Ad Code

Responsive Advertisement

Yπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός

Έπειτα από τέσσερις ημέρες, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό λιτότητας του 2013 και η ψήφισή του στη Βουλή.
Xειραψία Σαμαρά-Βενιζέλου
Xειραψία Σαμαρά-Βενιζέλου
Ο Προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε από 167 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 128 ενώ 4 δήλωσαν «παρών» σε σύνολο 299 μελών του Κοινοβουλίου. «Κατά» ψήφισαν 128 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Πάρις Μουτσινάς (Μαγνησία) και Οδυσσέας Βουδούρης (Μεσσηνίας) διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή του κόμματος ψηφίζοντας «όχι» ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζε ο Γιάννης Πανούσης, επίσης βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.


Οι Βουδούρης και Μουτσινάς, στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο το βράδυ της Τετάρτης, είχαν αγνοήσει και τότε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και καταψήφισαν, αντί να δηλώσουν «παρών».


Από τη Νέα Δημοκρατία ο βουλευτής Λευκάδας, Θεόδωρος Σολδάτος δεν υπερψήφισε τα κονδύλια των Υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά.



(Ο βουλευτής Λευκάδας Ν. Σολδάτος)

Υψηλοί τόνοι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, με αιχμή

Συγχαρητήρια στον Σαμαρά
Συγχαρητήρια στον Σαμαρά
του δόρατος τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη, τα περί συνωστισμού με τις αμφότερες ειρωνείες μεταξύ Ρεπούση - Νεράντζη και την αναφορά του Χαράλαμπου Αθανασίου για την ψήφο συνείδησης.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή
, φωνάζοντας «όχι» στον προϋπολογισμό λιτότητας, με τις εντάσεις να επικρατούν λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ.

Η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού ξεκίνησε το μεσημέρι με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια.



(Τετ-α-τετ Σαμαρά-Βενιζέλου μετά την ψηφοφορία)


(Οι δύο αντάρτες Μ. Κασσής και Θ. Παραστατίδης)


Ποιοι ψήφισαν «όχι»,«παρών» και η ψήφος-έκπληξη

«Ναι σε όλα» ο Σκανδαλίδης (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ, ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΜΕ ΠΑΣΟΚ Α' ΑΘΗΝΩΝ)

  • «Παρών» ο Μίμης Ανδρουλάκης (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ, ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΜΕ ΠΑΣΟΚ-Β' ΑΘΗΝΑΣ)
  • «Παρών» ο Ιωάννης Κουτσούκος (ANEΞAΡTHTOΣ, ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΜΕ ΠΑΣΟΚ-ΗΛΕΙΑΣ)
  • «Παρούσα» η Γκερέκου (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, ΕΚΛΕΓΕΙΣΑ ΜΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΕΡΚΥΡΑΣ)
  • «Παρών» ο Μπόλαρης (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ, ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΜΕ ΠΑΣΟΚ-ΣΕΡΡΩΝ)


  • «Όχι στα υπόλοιπα» ο Οδ. Βουδούρης, «Ναι στην προεδρία της Δημοκρατίας», (ΔΗΜΑΡ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ)
  • «Όχι σε όλα» ο Γ. Μιχελογιαννάκης (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ, ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΜΕ ΔΗΜΑΡ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ)
  • «Όχι σε όλα» ο Μ. Κασσής (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ, ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΜΕ ΠΑΣΟΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)
  • «Όχι σε όλα» ο Παραστατίδης (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ, ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΜΕ ΠΑΣΟΚ ΣΕΡΡΩΝ)
  • «Όχι σε όλα» ο Ν. Νικολόπουλος (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ, ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΜΕ ΝΔ ΠΑΤΡΑΣ)
  • «Όχι σε όλα» ο Ν. Σταυρογιάννης (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΜΕ ΝΔ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ)


  • «Ναι σε όλα εκτός από τα έξοδα του ΥΠΟΙΚ» ο Κασαπίδης (ΝΔ ΚΟΖΑΝΗΣ)
  • «Παρών στα υπ. Ανάπτυξης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ναι σε όλα τα υπόλοιπα» ο Σολδάτος (ΝΔ ΛΕΥΚΑΔΑΣ)
  • «Ναι σε όλα, Όχι στις δαπάνες της προεδρίας της Δημοκρατίας» ο Μουτσινάς (ΔΗΜΑΡ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ)
«Απών» από την ψηφοφορία ο Πανούσης (ΔΗΜΑΡ, Α' ΑΘΗΝΑΣ)

Τα πρόσωπα της ψηφοφορίας:



(Ανδρουλάκης, Βουδούρης, Σκανδαλίδης, Γκερέκου, Παραστατίδης, Μιχελογιαννάκης, Πανούσης, Μπόλαρης, Κασσής, Σολδάτος, Κουτσούκος, Μουτσινάς)

Για την Προεδρία της Δημοκρατίας: 169 «ΝΑΙ», 126 «ΟΧΙ» 4 «ΠΑΡΩΝ»

Για τους προϋπολογισμούς των υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης κα Προστασίας του Πολίτη, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μακεδονίας Θράκης, καταγράφηκαν 167 «ΝΑΙ», 128 «ΟΧΙ» και 4 «ΠΑΡΩΝ»

Τους προϋπολογισμούς των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας 166 «ΝΑΙ», 129 «ΟΧΙ» και 4 «ΠΑΡΩΝ»

Στουρνάρας: «Διαβεβαιώνω ότι η δόση θα εκταμιευθεί άμεσα»

«Με συνείδηση των λόγων μου απέναντι σε όλους τους πολίτες, που μας ακούν αυτή τη στιγμή, θα ήθελα να διαβεβαιώσω, με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, ότι η δόση θα εκταμιευτεί άμεσα και το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας θα συνεχιστεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εθνικής μας οικονομίας».

Αυτό δήλωσε ο κ. Ι. Στουρνάρας μιλώντας επί του κρατικού προϋπολογισμού στην Βουλή, ενώ παράλληλα έστειλε ένα μήνυμα προς τους εταίρους και δανειστές της χώρας ότι τηρήσαμε όλες τις δεσμεύσεις μας.





Η ώρα των αρχηγών

Σαμαράς: Οι θυσίες θα είναι οι τελευταίες

Τρεις υποσχέσεις έδωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη διάρκεια συζήτησης επί του Προϋπολογισμού 2013.

Πρώτον, δήλωσε ότι οι θυσίες που απαιτούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, θα είναι οι τελευταίες θυσίες. Δεύτερον, οι αδικίες θα αρχίσουν να επανορθώνονται και τρίτον τα χρήματα της δόσης θα έρθουν έγκαιρα.

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα υπολείμματα των συντεχνιών και πρόσθεσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πάρει τη δόση, και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «το να δηλητηριάζετε τον ελληνικό λαό καλλιεργώντας την απελπισία, κερδοσκοπώντας στην απόγνωση, ευχόμενοι τα χειρότερα, έχει και ένα όριο». «Τρομοκρατείτε την ελληνική κοινωνία και εκείνη σας αποβάλλει», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα γυρίσει σελίδα, κυνηγώντας τις επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Παράλληλα με την ανακεφαλοποήηση των τραπεζών θα φύγει η αβεβαιότητα, υποστήριξε.

Πριν από λίγες ημέρες, πρόσθεσε, ψηφίσαμε την πιο σαρωτική μεταρρύθμιση που έχει γίνει στην Ελλάδα ενώ μιλώντας για την ανταγωνιστικότητα της χώρας σημείωσε ότι παρουσιάζει σαφή σημεία βελτίωσης.

Κάνοντας αναφορά στους υπαλλήλους της Βουλής, ο Πρωθυπουργός έθεσε το εξής ερώτημα: «Είναι λογικό οι υπάλληλοι της Βουλής να παίρνουν οκταπλάσιο εφάπαξ από αυτό των υπόλοιπων υπαλλήλων;».




Συνεχίζοντας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα χαρίσουμε τη νέα γενιά στην ξενιτιά.

Τσίπρας: «Ο χρόνος της κυβέρνησής σας τελειώνει. Tο πλιάτσικο θα αποτραπεί»

«Η κυβέρνηση υιοθετεί την περίφημη στρατηγική του καλού και υπάκουου μαθητή», τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.


