Ad Code

Responsive Advertisement

Λέει και ψέματα η τρόικα;

Διαβάσαμε προσφάτως (στο «Βήμα») ότι, σύμφωνα με την έκθεση της μόνιμης αποστολής της τρόικας στη Αθήνα, οι τακτοποιήσεις και τα βολέματα καλά κρατούν, καθώς τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν μιλούσαν για αύξηση των προσλήψεων στο Δημόσιο! Κάπως έτσι μπορεί και να πιστέψει τελικά κάποιος ότι...
για τα δεινά δεν ευθύνεται το καλό και μελετημένο μνημόνιο, αλλά η μη εφαρμογή του. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;

Ρωτάμε επειδή, λίγες μέρες μετά (στην «Καθημερινή»), διαβάσαμε ότι, σύμφωνα με «έκθεση της τρόικας για τη διαχείριση του προσωπικού στο Δημόσιο», η οποία μάλιστα «διαθέτει επικαιροποιημένα στοιχεία έως και τα τέλη Μαΐου», από τις αρχές του 2010 έως τα τέλη του έτους θα έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο 106.251 εργαζόμενοι». Δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι, από 876.732 άτομα στο τέλος του 2009, φέτος τον χειμώνα θα υποχωρήσουν σε 770.481!

Όσο για τις «πλεονάζουσες προσλήψεις», στο ρεπορτάζ σημειώνεται: «Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι έγιναν 1.057 περισσότερες προσλήψεις από τις προβλεπόμενες. Η απόκλιση αυτή προήλθε εξαιτίας της αλλαγής του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις σε μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις και του “κενού” στον έλεγχο που δημιουργήθηκε εξαιτίας αυτής της αλλαγής».

Αποδεχόμενοι ότι όλοι οι καλοί συνάδελφοι επικαλούνται πράγματι πηγές και εκθέσεις της τρόικας, το πρώτο αυτονόητο ερώτημα που μας προκύπτει είναι πότε οι τροϊκανοί λένε την αλήθεια: όταν μιλούν για αύξηση προσλήψεων ή όταν περιγράφουν μείωση των υπαλλήλων πάνω από 10%;

Σε ό,τι αφορά την εκδοχή των υπεράριθμων προσλήψεων, πάντως, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Στην ανακοίνωσή του, μάλιστα, ο Σύλλογος κάνει λόγο για «παραποιημένα στοιχεία» που «περιέχονται σε έκθεση της μόνιμης αντιπροσωπίας της τρόικας στην Ελλάδα».

Επειδή, λοιπόν, έχουμε την... υποψία ότι η καταγγελία των αρχαιολόγων περιγράφει μια γενικότερη απάτη της τρόικας και των εγχώριων συνεργατών της με στόχο το μαγείρεμα στοιχείων που θα «δικαιολογούν» νέες επελάσεις βαρβαρότητας, δημοσιεύουμε αυτούσιο το Δελτίο Τύπου - καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Με τον τρόπο αυτό ελπίζουμε να πληροφορηθούμε ποιος τελικά έχει δίκιο. Η τρόικα, που μιλά για αθρόες προσλήψεις στο Δημόσιο; Ή ο σύλλογος των αρχαιολόγων, που αρνείται ότι κάτι τέτοιο ισχύει στην περίπτωση του υπουργείου Πολιτισμού και υποψιάζεται ότι η τρόικα παραποιεί γενικώς τα στοιχεία σε όλο το Δημόσιο;

Η ανακοίνωση

«Σχετικά με την έκθεση της μόνιμης αποστολής της Τρόικας στην Ελλάδα, που είδε πριν λίγες μέρες το φως της δημοσιότητας και έφερε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να έχει προβεί σε αθρόες προσλήψεις κατά τη διάρκεια του 2011, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διαμαρτύρεται έντονα για την ψευδή παρουσίαση των στοιχείων από την πλευρά του ΥΔΜΗΔ προς την Τρόικα και – συνακόλουθα – προς τον ελληνικό τύπο.

Συγκεκριμένα στην εν λόγω έκθεση αναφέρεται ότι στο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού έχουν γίνει 22 κανονικοί διορισμοί, 294 αταύτιστοι (“unidentified”) διορισμοί καθώς και 583 μετατάξεις στη διάρκεια του 2011. Τα στοιχεία, που παραθέτουμε στη συνέχεια, αποδεικνύουν την αλήθεια, τόσο για το θέμα των δήθεν αταύτιστων προσλήψεων, όσο και αυτό των δήθεν υπεράριθμων μετατάξεων:

● Διακόσιοι εξήντα επτά (267) υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων και αρχαιολόγοι καθώς και άλλοι επιστήμονες, επιλέχθηκαν με αυξημένα προσόντα και διαφανή μοριοδότηση, μετά από διαγωνισμό που διενήργησε το ΑΣΕΠ το 2008.

Παρόλο που τα αποτελέσματα του εν λόγω διαγωνισμού είχαν οριστικοποιηθεί ήδη από το 2009, οι επιτυχόντες συνάδελφοι ταλαιπωρήθηκαν αναίτια επί μακρόν, καθώς το ΦΕΚ του διορισμού τους δημοσιεύτηκε τελικά τον Δεκέμβριο του 2010 (πριν τεθεί σε ισχύ η αναλογία 1:5).

Στον πίνακα που παραθέτει η Τρόικα με βάση τα στοιχεία του ΥΔΜΗΔ, οι προσλήψεις αυτές φαίνονται – άγνωστο για ποιο λόγο ή σκοπιμότητα – σαν να έχουν διενεργηθεί εντός του 2011 με “άγνωστο” τρόπο. Επισημαίνεται ότι ικανός αριθμός αυτών των συναδέλφων υπηρετούσε ήδη στο ΥΠΠΟΤ με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου και, ως εκ τούτου, δεν υπήρξε οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού!

● Όπως φαίνεται, στον αριθμό των “αταύτιστων” προσλήψεων συμπεριλαμβάνονται επίσης οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που ξεκίνησαν να εργάζονται στο ΥΠΠΟΤ εντός του 2011, θεωρούνται όμως πως έχουν διοριστεί από την ημέρα της εισαγωγής τους στη Σχολή, καθώς και υπάλληλοι του ΥΠΠΟΤ, που απλά άλλαξαν ειδικότητα (μετάταξη από έναν κλάδο σε άλλο) κατά τη διάρκεια του 2011 λόγω επιπλέον προσόντων, χωρίς να επιβαρυνθεί και πάλι καθόλου ο κρατικός προϋπολογισμός.

● Αντιθέτως με τα αναφερόμενα στην έκθεση, άλλοι 187 συνάδελφοι, ο διορισμός των οποίων έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ από τον Δεκέμβριο του 2010, ακόμη ταλαιπωρούνται και δεν έχουν διοριστεί (!!!), καθώς ούτε και αυτούς το ΥΔΜΗΔ τους είχε συνυπολογίσει, ως όφειλε, στο συνολικό αριθμό των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων στις 31.12.2010.

Οι συνάδελφοι αυτοί, που δουλεύουν για πολλά χρόνια στον πολιτισμό, αντί να προσφέρουν κανονικά την εργασία τους από το 2010 στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, που τους έχει απόλυτη ανάγκη, δύο χρόνια αργότερα ακόμη ταλαιπωρούνται μεταξύ δικαστηρίων, πολιτικής ηγεσίας ΥΔΜΗΔ και Τρόικας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του διορισμού τους.

● Όσον αφορά στις μετατάξεις, η Αρχαιολογική Υπηρεσία δέχτηκε – και πάλι κατά τις επιταγές της Τρόικας – 374 μεταταχθέντες από ΟΣΕ, ΗΣΑΠ και ΕΘΕΛ. Το προσωπικό αυτό συνέβαλε στην επίλυση ελάχιστων από τα οξυμμένα προβλήματα φύλαξης στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την επικράτεια.

Τα οξυμμένα προβλήματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε θέματα λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, διεξαγωγής ανασκαφικών ερευνών καθώς και εξυπηρέτησης των πολιτών πόρρω απέχουν από την εικόνα ενός τομέα που παρουσιάζει υπεράριθμο προσωπικό, όπως θέλουν να παρουσιάσουν τα δημοσιεύματα.

Με βάση και μόνο τα προαναφερθέντα δεδομένα από τον τομέα του πολιτισμού, και με την υπόθεση ότι τα υπόλοιπα στοιχεία της έκθεσης είναι σωστά, ο συνολικός αριθμός των υπηρετούντων στο ΥΠΠΟΤ υπαλλήλων στις 31.12.2010 ήταν 8.299 υπάλληλοι.

Ακόμη και σε σύγκριση με τους 8.056 υπηρετούντες στις 31.12.2011, που αναφέρει η έκθεση, καθίσταται ολοφάνερο ότι – παρά τους προαναφερθέντες, ξεχασμένους από το 2010 και δήθεν αταύτιστους, διορισμούς και τις μετατάξεις– το προσωπικό του πρώην ΥΠΠΟΤ δεν αυξήθηκε αλλά τουναντίον μειώθηκε σημαντικά και μάλιστα με απαράδεκτες διαδικασίες όπως η “εφεδρεία”, που έχει καταγγελθεί ακόμη και από όσους την θέσπισαν!

Η πολιτική ηγεσία του ΥΔΜΗΔ θα πρέπει να απαντήσει για το θέμα της επιλεκτικής παρουσίασης στοιχείων προς την Τρόικα και να εξηγήσει με πειστικό τρόπο, για ποιο λόγο οι διορισμοί του 2010 (πριν την ισχύ της αναλογίας 1:5) βαφτίστηκαν διορισμοί του 2011, ώστε να παρουσιάζεται η πλαστή εικόνα “υπεράριθμου προσωπικού” σε έναν τομέα του δημοσίου που υποφέρει από την υποστελέχωση και τις εφεδρείες, αλλά και την έλλειψη πόρων ακόμη και για τα στοιχειώδη.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποφάσισε να αποταθεί στα αρμόδια όργανα της τρόικας και της Ε.Ε., προκειμένου να ενημερωθούν και να πάρουν θέση στο θέμα της παραποιημένης παρουσίασης των στοιχείων στην εν λόγω έκθεση».

Για να δούμε λοιπόν. Ποιος λέει ψέματα. Και για ποιο λόγο...

Του Δημήτρη Μυ από το Ποντίκι, μονταζ Γρέκι


Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή