Ad Code

Responsive Advertisement

Έρευνα: Το Ίδρυμα Rockfeller ο κύριος χρηματοδότης της προπαγάνδας και του ψυχολογικού πολέμου {Μέρος ‘Α}


Το pentapostagma.gr σας παρουσιάζει μία έρευνα σε τέσσερα μέρη, η οποία αποδεικνύει τον ρόλο του Ιδρύματος Rockfeller στις επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου αλλά και στις τεχνικές διαμόρφωσης της κοινής γνώμης κατά τη διάρκεια των 15 σχεδόν από τα πλέον «ταραγμένα» έτη στην παγκόσμια ιστορία:

Το Ίδρυμα Rockfeller αποτέλεσε την κύρια πηγή χρηματοδότησης ερευνών κοινής γνώμης και ψυχολογικού πολέμου στην περίοδο μεταξύ των ύστερων ετών της δεκαετίας του 1930 και του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εν μέσω του περιορισμένου κυβερνητικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος αλλά και υποστήριξης για μελέτες που σχετίζονταν άμεσα με την προπαγάνδα, τα μεγαλύτερα ποσά χρηματοδότησης για τέτοιου τύπου έρευνες προέρχονταν από αυτήν την πανίσχυρη οργάνωση η οποία αναγνώρισε την σημαντικότητα του επηρεασμού και της καθοδήγησης της κοινής γνώμης στα άμεσα προπολεμικά χρόνια που ακολούθησαν.

Η «φιλανθρωπική» εστίαση του ιδρύματος Rockfeller προς την κοινή γνώμη είχε διττή αιτιολογία: 1) να ανατρέξει προς το - αλλά και να διαμορφώσει - το ψυχολογικό περιβάλλον στις Η.Π.Α για την αναμενόμενη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στον επερχόμενο παγκόσμιο πόλεμο και 2) να κηρύξει ψυχολογικό πόλεμο αλλά και να καταπιέσει την λαϊκή δυσαρέσκεια στις χώρες του εξωτερικού, ειδικότερα στην Λατινική Αμερική. Το Ίδρυμα Rockfeller αναγνώρισε ότι η Διοίκηση του Franklin Roosevelt δεν διέθετε την απαραίτητη πολιτική ισχύ καθώς και την απαιτούμενη ικανότητα πολεμικού σχεδιασμού σε όρους ενεργειών εσωτερικής και εξωτερικής προπαγάνδας, και έτσι τα projects που χρηματοδοτούνταν από το Ίδρυμα καθώς και τα σχετικά ερευνητικά ινστιτούτα ιδρύθηκαν στο Πανεπιστήμιο Princeton, στο Πανεπιστήμιο Stanford, και στη Νέα Σχολή Κοινωνικών Ερευνών με στόχο να παρακολουθηθούν και να αναλυθούν οι σύντομες ραδιοφωνικές εκπομπές των χωρών του εξωτερικού.

Οι ιδρυτικές φιγούρες της έρευνας της μαζικής επικοινωνίας δεν θα είχαν καταφέρει να καθιερώσουν το επιστημονικό τους πεδίο δίχως την αθρόα χρηματοδότηση των Rockfellers. Σε συνεργασία με τον Harold Lasswell, μέγα προπαγανδιστή κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και πολιτικό επιστήμονα του Πανεπιστημίου του Σικάγου, ο ψυχολόγος Hadley Cantril αποτέλεσε τον κυριότερο αρωγό στην οικοδόμηση γνώσης και πληροφοριών που εκτόξευσε την ισχύ και την επιρροή του Ιδρύματος Rockfeller, των επιχειρήσεων του Ιδρύματος αλλά και της μεταπολεμικής Αμερικανικής αυτοκρατορίας. Καθόλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Cantril παρείχε προς τους Rockfellers σημαντικές πληροφορίες και νέες τεχνικές για την μέτρηση και την διαχείριση της κοινής γνώμης στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

O Cantril ήταν συγκάτοικος του Nelson Rockefeller στο Κολλέγιο Dartmouth στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Ο Cantril έλαβε δίπλωμα διδάκτορα ψυχολογίας στο Harvard, όντας ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου The Psychology of Radio μαζί με τον επιβλέποντα και μέντορα του Gordon Allport το 1935. “Το Ράδιο αποτελεί ένα ολότελα καινοτόμο μέσο επικοινωνίας,” παρατήρησαν τότε οι Cantril και Allport, “ένα εξέχον μέσο κοινωνικού ελέγχου και ένα μέσο κεφαλαιώδους επιρροής για τους πνευματικούς ορίζοντες των ανδρών.” {συνεχίζεται στο Β’ μέρος}