«Όλος ο κόσμος γνωρίζει πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει και πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο», τόνισε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς εταίρους: «H στρατηγική σας έγινε κομμάτια και θρύψαλα επειδή ήταν μια ανόητη στρατηγική. Tο μόνο που θα καταρρεύσει στις 16 του μήνα θα είναι ότι έχει απομείνει από την αξιοπιστία σας».

«Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Εσείς στραβά αρμενίζετε και υποθηκεύετε το παρόν και το μέλλον, την αξιοπρέπεια και τη κυριαρχία του λαού», τόνισε. «Η χώρα μας έχει 170% και πάει για 190% χρέος ως προς το ΑΕΠ,με το πρόγραμμά σας. Δεν σας είδα να αντιδράτε», συνέχισε και επεσήμανε πως «το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και η λύση του δεν μπορεί να είναι ξεχωριστή για την Ελλάδα, αλλά συνολική για το Νότο. Απουσιάζατε από τη συνάντηση των χωρών του Νότου και το Γάλλο πρόεδρο, ενώ λίγες μέρες αργότερα υποδεχόσασταν τη κα Μέρκελ με κόκκινα χαλιά».

Απευθυνόμενος στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας είπε: «Κύριε πρωθυπουργέ, λέτε ότι σώζετε τη χώρα, αλλά καταστρέφετε τους ανθρώπους» και πρόσθεσε: «Αυτά που λέμε εμείς τώρα, εσείς λέγατε σχεδόν τα ίδια ένα χρόνο πριν», ζητώντας: «Nα μας πείτε τι από όλα αυτά που είπαμε εμείς για τη κρίση και το πρόγραμμα του μνημονίου, δεν επαληθεύτηκε».

«Χρησιμοποιείτε την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας την Αριστερά και το λαϊκό κίνημα με το φασιστικό φαινόμενο κ τους νεοναζί», επεσήμανε ο κος Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Εσείς παριστάνατε τους αφελείς και δεν επιχειρήσατε καν να διαπραγματευτείτε».

«Το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Ο χρόνος της κυβέρνησής σας τελειώνει. Tο πλιάτσικο θα αποτραπεί», υπογράμμισε ο αρχηγός της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αιτιολογώντας τον συλλογισμό του, αναφέροντας: «Με το ΑΕΠ να έχει πέσει κατά 25% και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο μισό, τολμάτε να λέτε ότι ο φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει επενδύσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, η Coca- Cola, η ΦΑΓΕ, φεύγουν από τη χώρα. Και δεν τις διώχνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η καταστροφική πολιτική σας. Είστε οι πλέον επικίνδυνοι για τα συμφέροντα του τόπου».

«Είναι βέβαιο και αναπόφευκτο το νέο κούρεμα. Το ζήτημα είναι ότι με εσάς στην κυβέρνηση αυτό θα σημαίνει ακόμα ένα μνημόνιο. Είστε οι μόνοι στην Ευρώπη που δεν συζητάτε καν τη διαγραφή χρέους», συνέχισε.




Βενιζέλος: Έθεσε τις έξι εξωτερικές προϋποθέσεις εθνικής ανάκαμψης


«Όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι εσωκομματική υπόθεση. Είναι η συμπύκνωση των προβλημάτων της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2013, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Είμαι απόλυτα απελευθερωμένος από κάθε σκοπιμότητα. Από τον Ιούνιο του 2011, η επιλογή η δική μου και της παράταξης είναι εθνική», συνέχισε.

«Όσοι επενδύουν σε αστάθεια, ανασφάλεια, αδιέξοδο, χάος, ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη, ευτυχώς για τη χώρα, θα διαψευστούν», πρόσθεσε, εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Η εκλογική έφοδος του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων της οπισθοφυλακής και του δήθεν αριστερού συντηρητισμού απέτυχαν τον Ιούνιο».




