Ad Code

Responsive Advertisement

ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΟΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΑΙΟ ΤΕΛΟΣ

Η αναδυόμενη εικόνα του Γαλαξία, μας αποκαλύπτει ότι ο Γαλαξίας γεννήθηκε στο χάος και διαμορφώνεται από τη βία, ότι ζει σε μια κατάσταση ταραχώδης πολυπλοκότητας, και ότι το μέλλον του έχει σίγουρη καταστροφή.
Αν παρατηρησετε προσεκτικα στον νυκτερινο ουρανο,θα δειτε μια χλωμή λωρίδα  φωτός την οποια οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν The Milky Way - Ο  Γαλαξιας Μας!


Οι αστρονόμοι γνωριζαν ηδη από τη δεκαετία του 1920 ότι η ζώνη αυτή είναι μια αποψη της άκρης  του γαλαξία στον οποίο ζούμε: μια τεράστια pinwheel γεμάτη με νεφελώματα,  σύννεφα αερίου και δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων άστρα. 


Για τις περισσότερες από τις εννέα δεκαετίες από τότε, οι

αστρονόμοι πιστευαν,  επίσης ,ότι ο Γαλαξίας μας αλλα  και άλλοι σαν αυτον  ήταν  ήσυχα μέρη: βαριες, αργες περιστρεφόμενες δομές που σχηματιστηκαν στο περασμα πολλων αιωνων και είχαν εγκατασταθεί σε αδιατάρακτο μέση ηλικία.

Στη συνέχεια, όμως, άρχισαν να βλεπουν τον γαλαξια με νεα ματια . Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1970 και του 1980, οι νέες γενιές τηλεσκοπιων ,   εδάφους και διαστηματος ,  άρχισαν τη χαρτογράφηση του Γαλαξία -Milky Way σε μήκη κύματος που κυμαίνονται από τα μικροκύματα εως και ακτίνες Χ, αποκαλύπτοντας ένα αφάνταστο πλούτο. 


Κατα τη διαρκεια των δεκαετιων του 2000, εξελιγμενα  προγράμματα εντοπισμού παρατηρησαν γαλαξιακές δομές που εξαπλωνονται κατα μηκος των ουρανων, και είναι τόσο μεγάλες που κανείς δεν είχε παρατηρήσει πριν. 


Στην παρούσα δεκαετία, ομάδες αστρονόμων εκαναν αγώνες για την οικοδόμηση όλο και πιο ισχυρων προσομοιωτων σε υπολογιστές για να μοντελοποιήσουν την προέλευση των γαλαξιών σε κάθε κλίμακα από το σύμπαν εως τα  σμήνη αστέρων. 


Και μέχρι το επόμενο έτος, το Atacama Large Millimeter/Submillimeter  Array (ALMA) στη Χιλή θα χαρτογραφησει τον Γαλαξία σε πρωτοφανή επίπεδα λεπτομέρειας.


Οι αστρονόμοι εξακολουθούν να αγωνίζονται για να αφομοιώσουν όλες αυτές τις νέες πληροφορίες. Διαφωνίες, αβεβαιότητες και αναπάντητα ερωτήματα αφθονούν. 


Αλλά κανείς δεν θα μπορούσε σήμερα να υποστηριξει ότι η κοσμικη πατρίδα μας είναι ένα ήσυχο τέλμα. Η αναδυόμενη εικόνα του Γαλαξία, μας αποκαλύπτει ότι ο Γαλαξίας γεννήθηκε στο χάος και διαμορφώνεται από τη βία, ότι ζει σε μια κατάσταση ταραχώδης πολυπλοκότητας, και ότι το μέλλον του έχει σίγουρη καταστροφή.


ΤΟ ΦΩΤΟΣΤΕΦΑΝΟ ΤΗΣ ΣΚΟΤΕΙΝΗΣ ΥΛΗΣ


Οι αστρονόμοι ακόμα δεν εχουν συμφωνησει  για την ακριβή ακολουθία των γεγονότων κατά τη διάρκεια της γέννησης του Γαλαξία μας, αλλά σχεδον ολοι συμφωνουν ότι η ιστορία ξεκίνησε με την σκοτεινή ύλη. 


Η ουσία είναι παντού, ακόμα και αν είναι αόρατος και κανείς δεν ξέρει ακόμα τι είναι. Είναι μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη ύλη - αστέρια, αέριο και ό, τι άλλο αποτελειται  από άτομα - κατά ένα προς περίπου πέντε, και ακόμη μπορεί να ανιχνευθεί μόνο μέσω της βαρυτικής έλξης της στα ορατά αστέρια και  γαλαξίες.


 Οι αστρονόμοι γνωριζουν από τη δεκαετία του 1970 ότι ο Γαλαξίας μας, όπως και κάθε άλλος γαλαξίας, είναι τυλιγμένος σε ένα τεράστιο κουκούλι  σκοτεινής ύλης.


 Χωρίς αυτό, η βαρύτητα που παράγεται από τη συνηθισμένη ύλη δεν θα ειναι αρκετη για να κρατήσει τον ΓΑΛΑΞΙΑ μαζί.


Αμέσως μετά το Big Bang, περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, η βαρύτητα προκαλεσαι μικροσκοπικες παρατυπίες στη σκοτεινή ύλη για να αυξηθεί, σχηματίζοντας πυκνότερες και πυκνότερες μάζες σε κάθε κλίμακα μεγέθους. 


Προσομοιώσεις δείχνουν ότι αυτή τη συσσωρευτικη διαδικασία γίνεται πάντα μεσα σε ένα χάος  συγκρούσεων και συγχωνεύσεων. 


Όμως, μέσα στα δισεκατομμύρια χρόνια απο το  Big Bang, τα πράγματα ησυχασαν λίγο, και μερικες μαζες  από  σκοτεινή ύλη  αρχίζουν να φαίνονται πολύ, όπως αυτή που περιβάλλει το Γαλαξία μας: ένα σχεδόν σφαιρικό φωτοστέφανο αρκετων εκατονταδων Kiloparsec (1 kiloparsec είναι περίπου 3.200 φωτός ετών) που τον διασχιζει, με μάζα περίπου 1012 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, και ένα πλήθος από υπο-φωτοστεφανα  σε όλη τη διαδρομή  μέχρι τη μάζα της Γης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ


Galactic halo formation

Simulation of the large-scale aggregation of dark matter into a dark-matter halo.
Μέσα σε αυτό το φωτοστέφανο ήταν μια λεπτή ομιχλη του αρχέγονου υδρογόνου και ήλιου που τράβηξε μαζί με τη βαρύτητα της σκοτεινής ύλης. 

Μετά από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, η ψυξη και συμπυκνωση αυτου του αεριου , οδηγησε στη δημιουργια των αστεριων,και το οποιο θα γίνει η πρώτη ύλη από την οποία ο Γαλαξίας μας δημιουργήθηκε. 


Αλλά αυτή η διαδικασία μοντελοποίησης είναι κάθε άλλο παρά απλή. "Η σκοτεινή ύλη απαντά μόνο με τη βαρύτητα και εμεις κατανοουμε τη βαρύτητα», λέει ο Piero Madau, ένας αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ.


 Αλλά σταθμοί συνηθισμένης ύλης στη γαλαξιακη σημερινή δομη  εμπλέκονται  σε συγκρούσεις, απώλειες, ψύξη, θέρμανση και εκρήξεις. "Είναι πολύ περίπλοκο», λέει ο Madau.
ΓΑΛΑΞΙΕΣ ΝΑΝΟΙ

Υπαρχει ομως μια επιπλοκη σχετικα με τα υπο-φωτοστεφανα σκοτεινης υλης. 


