Τι είναι ο θυμός;
Ο θυμός είναι ένα από τα ανθρώπινα συναισθήματα και όπως κάθε άλλο συναίσθημα έχει τη χρησιμότητα του. Η χρησιμότητα του θυμού είναι να ενημερώνει με την εμφάνιση του, ότι κάποιος άνθρωπος ή κάποια κατάσταση απειλεί να παραβιάσει κάποιο όριο μας. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να σεβόμαστε το μήνυμα που φέρνει ο θυμός και να μη φοβόμαστε όταν τον νοιώθουμε.
Σημάδια ότι είμαστε θυμωμένοι
Το ίδιο το σώμα, με την αιώνια σοφία του, θα μας δείξει πότε είμαστε θυμωμένοι.
Μήπως αναπνέουμε ακανόνιστα; Μήπως αισθανόμαστε «φλογισμένο» το πρόσωπο μας; Μήπως νοιώθουμε του μυς μας να είναι «σφιγμένοι»; Μήπως νοιώθουμε την ανάγκη να φωνάξουμε δυνατά ή να σπάσουμε κάτι; Μήπως θέλουμε να πετάξουμε κάποιο αντικείμενο ή να χτυπήσουμε κάποιον;
Όποιο και αν είναι το σωματικό ή συναισθηματικό «σημάδι» που λαμβάνω από το σώμα μου, καλό θα είναι να πάρω λίγο χρόνο και να «ακούσω» τι έχει να μου πει.
Διαχωρίζω το συναίσθημα από τη δράση
Το να νοιώθω θυμό και να τον εκφράζω είναι διαφορετικό πράγμα από το να δρω κάτω από το καθεστώς του θυμού. Ο διαχωρισμός αυτός, θα χρειαστεί να μας γίνει συνείδηση γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο, θα σταματήσουμε να φοβόμαστε το θυμό μας και θα ωφεληθούμε από το «δώρο» της ύπαρξης του.
Η δράση μας θα χρειαστεί να είναι ωφέλιμη και θετική αντί καταστροφική και επικίνδυνη. Αυτό προϋποθέτει μια ειλικρινή επιθυμία μας να αλλάξουμε τον τρόπο που δρούμε και μία σοβαρή προσπάθεια μέχρι να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο δρούσαμε, χρόνια.
Δημιουργικοί τρόποι έκφρασης του θυμού
Παραδεχτείτε ότι είστε θυμωμένοι.
Μοιραστείτε το θυμό σας με έναν άνθρωπο που εμπιστεύεστε.
Κάντε μία βόλτα.
Ζωγραφίστε μία εικόνα που να αντικατοπτρίζει το θυμό που νοιώθετε.
Γράψτε σε ένα ημερολόγιο τους λόγους για τους οποίους θυμώσατε.
Ασκηθείτε ή χορέψτε.
Μετρήστε μέχρι το 10.
Κάντε κάτι που να σας ευχαριστεί και να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σας.
Αν και οι παραπάνω τρόποι μπορεί να φαντάζουν απλοϊκοί, στην πραγματικότητα είναι πολύ αποτελεσματικοί. Αν αισθάνεστε ότι ο θυμός σας είναι εκτός ελέγχου και έχει αρνητικές επιδράσεις στον εαυτό σας, στις σχέσεις ή σε συγκεκριμένες περιοχές της ζωής σας, ίσως χρειάζεται να σκεφθείτε μήπως χρειάζεστε στήριξη από κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Δώστε σημασία στην πρόληψη
Φροντίστε τον εαυτό σας όσο καλύτερα μπορείτε. Φάτε κανονικά, κοιμηθείτε αρκετά, διασκεδάστε συχνά. Επικοινωνήστε με φίλους. Βρείτε ένα χόμπι. Γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο.
Προσευχηθείτε ή κάντε διαλογισμό. Βρείτε τα πράγματα που σας ευχαριστούν και κάντε τα. Όσο πιο πολύ φροντίζουμε τον εαυτό μας, τόσο πιο δύσκολο είναι ένα συναίσθημα να «πάρει τον έλεγχο».
Οριοθετηθείτε με ένα υγιή διεκδικητικό τρόπο
Επειδή ο θυμός ως συναίσθημα μας ενημερώνει πότε ένα όριο μας βρίσκεται σε κίνδυνο, δοκιμάστε να θέσετε υγιή όρια στις σχέσεις σας. Πείτε» όχι», όταν δεν θέλετε να κάνετε κάτι. Ζητήστε βοήθεια όταν την χρειάζεστε.
S.O.S Αν είστε πολύ θυμωμένοι και φοβάστε ότι μπορεί να βλάψετε τον εαυτό σας, ζητήστε άμεσα βοήθεια. Αν φοβάστε ότι μπορεί να βλάψετε κάποιον άλλο άνθρωπο, φύγετε αμέσως από το χώρο που βρίσκεστε.
Τα καλά νέα τελικά είναι ότι δεν χρειάζεται να φοβόμαστε το θυμό. Χρειάζεται απλά να είμαστε πρόθυμοι να τον διαχειριστούμε, να τον εκφράσουμε και να τον σεβαστούμε. Τότε και μόνο τότε, και εδώ είναι τα πολύ καλά νέα, ο θυμός δεν θα μετατραπεί σε επιθετικότητα και βία.
από τη Νάνσυ Ψημενάτου
σύμβουλος Ψυχικής υγείας
Το διαβάσαμε από το: thesecretrealtruth
ΠΗΓΗ
Social Plugin