Ο Ηλιος μας είναι ένας αστέρας κύριας ακολουθίας με φασματικό τύπο G2 V και μέση διάρκεια ζωής 10.000.000.000 ετών. Δεδομένου ότι η ηλικία του εκτιμάται στα 5.000.000.000 χρόνια, έχει ήδη φτάσει στα μισά της ζωής του, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες θα τελειώσει εντυπωσιακά.
Μία εικόνα για το πώς θα μοιάζει ο Ηλιος μας στο τέλος της ζωής του, δημοσίευσε η NASA, όταν ο δορυφόρος Chandra με τη χρήση ακτίνων Χ συνέλαβε το θάνατο ενός άστρου παρόμοιου με τον δικό μας Ηλιο.
Πρόκειται για το πλανητικό νεφέλωμα NGC 2392 γνωστό και ως «Νεφέλωμα Εσκιμώος» το οποίο βρίσκεται περίπου 4.200 έτη φωτός από τη Γη. Τα πλανητικά νεφελώματα σχηματίζονται όταν ένα αστέρι εξαντλεί το υδρογόνο στον πυρήνα του (κάτι που θα συμβεί και στον Ηλιο μας σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια).
Οταν συμβαίνει αυτό, το αστέρι αρχίζει να ψύχεται και να διαστέλλεται αυξάνοντας την ακτίνα του από δεκάδες έως εκατοντάδες φορές σε σχέση με το αρχικό του μέγεθος.
Τελικά, τα εξωτερικά στρώματα του άστρου παρασύρονται από ανέμους που αγγίζουν τα 50.000 χιλιόμετρο την ώρα, αφήνοντας πίσω τους μόνο έναν καυτό πυρήνα με επιφανειακή θερμοκρασία περίπου 50.000 βαθμούς Κελσίου, ο οποίος εξάγει το εξωτερικά στρώματα του με ταχύτητα 6.000.000 χιλιομέτρων την ώρα.
Η ακτινοβολία από τον καυτό αστέρι και την αλληλεπίδραση με τους ισχυρούς ανέμους, δημιουργεί το σύνθετο και νηματώδες κέλυφος ενός πλανητικού νεφελώματος. Τελικά το αστέρι θα καταρρεύσει εντελώς σχηματίζοντας έναν λευκό νάνο .
Δείτε στην εικόνα που ακολουθεί το εντυπωσιακό πλανητικό νεφέλωμα Εσκιμώος, για να πάρετε μία ιδέα του πώς θα είναι ο Ηλιος μας στο τέλος της ζωής του.
Social Plugin