Πάνω από μια ορισμένη μάζα, που ακομη δεν εχει προσδιορισθει, θα έχουν τραβηξει  αρκετό αέριο ωστε να σχηματίσουν αστέρια και  γαλαξίες νάνους, ακανόνιστες συγκεντρώσεις  άστρων και αερίου με περίπου 1% της μάζας του συγχρονου  Γαλαξία . 


Αλλά αν αυτό συνέβαινε, στο Γαλαξία μας θα πρέπει να υπαρχουν χιλιάδες νάνοι γαλαξίες σε τροχιά γύρω από αυτόν. Μέχρι στιγμής, οι παρατηρητές έχουν βρει περίπου δύο δωδεκάδες.


Μια πιθανή εξήγηση για αυτή τη διαφορά είναι ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι γαλαξίες νάνοι, αλλά είναι αορατοι επειδή περιέχουν ασυνήθιστα υψηλές ποσότητες της σκοτεινής ύλης. Ο νάνος γαλαξίας Segue 1, για παράδειγμα, ειναι  χίλιες φορές πιο σκούρος από τη λαμπερη υλη.


Υπαρχει τεραστιο ενδιαφερον οσον αφορα την εξερευση αυτων των νανων γαλαξιων , λέει ο Connie Rockosi, ένας αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ, «επειδή μας οδηγουν στον προσδιορισμο του οριου  κάτω από το οποίο τα υπο-φωτοστεφανα σκοτεινης υλης δεν δημιουργουν αστερια  και γαλαξίες που τους φιλοξενούν.


 "Μια άλλη δυνατότητα είναι ότι κάποια υπο-φωτοστεφανα είναι πάρα πολύ μικρα για να  σχηματίσουν τα αστέρια, και έτσι είναι εντελώς σκοτεινα.


 Η εύρεση ενός τέτοιου γαλαξία με λιγότερη μάζα της σκοτεινής ύλης σημαίνει ότι η βαρυτικη του επιδραση  στους νανους γαλαξίες γύρω  ή σε ρεύματα των άστρων, και οι υπογραφές των εν λόγω αποτελεσματων δεν έχουν ακόμη προσδιοριστει πειστικά. "Θα θέλαμε πολύ να βρούμε μια σκοτεινή ύλη χωρίς υπο-φωτοστεφανο  έναν γαλαξία σε αυτό», λέει ο Rockosi. 


"Αυτό βρισκεται  ψηλά στη λίστα των πραγμάτων που  ελπίζω να δω."


Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι πολλοί περισσότεροι γαλαξίες νάνοι σχηματοποιηθηκαν, αλλά η πρώτη γενιά των άστρων ήταν  τόσο μαζική, ζεστη και εκρηκτική που εκτοξευσαν όλο το φυσικό αέριο και τα αστέρια μακρια απο αυτα , εκτος απο  τα μεγαλυτερα υπο-φωτοστεφανα.


Το αστρικό φωτοστέφανο



Είτε έτσι είτε αλλιώς, η δημιουργία του Γαλαξία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, με φυσικό αέριο και νάνους γαλαξιες να στροβιλίζονται προς τα μέσα, προς μια συνεχώς αυξανόμενη μάζα του φυσικού αερίου και των αστεριών, η οποια συσσωρεύεται στο κέντρο του φωτοστέφανου σκοτεινής ύλης  : τον πρωτο-γαλαξία μας. 


Οι νάνοι γαλαξίες υπηρχαν παντου, λέει η Χέδερ Morrison, μια αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ του Οχάιο. 


"Τα πράγματα ήταν απλά ένα χάος." 


Αναπόφευκτα, κάποιοι από αυτούς θα εφτασαν πολύ κοντά στον ολοένα και αυξανόμενο πυρήνα και  θα έχουν τραβηχτεί  από τη βαρύτητα του.


Η περιοχή λίγο έξω από το Γαλαξία μας σήμερα φαίνεται να δένεται με απομεινάρια αυτών των εκδηλώσεων: διαφορετικές ροές από αστέρια πουδημιουργουν ενα βροχο γυρω απο την αρχική τροχιά του γαλαξία νάνου.

