Δεν είναι μόνο τα τζάκια που πνίγουν με μικροσωματίδια την Αθήνα και άλλες πόλεις. Υπερβάσεις καταγράφονται και τους θερινούς μήνες, ωστόσο η κυβέρνηση προχώρησε σε "συστάσεις... πανικού" μόνο τώρα, κάνοντας πολλούς να συνδέσουν το ενδιαφέρον της με την μεγάλη μείωση των εσόδων απο τον ειδικό φόρο πετρελαίου.
Τον Μάιο οι τιμές έφτασαν έως και τρεισίμη φορές πάνω απο τα όρια ενώ την Κυριακή που πέρασε και σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ "η Αθήνα πνιγόταν στη αιθαλομίχλη" οι τιμές ήταν μισή φορά πάνω απο τα όρια.
Από τα τέλη Μαρτίου του 2013 έως και τα μέσα Νοεμβρίου, περίοδος που στην Αθήνα τουλάχιστον οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, καταγράφηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, 26 ημέρες με υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια, αυτά ακριβώς που προκαλούνται κι από τη καύση τζακιών. Οι υπερβάσεις αυτές κυμαίνονταν από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κ.μ. που έχει θεσπίσει η ΕΕ έως και 220 μ.γ./κ.μ.! Και πότε καταγράφηκε αυτή η υπέρβαση; Στις 25 Μαΐου. Με την Αθήνα να πνίγεται στην αφρικανική σκόνη. Ωστόσο κανένας κυβερνητικός φορέας δεν εξέδωσε συστάσεις πανικού στους πολίτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, τον Μάιο του 2013 καταγράφηκαν συνολικά εννιά υπερβάσεις. Νωρίτερα είχαν καταγραφεί έξι υπερβάσεις τον Απρίλιο και μια τον Μάρτιο και μάλιστα την ημέρα της Εθνικής Εορτής με το "κοντέρ" να γράφει 122 μ.γ./κ.μ.. Δυόμιση φορές πάνω απο τα όρια.
Άλλες δυο υπερβάσεις καταγράφηκαν τον Ιούλιο, μια τον Σεπτέμβριο κι απο δυο Οκτώβριο και Νοέμβριο.
Τον φετινό Δεκέμβριο καταγράφηκαν έξι ημέρες υπερβάσεων με την μεγαλύτερη να φτάνει στα 120 μ.γ./κ/μ.
Μέχρι το 2011 η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο και η Πάτρα ήταν μόνιμα μέσα στο top 10 των πιο επιβαρυμένων με αιωρούμενα σωματίδια, πόλεων της ΕΕ.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι η ελληνική Πολιτεία "ανακάλυψε" τα μικροσωματίδια που σκοτώνουν πάνω απο 300.000 ευρωπαίους το χρόνο, όταν ήρθαν τα τζάκια και μειώθηκαν τα έσοδα από το πετρέλαιο.
Οι ελληνικές πόλεις είχαν δυο στις τρεις ημέρες το χρόνο υπερβάσεις των οριακών τιμών με βασική αιτία το πετρέλαιο που χρησιμοποιούνταν στις κεντρικές θερμάνσεις των πολυκατοικιών, την εκτεταμένη νοθεία στα καύσιμα και ειδικά στο diesel κίνησης και τη σκόνη από τα οικοδομικά υλικά. Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες αύξησης των ορίων ήταν και παραμένει η αφρικανική σκόνη.
Ύστερα ήρθε η κρίση και μειώθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους κι έτσι μειώθηκαν, αισθητά πλέον, οι ημέρες των υπερβάσεων.
Όμως αυτές υπάρχουν και τις ημέρες που οι έλληνες δεν κλείνουν το καλοριφέρ προκειμένου να ζεσταθούν απο τα τζάκια.
Social Plugin