Η ιστορία του «Μαύρου Ιππότη» όπως τον είχαν τότε ονομάσει εξακολουθεί να διχάζει διάφορους επιστήμονες, ερευνητές, και συγγραφείς στο κατά πόσο είναι αλήθεια ή ψέμα.
Η πρώτη αναφορά μας έρχεται στις 26 Νοεμβρίου του 1958 όταν Αμερικανοί, Ρώσοι, Ιταλοί και ίσως Γάλλοι ανακάλυψαν στα ραντάρ τους έντρομοι πως ένας άγνωστης ταυτότητας δορυφόρος, μεγέθους δεκαπέντε τόνων (αόρατος στα γήινα τηλεσκόπια), περιφέρει τον πλανήτη μας, εκπέμποντας μάλιστα σήμα σε μια άγνωστη γλώσσα.
Ο μαύρος ιππότης –που ονομάστηκε έτσι λόγω της άγνοιας που υπήρξε για την ακριβή του φύση – εμφανίστηκε σε μια διαστημικά παρθένα ακόμη εποχή. Ο πρώτος Σπούτνικ είχε εκτοξευτεί ένα μόλις χρόνο πριν (4 Οκτωβρίου 1957), ενώ οι Αμερικανοί ακολούθησαν με τον Explorer 1 στις 31 Ιανουαριου 1958.
Θα φύγουμε όμως από εκείνη την εποχή και θα έρθουμε στα 1991 οπου αστρονόμοι εντόπισαν ένα εξωγήινο διαστημικό σκάφος να περιπλανιέται στο διάστημα. Κάτι τέτοιο σίγουρα ακούγετε εξωφρενικό, αλλά αυτή η άποψη δε διατυπώθηκε από φανατικούς των UFO, αλλά από τον Duncan Steel, ορθολογιστή και σκεπτικιστή επιστήμονα.
Ο Steel είναι ερευνητής αστρονόμος στο Άγγλο-Αυστραλιανό παρατηρητήριο, και πρόκειται για μια παγκοσμίου φήμης αυθεντία στον τομέα της έρευνας κομητών και αστεροειδών καθώς και των πιθανόν κινδύνων που η παρουσία τους εγκυμονεί για την γη. Λόγω των γνώσεων του σε αυτά τα θέματα συμμετείχε στην Επιτροπή Ανίχνευσης και στην Επιτροπή Αναχαίτισης που δημιουργήθηκαν από την NASA με στόχο τον εντοπισμό επικίνδυνων ουράνιων σωμάτων και την αποτροπή μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης τους με τη γη.
Όλα άρχισαν όταν στις 6 Νοεμβρίου 1991, ο αστρονόμος Jim Scotti, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Spacewatch στο Kit Peak της Αριζόνα, ανακάλυψε ένα σώμα που κινείτο στο διάστημα. Αρχικά όλοι πίστεψαν ότι το σώμα αυτό ήταν ένας γρήγορα κινούμενος μικρός αστεροειδής που εντοπίστηκε μόλις ένα μήνα πριν κάνει μια κοντινή διέλευση από τον πλανήτη μας. Πήρε το όνομα 1991VG.
Καθώς ο αστεροειδής πλησίαζε τη Γη, αστρονόμοι που τον παρακολουθούσαν από το European Southern Observetory διαπίστωσαν ότι παρουσίαζε έντονες αλλά και γρήγορες αλλαγές στην λαμπρότητα του. Αυτό ήταν πολύ ασυνήθιστο, καθώς τέτοια συμπεριφορά δεν παρατηρείται σε αστεροειδείς. Επίσης η μελέτη και η ανάλυση της τροχιάς του έδειξε ότι και αυτή ήταν ασυνήθιστη και δεν ταίριαζε με την όλη εικόνα περί αστεροειδούς.
Το ενδιαφέρον του Steel κεντρίστηκε από την ασυνήθιστη συμπεριφορά του 1991VG και δημοσίευσε τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών του και τα συμπεράσματα του σε άρθρο που έφερε το τίτλο “SETA and 1991VG” στο περιοδικό The Observatory (τομ.115, 1995).
Η λαμπρότητα του μήκους εννέα περίπου μέτρων αγνώστου αντικείμενου παρουσίαζε γρήγορες και έντονες αυξομειώσεις. Το γεγονός αυτό θύμιζε κατά πολύ την εμφάνιση των τεχνητών δορυφόρων που έχουμε θέσει σε τροχιά γύρω από την Γη και των οποίων η λαμπρότητα μεταβάλλεται όταν περιστρέφονται. Με άλλα λόγια μια τέτοια συμπεριφορά θυμίζει κατά πολύ εκείνη ενός μεταλλικού αντικειμένου που περιστρέφεται γύρω από κάποιον άξονα του και του οποίου η ισχυρά ανακλαστική επιφάνεια αντανακλά με ασταθή τρόπο το φως του Ήλιου. Μια τόσο ισχυρή ανακλαστική μεταλλική επιφάνεια σε συνδυασμό με τέτοια περιστροφική κίνηση δε συναντάται σε αστεροειδείς και κομήτες, άλλα είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα τεχνητά κατασκευασμένων σωμάτων. Ακόμη και αν δεχτούμε ότι μπορεί να υπάρχει αστεροειδής που έχει τόσο ισχυρή ανακλαστική επιφάνεια, η τροχιά του συγκεκριμένου αντικειμένου συνηγορεί στην υπόθεση ότι ίσως πρόκειται όντως για τεχνητό αντικείμενο κατασκευασμένο από εξωγήινους.
Όπως παρατήρησε ο Steel η τροχιά του μοιάζει αρκετά με εκείνη της Γης και είναι ηλιοκεντρική. Και όπως δηλώνει δεν μπορεί να πρόκειται για αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο , διότι απλώς μελετώντας τα στοιχεία διαπίστωσε ότι κανένα αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο δεν τέθηκε και αφέθηκε σε ηλιοκεντρική τροχιά. Τα αντικείμενα που έχει στείλει ο άνθρωπος στο διάστημα είτε έχουν οδηγηθεί έξω από το Ηλιακό μας Σύστημα είτε έχουν τεθεί σε τροχιές γύρω από την ευρύτερη περιοχή της Γης ή άλλων πλανητών.
Με άλλα λόγια, αν πρόκειται για τεχνητό αντικείμενο, είναι μη ανθρώπινο. Ακόμη αν όντως επρόκειτο για αστεροειδή τότε, υπολογίστηκε ότι η προγενέστερη της συνάντησης του 1991 τροχιά του θα πρέπει να τον είχε κάνει ασταθή σε κοντινές στην Γη προσεγγίσεις σε μια κλίμακα μεγέθους της τάξεως των χιλιετιών.
Αυτό σημαίνει ότι αν πρόκειται για αστεροειδή, τότε θα πρέπει να αφίχθηκε πρόσφατα στην συγκεκριμένη τροχιά, πράγμα που όπως δηλώνει ο Steel είναι εξαιρετικά απίθανο σύμφωνα με τα υπάρχοντα αστρονομικά μοντέλα. Όμως οι αναλύσεις και οι μελέτες του Steel τον οδήγησαν στην διατύπωση κάποιων ερωτημάτων που έκαναν τους συνεργάτες του κυριολεκτικά να σαστίσουν. Ένα τέτοιο ερώτημα ήταν αν το περίεργο αντικείμενο, οχ μόνο έχει εξωγήινη κατασκευή αλλά και μήπως τελικά δεν περιφέρεται τυχαία στο διάστημα, αλλά κάποιοι το οδηγούν μέσα στο διάστημα.
Οδηγήθηκε σε αυτό το γεγονός διότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες στατιστικές, μόλις ένα στα πενήντα ουράνια σώματα που περνούν τυχαία μέσα στην ακτίνα των 0,022 Αστρονομικών Μονάδων από την Γη έχουν περίγειο τόσο μικρό που να φτάνει τις 0,0031 Αστρονομικές Μονάδες (ως Αστρονομική Μονάδα ορίζεται η μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο). Έτσι συνδυάζοντας όλα τα υπάρχοντα δεδομένα πρότεινε ότι είναι αρκετά πιθανό ο 1991VG να είναι ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο που εκτελεί αποστολή παρακολούθησης της Γης.
Social Plugin