Αυτά τα ρεύματα είναι δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή είναι εξασθενημένα και εκτείνονται σε ένα μεγάλο μέρος του ουρανού. Αλλά οι ομάδες των παρατηρητών βρίσκουν όλο και περισσότερους από αυτούς. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, αυτή του νανου γαλαξία Τοξότη και των συναφών ρευματων αστεριων του, οι παρατηρητές έχουν βρει ένα νάνο γαλαξία στην πράξη της αποσυνθεσης.


Ο δίσκος


Αυτή η εικόνα δείχνει ότι το εξωτερικο φωτοστέφανο που σχηματίζεται  διαταράσσεται από νάνους γαλαξίες και το εσωτερικό φωτοστέφανο είναι ένα απομεινάρι της δίνη στο κέντρο, οταν ο πρωτο-γαλαξίας κατέρρεε για να παρει τη  σύγχρονη μορφή του. 


Η δυναμική αυτής της κατάρρευσης εχει γινει αντιληπτη εδώ και δεκαετίες: κάθε σύγκρουση μεταξύ του εισερχόμενου αερίου και νάνων γαλαξιων διαχέεται μερικά στην τροχιακή ενέργεια τους, έτσι ώστε να πεφτουν μακρύτερα προς τα μέσα. 


Καθώς πλησιαζει το κέντρο, αυτό που ξεκίνησε ως ένα μικρό, τυχαίο ποσό της περιστροφής, μεγεθύνεται. Και καθώς η αναθέτουσα μάζα  περιστρέφεται όλο και πιο γρήγορα, αυτο σταθερά ισοπεδωνεται σε ένα λεπτό δίσκο. 


Στο δίσκο, εν τω μεταξύ, βαρυτικές αλληλεπιδράσεις που προκαλούνται απο τις τροχιές των άστρων και τα συννεφων αερίου αρχιζουν να συσσωρεύονται και προκαλούν κυκλοφοριακή  ουράνια συμφόρηση: «κύματα συσπείρωσης πυκνότητας"  που αποτελουν τους σπειροειδείς βραχίονες. (Σε ορισμένους γαλαξίες, σπειροειδείς βραχίονες, επίσης, φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα των κρουστικών κυμάτων που διαδίδονται μέσω διαστρικου αέριου.)


Οι αβεβαιότητες που προκύπτουν, όταν ερχομαστε στις λεπτομέρειες. Μήπως πηρε ένα δισεκατομμύριο χρόνια για να σχηματιστει ο δισκος; Δέκα δισεκατομμύρια χρόνια; "Κανείς δεν ξέρει πραγματικά», λέει ο James Bullock, ένας αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine.


Και ποσο ακομη μπορει  ο Γαλαξίας μας  να συνεχίσει να παραγει  αστέρια, όταν κατά πάσα πιθανότητα θα εχει ξεμεινει απο πρωτες  υλες  δισεκατομμύρια χρόνια πριν; 


Για να γίνει αυτό, το Galaxy θα πρέπει να διατηρηθεί ως ένα πολύπλοκο οικοσύστημα στο οποίο υλικο  κανει κύκλους μπρος-πίσω μεταξύ των άστρων   και το διαστρικό αέριο.

 Μεγάλο μέρος του εν λόγω αερίου είναι αρκετά αραιο, ίσως μερικές εκατοντάδες άτομα ανά κυβικό μέτρο, και, χάρη στο υπεριώδες φως από τα αστέρια, παρασύρεται μέσω του δίσκου σε μια ζεστη, ιονισμένη μορφή.

Αλλά στη δεκαετία του 1970, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι μερικές φορές, για λόγους που ακόμα δεν είναι απολύτως σαφεις, το αέριο μπορεί  να συγκεντρωθει σε σύννεφα τόσο πυκνά που τα εσωτερικά τους να ειναι προστατευμένα από το φως των άστρων. 


Το αέριο στο εσωτερικό μπορεί να γινει τοσο κρύο όσο 10-30 Κ, επιτρέποντας άτομα του αερίου  να σχηματίσουν μόρια όπως μοριακό υδρογόνο και μονοξείδιο του άνθρακα. «Μοριακά νέφη» το όνομα τους.

 Όμως, λόγω της βαρύτητας, αυτή η πυκνότητα επίσης φέρνει αστάθεια. Δεν γινεται  τα μοριακά νέφη να καταρρευσουν νωρίτερα απο τις παχυτερες μάζες τους, και με ζέσταμα και ανάφλεξη με θερμοπυρηνική σύντηξη να γίνουν αστέρια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
Αυτές οι περιοχές σχηματισμού άστρων από τα σύννεφα, που συχνά αποκαλουνται αστρικά φυτώρια του γαλαξία, είναι ταραχώδεις: νεογέννητα άστρα εξαγουν υλικο με τη μορφή  σκληρων αστρικων ανέμων, σε συνδυασμό με τις πλημμύρες της υπεριώδους ακτινοβολίας.  Τα πιο μαζικα από αυτα, επίσης, γρήγορα πεθαίνουν σε εκρήξεις σουπερνόβα. Άλλα τελειώνουν τη ζωή τους με την επέκταση σε κόκκινους γίγαντες και ρίχνοντας τα εξωτερικά στρώματά τους. Όλες αυτές οι διαδικασίες εκτοξευουν αεριο πίσω στο ευρύτερο γαλαξία, όπου τελικά θα κρυώσει, θα συμπυκνωθει και θα αρχίσει τον κύκλο ξανά.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Γαλαξίας επιτρεφει αέριο σε αστέρια με ρυθμό μερικών ηλιακών μαζών κάθε χρόνο, ένα ρυθμό που σημαινει οτι από τώρα θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλα οι διαθεσιμες ποσοστητες αερίου. 


Αλλά ο Γαλαξιας  σχηματίζει αστέρια  τουλάχιστον τα τελευταία 10 δισεκατομμύρια χρόνια. "Αυτο σημαινει οτι  πρεπει να πήρε  αέριο από κάπου," λέει ο Ken Freeman από το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο της Καμπέρα.


Αυτό μπορεί να είναι μια εξωτερικη  δεξαμενή: ένα φωτοστέφανο του φυσικού αερίου που εχει ήδη παρατηρηθεί σε X-ray και ακραία-υπεριώδη μήκη κύματος και που περιβαλλει το αστρικο φωτοστεφανο του Γαλαξια μας . 


Τέτοιες δεξαμενές του φυσικού αερίου, επίσης, έχουν παρατηρηθεί γύρω από άλλους γαλαξιες 8. Είναι κυρίως από ιονισμένο υδρογόνο σε ίσως 1000000 Κ, και εκτείνεται μερικές εκατοντάδες kiloparsecs από το κέντρο. 


Εχει χαμηλή πυκνότητα, περίπου εκατό άτομα υδρογόνου ανά κυβικό μέτρο, αλλά ειναι  τόσο μεγάλη, ώστε η μάζα του πρέπει να είναι τουλάχιστον οση όλα τα αστέρια στον Γαλαξία - "μια καταπληκτική δεξαμενή", λέει ο Freeman, "και λίγο από αυτό ειναι αρκετο να  δώσει το έναυσμα για το σχηματισμό αστέρων
"για δισεκατομμύρια χρόνια.

Αν το  φωτοστέφανο του φυσικού αερίου ψυχθει και συμπυκνωθει  αρκετά για να πέσει στον Γαλαξια - «σαν δροσιά μεσα από μια ομίχλη", λέει ο David Weinberg του Ohio State University στο Columbus - μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που οι παρατηρητές βλεπουν  ως συννεφαυψηλής ταχύτητας που πεφτουν διαμεσου του δισκου.


Αυτά τα σύννεφα, με τη σειρά τους, μπορεί να σχετίζονται με τις «πηγές» που προκύπτουν όταν τα αστέρια εκρήγνυνται σε  σουπερνοβα και εκτοξευουν αεριο 10-100 kiloparsecs εξω από το δισκο.

 Η θεωρία είναι ότι οι πηγες ανεβαίνουν στο φωτοστέφανο του φυσικού αερίου, συλλεγουν μια ποσοτητα ιονισμένου αέριου, και επιστρεφουν πίσω  στο δίσκο, ως υψηλής ταχύτητας σύννεφα. "Βλέπουμε  πράγματα να βγαίνουν έξω και πράγματανα επιστρεφουν μεσα», λέει ο Weinberg, «αλλά δεν ξέρουμε αν είναι τα ίδια πράγματα."




Η διόγκωση και η  γραμμη


Στο κέντρο του γαλαξία, περίπου 8 kiloparsecs από τη Γη, βρισκεται η διόγκωση: μια συλλογή,  ως επί το πλείστον, ηλικιωμένων αστέρων, περίπου 10 δισεκατομμυρίων ετών, που διοργανώνονται σε μια σφαίρα που κατέχει περίπου 1010 ηλιακές μάζες. Διχοτομωντας τη διόγκωση είναι μια σχεδόν γραμμική «γραμμή» των νεότερων αστέρων περιπου 2-4 kiloparsecs . Η προέλευσή της είναι ένα θέμα συζήτησης, αλλά παρόμοια χαρακτηριστικά συνήθως εχουν παρατηρηθει σε άλλουςπαρομοιους σπειροειδεις γαλαξιες.


Και στην καρδιά της διόγκωσης είναι μια τεράστια μαύρη τρύπα, που βρίσκεται στο ακριβές κέντρο του Γαλαξία. Στις 4 εκατομμύρια ηλιακές μάζες, η τοπική μαύρη τρύπα μας είναι στη μικρή πλευρά, όπου πάνε τέτοια αντικείμενα: οι περισσότεροι γαλαξίες φαίνονται να έχουν μια, και  η οποια συχνά φτάνει δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες. Η δικη μας συμβαίνει επίσης να είναι ανενεργη προς το παρόν - δηλαδή, τίποτα δεν εμπίπτουν σε αυτη.


Ήταν κάποτε ζωντανό. Το 2010, ο Ντάγκλας Finkbeiner (καμία σχέση με αυτόν τον συγγραφέα) στο Harvard-Smithsonian Κέντρου για την Αστροφυσική στο Cambridge της Μασαχουσέτης, βρήκε δύο φυσαλίδες και στις δύο πλευρές της διόγκωσης και κάθετα προς το δισκο. 


Οι φυσαλίδες ήταν 7.600 παρσέκ το καθένα  καιρό και παρατηρηθηκαν μεσα από εκπομπές ακτίνων Χ. Οι επιστροφες σε αυτά από το γαλαξιακό κέντρο ήταν μικρες, ελαφρων πιδακων  ακτίνων-γ . 


Και οι δύο φυσαλίδες και πίδακες είναι υπογραφές από μια ενεργή μαύρη τρύπα, που σχηματίζεται όταν ύλη που πέφτει μέσα στη μαύρη τρύπα στέλνει πίδακες ενέργειας και δημιουργεί σοκ στο περιβάλλον αέριο.

 Ενεργες μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών είναι αρκετα κοινες και είναι πιθανώς ένα στάδιο μέσω του οποίου περνούν όλοι οι γαλαξίες. Ο Finkbeiner εκτιμά ότι η μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας ήταν ενεργη κάπου  10 εκατομμύρια χρόνια πριν, και κατά πάσα πιθανότητα κατά διαστήματα πολύ πριν από αυτό. "Η μαύρη τρύπα δεν καταφερνει να φτασει τις 4 εκατομμύρια ηλιακές μάζες αν δεν πεσει κατι μεσα σε αυτη», λέει.


Το μέλλον


Οι παρατηρητές γνωριζουν εδώ και δεκαετίες ότι ο πλησιέστερος μεγάλος γαλαξίας, η σπείρα M31 στον αστερισμό της Ανδρομέδας, οδεύει προς τον Γαλαξία μας. 


Αλλά δεν ξέρω αν μια σύγκρουση θα ήταν αναπόφευκτη, επειδή δεν ειναι σε θέση να μετρήσουν την κίνησή του προς τα πλάγια πέρα ​​από τον ουρανό - μια ποσότητα γνωστή ως «σωστή κίνηση». 


Τον Μάιο,  o Roeland van der Marel στο Space Telescope Science Institute και οι συνάδελφοί του συγκριναν τη  θέση της Ανδρομέδας  κατα την πάροδο του χρόνου με τους γαλαξίες υποβάθρου, και μετρησαν τη  σωστή κίνηση του με ακρίβεια 11 microarcseconds ανά ετος - περίπου ισοδύναμη  με την παρατηρηση απο 
τη Σελήνη των  ανθρώπινων νυχιων να  μεγαλώνουν.

Βρήκαν ότι η Ανδρομέδα και ο Γαλαξίας - τώρα περίπου 770 kiloparsecs μακρια , κινουνται ο ενας προς τον άλλο με 109 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο -  και θα συγκρουστούν μετωπικα σε περίπου 6 δισεκατομμύρια χρόνια. Στη συνέχεια θα περάσει ο ενας μεσα απο τον αλλον, θα εχουν  αμοιβαία τροχιά μέχρι, σε 7 δισεκατομμύρια χρόνια, οι δύο σπειροειδεις γαλαξιες να  συγχωνευθούν για να σχηματίσουν ένα ελλειπτικό γαλαξία.


Ελλειπτικά είναι ένα από τα δύο βασικά σχήματα των γαλαξιών. Σε αντίθεση με τα ζωντανους σπειροειδείς γαλαξίες, οι οποιοι τείνουν να 
σχηματίζουν ενεργά  άστρα, οι ελλειπτικοί μοιάζουν περισσότερο με  σταγόνες που περιέχουν λίγο αέριο και μερικά νέα αστέρια.

Παραδόξως, μόνο μια μειοψηφία των γαλαξιών φαίνεται να είναι σε μεταβατικό στάδιο.Οι Γαλαξιες είτε  ειναι ζωντανοι είτε σε κατασταση ηρεμίας. Η καλύτερη εξήγηση που οι  θεωρητικοί μπορουν να δωσουν για αυτό είναι ότι η συγχώνευση μεταξύ δύο μεγάλων γαλαξιών οδηγεί σε μια έκρηξη σχηματισμού νέων άστρων, τα οποία γρήγορα καταναλώνει το διαθέσιμο αέριο.

 Ή μήπως η συγχώνευση επανενεργοποιεί τις μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών, και η προκύπτουσα υψηλή ενέργεια   είτε οδηγει το αέριο έξω από τους γαλαξίες ή το διατηρηθεν  φυσικό αέριο αναδεύεται και ειναι τοσο  καυτό που δεν μπορεί να σχηματίσει αστέρια.

Με τον εναν  ή τον άλλο τρόπο, λέει ο Tim Heckman του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, Maryland, "παραγωγη αερίου διακόπτεται και ο γαλαξίας χρησιμοποιεί το αέριο που πήρε".


Το Σύμπαν έχει μόνο τόσο αέριο, και αργά ή γρήγορα,οι γαλαξίες θα έχουν μετατρεψει όλο το φυσικό αέριο τους σε αστέρια. Στο Σύμπαν, "η μετατροπη αστεριων σταδιακα σταματα", λέει ο Heckman, "και ο θανατος επεκτεινεται". 


Μικρα αστέρια, το ένα δέκατο της ηλιακής μάζας, μπορουν να ζήσουν ήσυχα για ένα τρισεκατομμύριο χρόνια. Αλλά ακόμα και αυτα τελικά θα καουν - με οτι αυτο συνεπαγεται. 

Τελος





Follow Me on Pinterest



....Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.



Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή