απορρύθμιση του νόμου εργασίας. Μέχρι το 1973 το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της Χιλής θεωρούνταν υψηλών προδιαγραφών και ήταν ελεύθερο για όλους τους φοιτητές. Σήμερα, τα πανεπιστημιακά δίδακτρα είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Το ίδιο μοντέλο (ιδιωτικοποιήσεων) επιβλήθηκε στην υγεία, τις συντάξεις, την συγκοινωνία και στα δίκτυα ενημέρωσης.
Έτσι, από τον Μάη του 2011 οι φοιτητές οργανώνουν διαδηλώσεις, πολιτιστικές δραστηριότητες, κατσερολάζος (πορείες διαμαρτυρίας όπου συνοδεύονται από τον χτύπο μαγειρικών σκευών) και απεργίες πείνας. Η εξέγερση των πανεπιστημίων και των λυκείων αποκάλυψε την φύση της κυβέρνησης που καθοδηγείται από το νεο-δεξιό κόμμα του Σεμπάστιαν Πινέρα. Επίσης, κατά τη διάρκεια συλλήψεων εκατοντάδες τραυματίστηκαν και ένα αγόρι 14 χρονών έπεσε νεκρό από πυρά αστυνομικού.




Το φάντασμα του καθεστώτος Πινοσέτ αναβίωσε από τον δήμαρχο του Σαντιάγο ο οποίος έκανε λόγο για την επέμβαση των ένοπλων δυνάμεων ώστε να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και να εορταστεί ομαλά η μνήμη του πραξικοπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου του 1973. Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Προβιντέντσια (ένα πρώην μέλος της DINA, της μυστικής αστυνομίας του Πινοσέτ) ανήγγειλε ότι θα έκλεινε όλες τις κατειλημμένες σχολές ενώ ταυτόχρονα θα απέδιδε φόρους τιμής στον στρατηγό Κρανσόφ, ο οποίος έχει τιμωρηθεί με φυλάκιση 100 χρόνων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων: απαγωγές και δολοφονίες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ένας από τους κοντύτερους συμβούλους του Πινέρα υποστήριξε δημόσια τον δήμαρχο, δημιουργώντας σκάνδαλο.
Εδώ και ένα χρόνο, περίπου, οι δύο μεγαλύτερες φοιτητικές οργανώσεις της χώρας έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός μαζικού κινήματος που, ωστόσο, δεν πέτυχε να κερδίσει παραχωρήσεις από την κυβέρνηση. Παρόλ’ αυτά, όμως, οι δημοσκοπήσεις της 29ης Δεκεμβρίου του 2011 έδειξαν ότι το 80% του πληθυσμού υποστηρίζει το φοιτητικό κίνημα
Το ελευθεριακό Φοιτητικό Μέτωπο (FEL), το οποίο βρίσκεται σε συνεργασία με αναρχικούς φοιτητές, έχει επιστρέψει στην οργάνωση της Συνομοσπονδίας των Χιλιανών Φοιτητών (FECH) 80 χρόνια μετά την αποχώρησή του λόγω της ολοκληρωτικής ηγεμονίας του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο νέος γενικός διευθυντής του FECH είναι αναρχικών πεποιθήσεων και τόσο αυτός όσο και άλλα μέλη αντιπροσωπεύουν ένα ρεύμα που επιθυμεί την γιγάντωση του φοιτητικού κινήματος και την ένωσή του με άλλα κοινωνικά κινήματα στα συνδικάτα των εργαζομένων.
Νέοι αγώνες φαίνεται να λαμβάνουν χώρα στο άμεσο μέλλον, οι οποίοι θα είναι ιδιαίτερα έντονοι αλλά, ταυτόχρονα, και δύσκολοι.

Σε ελεύθερη μετάφραση, από το 142 φίλο της εφημερίδας Resistance (Ιούνιος 2012) του Anarchist Federation of London.




πηγη





Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή


Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.