Απέκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες την ανακήρυξη ΑΟΖ εκ μέρους της Ελλάδας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς πως εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα των χωρικών υδάτων –που για την Ελλάδα δεν υφίσταται ως τέτοιο- και αυτό της υφαλοκρηπίδας- μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε ανακήρυξή της.
Τα παραπάνω υποστήριξε σε Έλληνες δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός εμμένοντας ταυτόχρονα στις θέσεις της Άγκυρας για το Καστελόριζο το οποίο δεν υπολογίζει ως μέρος του Αιγαίου αλλά της Μεσογείου.
Μάλιστα ο Α. Νταβούτογλου ήταν ιδιαίτερα σαφής σε ότι αφορά την ΑΟΖ λέγοντας πως αυτή «δεν μπορεί να γίνει δεκτή σε καμία περίπτωση» προλειαίνοντας έτσι το έδαφος και για νομοθετική ρύθμιση ως «αιτία πολέμου» στην τουρκική Βουλή ανάλογη των 12 ν.μ.
Με τη θέση αυτή που διατυπώθηκε από τον Τούρκο υπουργό η ελληνική διπλωματία οδηγείταισε ουσιαστική εξάρθρωση καθώς εξηγεί και την ανακόλουθη σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες για άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ η υπόθεση της οποίας τείνει να έχει την ίδια εξέλιξη με τη επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ν΄μ. όπου το αναφαίρετο δικαίωμα ενός κράτους έχει μετατραπεί σε αιτία πολέμου από ένα άλλο κράτος.
Παράλληλα η χλιαρή αντιμετώπιση του θέματος από το ΥΠΕΞ, δείχνουν και την ουσιαστική δορυφοριοποίηση της χώρας, από την «Υψηλή Πύλη», και μάλιστα σε ένα σημείο όπου παράγοντας του ελληνικού υπουργείου τονίζουν ότι οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας βρίσκονται σε καλό σημείο!
Πώς να μην βρίσκονται εφόσον η Ελλάδα ουδεμία κίνηση πραγματοποιεί διεκδίκησης των αυτονόητων κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο Αιγαίο;
Γιατί να έχει παράπονο η Άγκυρα;
Αυτό που βλέπουν με ικανοποίηση οι Τούρκοι είναι μια φοβισμένη χώρα η οποία δεν προχωρά σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ., αφήνει τουρκικά πλοία και αεροσκάφη να θεωρούν το Αιγαίο τουρκική θάλασσα, δεν προχωρά σε εκμετάλλευση των δικών ενεργειακών αποθεμάτων, ούτε καν σε έρευνα, δεν προχωρά σε ανακήρυξη της ΑΟΖ.
Από την πλευρά του, σχεδόν "παρακαλετά" ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος το μόνο που κατάφερε ήταν να ψελλίσει κάποιες λέξεις αναφορικά με την κατάργηση του “casus belli” από την τουρκική βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων και να προσέχει η Τουρκία την ώρα που τα πολεμικά της σκάφη και αεροπλάνα περνούν το Αιγαίο «σουβλάκι» μη και έχουμε κανένα ατύχημα!
Ο δε υπερτονισμός των φιλικών σχέσεων του Έλληνα ΥΠΕΞ με τους Ρ. Τ. Ερντογάν και Α. Νταβουτογλου είναι άκρως αμφίβολο κατά πόσο ωφελεί τα εθνικά συμφέροντα δεδομένου ότι οι δύο συγκεκριμένοι πολιτικοί είναι εκφραστές της πλέον σκληρής αναθεωρητικής πολιτικής εις βάρος της Ελλάδας φυσικά, σε όλο το εύρος της ατζέντα των ελληνοτουρκικών θεμάτων που αφορούν δικαιώματα και κυριαρχία της Ελλάδας.
Και φυσικά ο Νταβούτογλου έδωσε την "κατάλληλη" απάντηση: Μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε ανακήρυξη ΑΟΖ!
Με τέτοιο φοβισμένο, άτολμο και ηττοπαθή γείτονα ποια χώρα θα ήταν δυσαρεστημένη από τη γειτνίασή της με την Ελλάδα; Καμιά!
Και αυτό οι «φωστήρες» του ΥΠΕΞ το θεωρούν καλό επίπεδο σχέσεων! Για αυτό φτάσαμε στην περίλυπη θέση που έχουμε φτάσει ως έθνος.
Στο μόνο θέμα που φάνηκε «διαλλακτικός» ο Νταβούτογλου ήταν σε αυτό του Καστελόριζου (Μεγίστης) δηλώνοντας πως θα μπορούσε η τουρκική πλευρά να συζητήσει για το Καστελόριζο αλλά ως χωριστό θέμα.
Μέσω της εξαίρεσης του Καστελόριζου από τον υπόλοιπο χώρο του Αιγαίου, η Τουρκία «σπάει» στην κυριολεξία την εν δυνάμει ελληνική ΑΟΖ χωρίζοντάς την σε δύο μέρη, χάνοντας την επαφή με την κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά τα πολλά υποσχόμενα πεδία στην περιοχή αυτή.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
....Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.
Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή
Social Plugin