Τακτικές περιπολίες στον βόρειο Αρκτικό Ωκεανό ξεκινούν ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη του ρωσικού Ναυτικού, σε αναζήτηση αμερικανικών και βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων...
σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Βόρειου Στόλου ο οποίος ανακοίνωσε παράλληλα ότι από τη Δευτέρα έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τρεις τέτοιες περιπολίες.
«Μέχρι τώρα τα πληρώματα του Βόρειου Στόλου έχουν πραγματοποιήσει τρεις συνολικά πτήσεις στην Αρκτική περιοχή» δήλωσε ο Αρχιπλοίαρχος Vadim Serga.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως "Δύο πτήσεις έγιναν από αεροσκάφη Il-38 τα οποία ειδικεύονται σε ναυτικές περιπολίες και σε ανθυποβρυχιακές αποστολές και μια από Tupolev-142 Bear το οποίο εξίσου ειδικεύεται σε αποστολές ναυτικής επιτήρησης και κατά υποβρυχίων. Τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από το ναυτικούς αεροσταθμούς στις περιοχές του Murmansk και του Vologda", σημείωσε ακόμη ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόρειου Στόλου και τα αεροσκάφη πέταξαν, όπως διευκρίνισε, πάνω από τα διεθνή ύδατα παράλληλα με το «διάδρομο της Βόρειας Θάλασσας».
Τα ρωσικά ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη ξεκίνησαν περιπολίες για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια καθώς εντοπίστηκαν "μη φιλικά" υποβρύχια να κινούνται κάτω από τους πάγους της Αρκτικής, έχοντας δυνατότητα προσβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την περιοχή του Αρκτικού Κύκλου, η οποία θεωρείται η πλέον ευάλτωη λόγω του αχανούς της περιφέρειας αυτή.
Στην περιοχή εντοπίστηκαν ίχνη από δύο αμερικανικά υποβρύχια κλάσης "Los Angeles" και "πιθανόν και ένα βρετανικό" χωρίς να διευκρινιστεί περί τίνος επρόκειτο.
Ήδη από τον Αύγουστο του 2007 η Ρωσία ξεκίνησε για πρώτη φορά από την λήξη του «ψυχρού πολέμου» τις πτήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών πάνω από τον βόρειο Αρκτικό κύκλο χρησιμοποιώντας Tu-95 και Tu-160 και από τότε πραγματοποιεί πάνω από 50 πτήσεις το χρόνο.
Προφανώς η κίνηση των Αμερικανο-βρετανών εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του power-game που εκτυλίσσεται στην περιοχή.
Το Δεκέμβριο του 2012 ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitry Rogozin είχε δηλώσει πως «η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει εθνικό έδαφος μέχρι τα μέσα του αιώνα που διανύουμε εάν δεν καθορίσει τα συμφέροντα στον Αρκτικό Ωκεανό».
Στο ίδιο πλαίσιο της αύξησης της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή εντάσσεται και ο προγραμματισμός επανεργοποίησης παλαιών –επι σοβιετικής εποχής- Αεροπορικών Βάσεων της Αρκτικής βάσει όσων πει το καλοκαίρι του 2012 ο διοικητής της ρωσικής Αεροπορίας στην περιοχή αντιπτέραρχος Igor Makushev. Οι Αεροπορικές Βάσεις χρησιμοποιούντο εντατικά μέχρι και το 1991 με τη διάλυση όμως της Σοβιετικής Ένωσης αυτές σταδιακά καταλήφθηκαν.
«Θα ξεκινήσουμε να επανεργοποιούμε τις αεροπορικές βάσεις στην Novaya Zemlya και στο Naryan-Mar» είχε δηλώσει ο Makushev. Βέβαια η επανέναρξη αυτή της χρήσης των αεροπορικών βάσεων ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί τα σχέδια όμως της Ρωσίας κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Παράλληλα και όπως είχαμε αναφέρει σχετικά η Ρωσία έστειλε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου δύο Μ/Κ μεραρχίες 30 χλμ. από τα σύνορα με τη Νορβηγία σε μια κίνηση που είχε αποτελέσει απάντηση στην άσκηση του ΝΑΤΟ Cold Response που είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα το ΝΑΤΟ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Social Plugin