Ad Code

Responsive Advertisement

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας


Την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, υπέβαλε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μικόλα Αζάροφ, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης που διαρκεί εδώ και δύο μήνες στη χώρα.

«Ελαβα την απόφαση να ζητήσω από τον πρόεδρο της Ουκρανίας να κάνει αποδεκτή την παραίτησή μου από τη θέση του πρωθυπουργού, ώστε να δημιουργηθούν επιπλέον συνθήκες για έναν πολιτικό συμβιβασμό και να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση» δήλωσε ο Μικόλα Αζάροφ.

Όπως ορίζει το Σύνταγμα, την παραίτηση του πρωθυπουργού ακολουθεί υποχρεωτικά η παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης.

«Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα απειλεί την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην Ουκρανία και αποτελεί απειλή για όλους τους Ουκρανούς πολίτες» υποστήριξε ο Αζάροφ.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ηλικίας 66 ετών διορίστηκε από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς μετά τις προεδρικές εκλογές του 2010 και έκτοτε καθοδήγησε τη χώρα εν μέσω δυσχερών οικονομικών συγκυριών αντιστεκόμενος στις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου στη χώρα.

Πιστός στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, ο Αζάροφ υποστήριξε την απόφαση τον Νοέμβριο της μη σύναψης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ κι ήταν εκείνος ο οποίος υπέστη τις αντιδράσεις του κοινοβουλίου υπερασπιζόμενος την ανάγκη για ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία.

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εκρηκτική εδώ και δύο μήνες με καθημερινές διαδηλώσεις, μετά την απόρριψη από την κυβέρνηση συμφωνίας με την Ε.Ε. τον Νοέμβριο, προς όφελος στενότερων σχέσεων με τη Μόσχα. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο Κίεβο στις 19 Ιανουαρίου, με τους πρώτους νεκρούς να καταγράφονται στις 22 στην πρωτεύουσα.

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες στις 22 Ιανουαρίου, ύστερα από τρεις νύχτες ταραχών. Ενας ακόμη νεκρός εντοπίστηκε με σημάδια βασανισμού, σε δάσος κοντά στην πρωτεύουσα. Στις 25 Ιανουαρίου, ένας ακόμη διαδηλωτής φέρεται να υπέκυψε σε τραύματα που είχε νωρίτερα δεχθεί.

Αφορμή για τις διαμαρτυρίες στάθηκε η απόφαση του προέδρου Γιανουκόβιτς, τον Νοέμβριο του 2013, να μην υπογράψει οικονομική συμφωνία με την Ε.Ε. Χιλιάδες φιλο-ευρωπαϊστές Ουκρανοί ξεχύθηκαν τότε στους δρόμους, απαιτώντας την υπογραφή της συνθήκης. Η επίμονη άρνηση του προέδρου και η διαταγή του για πάταξη των διαδηλώσεων, στις 30 Νοεμβρίου, πυροδότησαν γενικευμένο κύμα οργής. Στις 17 Δεκεμβρίου, η ανακοίνωση μεγάλης οικονομικής συμφωνίας ύψους 15 δισ. δολαρίων με τη Ρωσία έμοιασε να αποκλιμακώνει την ένταση. Ο άγριος ξυλοδαρμός δημοσιογράφου εντύπου της αντιπολίτευσης ανήμερα τα Χριστούγεννα έδωσε νέα πνοή στις διαδηλώσεις. Η ψήφιση δρακόντειας νομοθεσίας κατά των διαδηλώσεων στις 16 Ιανουαρίου ενίσχυσε την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών. Το Σάββατο, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεσμεύθηκε σε αναθεώρηση του νομοθετήματος.

kathimerini.gr