Ad Code

Responsive Advertisement

Νέα φωτογραφία του εξάγωνου του Κρόνου από την Nasa


Μια νέα όμορφη φωτογραφία μόλις κυκλοφόρησε από τη NASA και παρουσιάζει το περίφημο εξάγωνο του Κρόνου και των δακτυλίων του πλανήτη σε μια ενιαία εικόνα. Το εξάγωνο είναι μία τεράστια και αινιγματική δομή γύρω από το Βόρειο Πόλο του Κρόνου, και είναι σαφώς ορατό, όπως είναι οι δακτύλιοι του στο παρασκήνιο, αν και σε μεγάλο βαθμό επισκιάζεται από τη σκιά που πέφτει στον πλανήτη.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που φωτογραφίζονται και οι δακτύλιοι και το εξάγωνο, αλλά αυτή η εκπληκτική εικόνα αιχμαλωτίζει και τα δύο μαζί. Όπως μπορείτε να δείτε από την εικόνα, ο Κρόνος απολαμβάνει το φως του Ήλιου, τώρα που έχει φτάσει η άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο.

Το μυστηριώδες εξάγωνο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από το Voyager, μεταξύ 1980 και 1981, κατά τη διάρκεια της διέλευσης του κοντά στον Κρόνο, πριν φτάσει τώρα στην άκρη του ηλιακού συστήματος [Το Voyager 1 έχει βγει από το ηλιακό σύστημα].

Το μυστήριο του εξάγωνου δεν έχει πλήρως επιλυθεί, αλλά για ένα πράγμα είναι σίγουροι οι ερευνητές: η εξαγωνική δομή είναι ορατή στην υπέρυθρη, παρατηρείται μόνο στα βόρεια του πλανήτη, και όχι στο νότιο πόλο του, φαίνεται να είναι μόνιμο, ή τουλάχιστον αυτό το φαινόμενο έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Για να τραβήξει τη φωτογραφία το Cassini, η NASA το έστειλε σε μια αποστολή γύρω από τον Κρόνο το 1997, από μια απόσταση 649.000 χιλιάδων χιλιομέτρων ενώ το Cassini ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο την 1η Ιουλίου 2004. Το Cassini φωτογράφισε την καταιγίδα που εξελίσσεται στον Βόρειο Πόλο του Κρόνου

Το διαστημικό σκάφος Cassini είναι ένα θαύμα της διαστημικής τεχνολογίας του εικοστού αιώνα, αποτελείται από δύο διακριτά μέρη: ένα σε τροχιά και ένα δευτερεύον καθετήρα τον Huygens, που το όνομά του είναι από τον δέκατο έβδομο αιώνα από τον ολλανδό αστρονόμο Christiaan Huygens

Στις 25 Δεκεμβρίου του 2004, το διαστημικό όχημα Huygens διαχωρίζεται από το μητρικό σκάφος και κατευθύνθηκε προς το κύριο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα. Στις 14 Ιανουαρίου του 2005 το Huygens κατέβηκε στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου για να συγκεντρώσει στοιχεία για την ατμόσφαιρα, με εικόνες από την επιφάνεια και θορύβους από το περιβάλλον. Αυτό χτυπήσε στο έδαφος μετά από μία κάθοδο 2 ωρών και 30 λεπτών και έκτοτε συνέχισε να μεταδίδει το σήμα του για άλλα 90 λεπτά.