«Δείξαμε ότι θέλουμε και μπορούμε να ολοκληρώσουμε ένα πρόγραμμα που δεν είναι επιλογή μας, αλλά ανάγκη επιβίωσης της χώρας», τόνισε κι επεσήμανε για ακόμη μία φορά ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης. Ο τυχόν αργός θάνατος της Ελλάδας θα είναι η οριστική υπονόμευση της Ευρωζώνης συνολικά. Κάθε δισταγμός υπονομεύει την αξιοπιστία της Ευρωζώνης και θέτει σε κίνδυνο τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα».

«Ήλθε τώρα η ώρα μίας νέας εθνικής αφήγησης που αφήνει πίσω απαισιοδοξία, μιζέρια, φόβο και ανοίγει την προοπτική ανάκαμψης», πρόσθεσε κι έθεσε τις έξι «εξωτερικές προϋποθέσεις εθνικής ανάκαμψης». Η πρώτη προϋπόθεση είναι «μια άμεση, καθαρή πολιτική απόφαση των εταίρων μας για το ελληνικό ζήτημα». Η δεύτερη είναι «η άμεση και πλήρης εκταμίευση όλων των δόσεων που υπολείπονται (€ 44,7 δισ)». Η τρίτη προϋπόθεση εθνικής ανάκαμψης είναι «η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους», η τέταρτη «είναι η ουσιαστική επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής». Η πέμπτη εξωτερική προϋπόθεση εθνικής ανάκαμψης «είναι ένα διαφορετικό επικοινωνιακό πλαίσιο που αντιστρέφει αρνητικά στερεότυπα». Τέλος, η έκτη εξωτερική προϋπόθεση «είναι το αναπτυξιακό και κοινωνικό πακέτο με στήριξη Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».

«Εσωτερική προϋπόθεση για την εθνική ανάκαμψη είναι να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς και χρηματοοικονομικούς μας στόχους», συνέχισε και τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ «αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά». «Εσωτερική προϋπόθεση για την εθνική ανάκαμψη είναι να προχωρήσουμε σε θεσμικές αλλαγές σε δημόσια διοίκηση και δικαιοσύνη», επεσήμανε. «Εσωτερική προϋπόθεση για την εθνική ανάκαμψη είναι να αντιμετωπίσουμε ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης, λειτουργίας των πόλεων. Να δούμε τα μεγάλα ζητήματα: εκλογικό σύστημα, κωδικοποίηση της νομοθεσίας και εν τέλει αναθεώρηση του Συντάγματος. Να δούμε ξανά ποιος είναι ο ρόλος της πολιτικής διεύθυνσης της χώρας και ποια είναι η εθνική ευθύνη της αντιπολίτευσης. Να δούμε ξανά τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών εταίρων, την ανάγκη να υπάρξει μεταρρυθμιστική πανστρατιά», τόνισε και ανέφερε πως «για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να έχουμε πίστη και αισιοδοξία πως θα πετύχουμε. Πρέπει να υπάρχει αίσθηση εθνικής αλληλεγγύης».

«Η Ελλάδα μπορεί σύντομα να μετατραπεί από αποδιοπομπαίο τράγο σε παράδειγμα σύγχρονης ανταγωνιστικής οικονομίας στην Ευρώπη», είπε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε πως «αυτός είναι ο εθνικός στόχος: ουσιαστική και όχι δημαγωγική απελευθέρωση απ' το μνημόνιο, επειδή δεν θα το έχουμε πλέον ανάγκη». Ο κ. Βενιζέλος, συνέχισε λέγοντας ότι «το 2013 μπορεί να είναι χρονιά πρωτογενούς πλεονάσματος. Το β΄ εξάμηνο μπορεί να περάσουμε σε μικρούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». «Οι χρηματοοικονομικοί στόχοι μας είναι εφικτοί μέσα σε αυτό το μακροοικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο. Το νέο μοντέλο ανάπτυξης υπάρχει σε πρωτογενή τομέα, μεταποίηση, τουρισμό, ναυτιλία, λιμάνια, ενέργεια, μεταφορές», πρόσθεσε.

«Το ερώτημα είναι», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «τι κάνουν και οι άλλοι παράγοντες: κοινωνικοί εταίροι, τοπικές κοινωνίες, κόσμος της επικοινωνίας και της διανόησης», ενώ τόνισε ότι «ο στόχος μας είναι δεδομένος: Να γίνει η Ελλάδα κανονική χώρα, κανονικό κράτος, κανονική οικονομία, κανονική κοινωνία. Η κανονικότητα θα κάνει την Ελλάδα ξανά ανταγωνιστική και αυτοδύναμη, ξανά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη. Ξανά υπερήφανη».

«Να ξαναγράψουμε τους όρους λειτουργίας του κράτους, της οικονομίας, της κοινωνίας. Να ξαναδούμε τη σχέση με την Ευρώπη», τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα της κρίσης είναι μία Ελλάδα που έχασε ιστορικό χρόνο, αλλά διατηρεί πάντοτε την ταυτότητά της. Πρέπει να εκφράσουμε την Ελλάδα που έχει δικαίωμα στο μέλλον. Δεν εξαρτάται από φίλους που λειτουργούν συχνά ως εχθροί. Η προσπάθειά μας έχει υψηλό κόστος. Το πληρώσαμε, το πληρώνουμε. Το αντάλλαγμα όμως είναι πιο σημαντικό για τα παιδιά μας. Ο στόχος μας είναι εφικτός και δεν βολεύει τη δημαγωγία, τη συνομωσιολογία, την κινδυνολογία, όσους επενδύουν στην καταστροφή».

«Η Ελλάδα που αγωνίζεται, που ελπίζει, που κερδίζει, είναι η δική μας πατρίδα», κατέληξε ο κος Βενιζέλος.




Καμμένος: «Μη λειτουργείτε σαν Φιλιππινέζες των Γερμανών»

Σε ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προχώρησε στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, καλώντας τους να μη λειτουργούν σαν Φιλιππινέζες των Γερμανών και κατηγορώντας τους ότι εκβίασαν τον λαό και τους βουλευτές τους για να περάσουν τα μέτρα.

Στην ομιλία του, ο κ. Καμμένος επεσήμανε αρχικά ότι έθεσε στην κυβέρνηση ερωτήματα την περασμένη Τετάρτη, τα οποία, ωστόσο, έμειναν αναπάντητα.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ρώτησε τον πρωθυπουργό αν το χρέος είναι βιώσιμο, αν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι όντως τα τελευταία καθώς και πού είναι η έκθεση της Blackrock για τη βιωσιμότητα των τραπεζών.

Θέτοντας ακόμη ένα ερώτημα, απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, ρωτώντας αν πιστεύει σε μια Ευρώπη των εθνών-κρατών ή στην ομόσπονδη Ευρώπη με κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας, η οποία θα πρέπει να γίνει δεκτή με δημοψήφισμα.




Κουβέλης: «Προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση είναι η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος»

Προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση είναι η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, υποστήριξε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε ότι πρέπει να αλλάξει και η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει αλλαγές πάνω σε αυτό, καθώς δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε σε προβληματικά στοιχεία στη δομή του προγράμματος, όπως το ότι υπερεκτιμούσε τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη.

Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και ο τρόπος αντιμετώπισης της χώρας μας από τους δανειστές και τους εταίρους ενώ τόνισε ότι με την ψήφιση του Προϋπολογισμού πρέπει να ζητηθεί η αποδέσμευση ολόκληρης της δόσης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αφού ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει τον Προϋπολογισμό, διευκρίνισε ότι η στάση του κόμματός του στα εργασιακά παραμένει ίδια. «Η επιμονή μας μέχρι το τέλος δεν ήταν εμμονή» δήλωσε.






Παπαρήγα: «Η ανάπτυξη κάποια στιγμή θα έλθει, αλλά θα είναι με ερείπια και με λαό εξαθλιωμένο»

Η καταγγελία της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει στην Ελλάδα ένα τμήμα επιχειρηματιών, το λεγόμενο λόμπι της δραχμής, και η επίθεση στην τρικομματική κυβέρνηση για την υπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων κυριάρχησαν στην ομιλία της απόψε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

«Οι όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στον πόλο της ΝΔ και στον πόλο του ΣΥΡΙΖΑ θα ελαχιστοποιούνται το επόμενο διάστημα» εκτίμησε η κα Παπαρήγα, διότι -όπως τόνισε- αιτία είναι η επιλογή που έχουν κάνει για τη διαχείριση ενός συστήματος υπέρ των μονοπωλίων.

«Το επικίνδυνο είναι, στον βωμό της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην τρικομματική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα τμήμα του λαού να ταυτιστεί με ένα τμήμα των συμφερόντων της αστικής τάξης και να σηκώσει μια ξένη σημαία, τη σημαία ενός τμήματος της αστικής τάξης» είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

Υποστήριξε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διευκολύνει τον δανεισμό. «Μα είναι δυνατό, όταν είσαι μέσα στην Ε.Ε., να έχεις ποτέ τη δυνατότητα της δημοσιονομικής ευελιξίας;» αναρωτήθηκε και κατήγγειλε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ένα τμήμα επιχειρηματιών στην Ελλάδα, το λεγόμενο λόμπι της δραχμής. Διότι υπάρχουν συμφέροντα που θα ευνοηθούν με την επιστροφή στη δραχμή, όπως για παράδειγμα επιχειρηματικά συμφέροντα που αναμένουν ότι θα κερδίσουν με τα κρουαζιερόπλοια από τον τουρισμό ή ενδεχομένως και ο κλάδος των κατασκευαστών, οι τσιμεντάδες, που τους συμφέρει η επιστροφή στη δραχμή».






«Εμείς προτείνουμε αποδέσμευση από την Ε.Ε., διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση» είπε η κα Παπαρήγα και χαρακτήρισε επικίνδυνες τις τοποθετήσεις που αναφέρονται στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας.

Ειδικά για την τοποθέτηση που θα έχει ο κάθε βουλευτής, η κα Παπαρήγα είπε ότι το πρόβλημα είναι θέμα στρατηγικής κατεξοχήν και όχι αν η τρικομματική κυβέρνηση τήρησε ή όχι την προγραμματική συμφωνία.

«Το πρόβλημα είναι στρατηγικό και όχι αν και ποια σημεία τηρήθηκαν από την προγραμματική συμφωνία. Επί 30 χρόνια ζούσαμε την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μια αντιπαράθεση που κυριάρχησε στην ελληνική κοινωνία, διαστρεβλώνοντας και κρύβοντας την πραγματική αντιπαράθεση του λαού με τα μονοπώλια. Τώρα, η αντιπαράθεση αυτή αντικαταστάθηκε από την αντιπαράθεση της ΝΔ μετά των δορυφόρων και του ΣΥΡΙΖΑ» είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

«Εμείς οι εθνικιστές είμαστε με την Ελλάδα»

«Αν το δίλημμα είναι ευρώ ή δραχμή, να το συζητήσουμε, αλλά, αν είναι ευρώ ή ελεύθερη Ελλάδα, εμείς οι εθνικιστές είμαστε με την Ελλάδα» τόνισε ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, υπογραμμίζοντας ότι η παραμονή στο ευρώ τείνει να γίνει εθνικό ιδανικό.

Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι «για χάρη του μνημονίου έγιναν δραματικές μειώσεις που αποδυναμώνουν την ένοπλη δύναμη του έθνους και αποδυναμώνουν επίσης τη δυνατότητα του κράτους να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη».

Η εθνική άμυνα και η δημόσια τάξη έπρεπε να είναι οι κόκκινες γραμμές του μνημονίου, υπογράμμισε κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής. Δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μειώσεις στη δημόσια τάξη, όταν καλπάζει η εγκληματικότητα και τα αστυνομικά τμήματα έχουν τεχνικά προβλήματα, τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι «σίγουρα έχουν μεγάλο μερίδιο στην άνοδο της εγκληματικότητας». Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι η σημερινή ψηφοφορία δεν αποτελεί παρά την έκφραση αυτού που ψηφίστηκε την Τετάρτη. Ζήτησε, επίσης, εσωτερικό λογιστικό έλεγχο χρέους, «για να μάθουμε ποιοι έφαγαν και τι...».



http://www.zougla.gr/politiki/article/yperpsifistike-o-proipologismos
Follow Me on Pinterest



....Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.



Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή