Με μια φρασεολογία αλλά και ένα ύφος που οι ΗΠΑ δεν συνηθίζουν, καθώς όπως και να'χει οι επιθετικού τύπου δηλώσεις και «φανφάρες» ανήκουν «δικαιωματικά» στους Ιρανούς προειδοποίησαν σήμερα το Ιράν να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια αποκλεισμού των στενών του Χορμούζ.
«Το μήνυμα προς το Ιράν είναι απλό: Μη διανοηθείτε να το πράξετε. Μη διανοηθείτε να αποκλείσετε τα Στενά του Χορμούζ . Θα καθαρίσουμε τις νάρκες. Μη σκεφτείτε να στείλετε τα ταχέα σκάφη σας για να παρενοχλήσουν τα δικά μας σκάφη ή τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Αν γίνει αυτό, θα τα στείλουμε στον πάτο της
θάλασσας», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης στους Times, όπως αναμεταδίδει η αγγλόφωνη έκδοση του Al Arabiya news.
Η αναφορά στην ύπαρξη ναρκών του Αμερικανού Αξιωματούχου εγείρει υποψίες ότι το Ιράν έχει ποντίσει ή πρόκειται πολύ σύντομα να ποντίσει νάρκες στα Στενά για τον αποκλεισμό, γεγονός που σημαίνει σχεδόν αυτόματα ναυτική εμπλοκή στην περιοχή με δυνάμεις του 5ου αμερικανικού Στόλου.
Παράλληλα οι ΗΠΑ σπεύσουν να ενισχύσουν και άλλο τις ναυτικές τους δυνάμεις στην περιοχή με την αποστολή με σκοπό την διατήρηση των Στενών του Χορμούζ ανοικτά., όπως έγραψαν σήμερα οι New York Times.
Οι ενισχύσεις αυτές έχουν να κάνουν τόσο με κύριες μονάδες επιφανείας όσο και με σκάφη ναρκοθηρίας –των οποίων διπλασίασαν τον αριθμό στα 8 σκάφη- ενώ ήδη υπάρχουν στην περιοχή σε βάσεις στα ΗΑΕ μια Μοίρα με τα νεότερα αεροσκάφη της USAF F-22 αλλά και Μοίρες με παλιότερους τύπους F-15C.
Παράλληλα όμως και το Ιράν φαίνεται να συνεχίζει την πορεία σύγκρουσής του με τις ΗΠΑ. Μόλις εχθές βουλευτές του Ιρανικού Κοινοβουλίου (Majlis) έφεραν προς ψήφιση νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει το κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ στα πετρελαιοφόρα σκάφη που κατευθύνονται για να προμηθεύσουν χώρες που υποστηρίζουν το σημερινό καθεστώς των κυρώσεων σε βάρος της Ιρανικής Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Το νομοσχέδιο προετοιμάστηκε στην επιτροπή εθνικής ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε Ιρανός βουλευτής στο ρωσικό δίκτυο RT. Το νομοσχέδιο φέρεται ως η απάντηση στις κυρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ από την πρώτη μέρα του Ιουλίου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται, ότι από τα Στενά του Χορμούζ διέρχονται περί τα 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο ανά ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 καθιστώντας τα ως μια από τις σημαντικότερες οδούς της τροφοδοσίας πετρελαίου διεθνώς, αφού από εκεί οδεύει προς τις αγορές το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Ιράκ και σχεδόν όλο το φυσικό αέριο του Κατάρς
Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αμερικανού αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης, όταν δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν όχι μόνο στην περίπτωση που το ιρανικό Ναυτικό απειλήσει δικά του σκάφη αλλά και εμπορικά σκάφη άλλων χωρών.
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=46586&Itemid=139
Social Plugin