Ad Code

Responsive Advertisement

Μη χάσετε: Το Ευαγγέλιο του Ιούδα (βίντεο)

Το Ευαγγέλιο του Ιούδα είναι ένα πρώιμο κείμενο του γνωστικού χριστιανισμού που χρησιμοποιούσαν οι Καϊνίτες, μια πρώιμη χριστιανική γνωστική ομάδα και αποτελεί τμήμα ενός κώδικα γνωστού ως Codex Tchacos (Κώδικας Τσάκος).


Ο κώδικας είναι ένα αρχαίο βιβλίο: ένα σώμα χειρόγραφων σελίδων δεμένων στη μία πλευρά σε μορφή βιβλίου.
Οι κώδικες μπορούσαν να περιλαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες και ήταν...
πολύ πιο πρακτικοί απ’ ό,τι τα ειλητάρια (χειρόγραφα τυλιγμένα σε κύλινδρο), γι’ αυτό και τα βιβλικά ή τα κλασικά κείμενα συγκροτούνταν συνήθως σε κώδικες.


Ο Codex Tchacos (Κώδικας Τσάκος) ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Δημάρατου Τσάκου, πατέρα της εμπόρου αρχαιοτήτων Φρίντα Νούσμπεργκερ-Τσάκος, η οποία αγόρασε το κείμενο τον Απρίλιο του 2000. Η λατινική ονομασία χρησιμοποιείται πάγια ως τεχνικός όρος, σύμφωνα με την παράδοση που ακολουθείται για τα κλασικά κείμενα.




Τι περιέχει ο Codex Tchacos;


Εκτός από το ευαγγέλιο του Ιούδα, ο κώδικας περιλαμβάνει ένα κείμενο με τίτλο «Ιάκωβος», που αποδίδει την Πρώτη Αποκάλυψη του Ιακώβου από τον Nag Hammadi Codex V, μια απόδοση της Επιστολής του Πέτρου στο Φίλιππο και ένα κείμενο που τιτλοφορείται προσωρινά Βιβλίο του Αλλογενούς.




Πού ανακαλύφθηκε ο Codex Tchacos;


Ο κώδικας, που περιλαμβάνει το ευαγγέλιο του Ιούδα, ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1970 κοντά στην πόλη Ελ Μίνια της Αιγύπτου και ταξίδεψε από την Αίγυπτο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ παρέμεινε για 16 περίπου χρόνια σε μια τραπεζική θυρίδα στο Χίκσβιλ του Λονγκ Άιλαντ, στη Ν. Υόρκη, ώσπου τον Απρίλιο του 2000 αγοράστηκε από την έμπορο αρχαιοτήτων Φρίντα Νούσμπεργκερ-Τσάκος. Μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες επαναπώλησης, η Νούσμπεργκερ-Τσάκος –που είχε ανησυχήσει για τη ραγδαία φθορά του παπύρου– μεταβίβασε τον κώδικα στο ίδρυμα Maecenas Foundation for Ancient Art στη Βασιλεία της Ελβετίας, το Φεβρουάριο του 2001, προκειμένου να συντηρηθεί και να μεταφραστεί. Το χειρόγραφο θα δωρηθεί στην Αίγυπτο και θα φιλοξενηθεί στο Κοπτικό Μουσείο του Καΐρου.







πηγη




Follow Me on Pinterest



....Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.



Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή