Η πρώτες ευθείες απειλές για στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία από πλευράς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, διατυπώθηκαν πριν λίγο από τους "καθ'ύλην αρμόδιους": Τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR) πτέραρχο Philip Breedlove.
Ο πρώτος "προειδοποίησε" τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι "Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην περίπτωση που συνεχιστεί η βία στην Ουκρανία και ειδικά αν ο Στρατός της χώρας αναλάβει δράση κατά των διαδηλωτών" όπως αναφέρει με τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Μεξικού Enrique Pena Nieto ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε τη βία στο Κίεβο με τον πιο έντονο τρόπο προσθέτοντας πως μια ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος είναι ακόμη και τώρα δυνατό να εξευρεθεί.
Νωρίτερα ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είχε ζητήσει από την κυβέρνηση της Ουκρανίας "Να μην καταφύγει στην χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων για την καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα". Σε μήνυμά του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο Πτέραρχος Philip Breedlove ζήτησε «οι υπεύθυνοι ηγέτες να αποφύγουν τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των Ουκρανών πολιτών».
Και είναι πραγματικά πρωτοφανές το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ επεμβαίνει στα εσωτερικά μιας τρίτης χώρας που δεν είναι όχι μέλος, ούτε καν συνδεδεμένη με την βορειοτλαντική συμμαχία. Και αν ο Μ.Ομπάμα έχει την κατάλληλη πολιτική νομιμοποίηση για να το πράξει αυτό σε καμία περίπτωση δεν το έχει ο SACEUR
Τι έκανε τον Μ.Ομπάμα και τον πτέραρχο Philip Breedlove να παρέμβουν με τέτοιο ωμό τρόπο;
Η αποκεφαλισμός της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και η τοπoθέτηση του μέχρι σήμερα Α/ΓΕΝ ναυάρχου Yury Ilyin στην θέση του πτεράρχου Volodymyr Zaman και οι πληροφορίες που πρώτο το defencenet.gr μετέδωσε από χθες ότι ουκρανικές μονάδες αρμάτων μάχης και ειδικές δυνάμεις κινούνται για να προχωρήσουν σε επιχείρηση διάλυσης των εξτρεμιστικών-νεοναζιστικών ομάδων που έχουν προκαλέσει λουτρό αίματος στην πλατεία Αναξερτησίας του Κιέβου.
Αμέσως μετά την αλλαγή της ηγεσίας του Στρατού το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι "ο Στρατός ενδέχεται να κληθεί να λάβει μέρος σε μία πανεθνική αντιτρομοκρατική επιχείρηση".
Η απάντηση από την πλευρά της Ρωσίας είναι ότι τέθηκε σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακήςο ρωσικός Στόλος που "φιλοξενείται" με ειδική συμφωνία στους λιμένες της Κριμαίας (Σεβαστούπολη και Οδησσό), ενώ τουλάχισοτν τρεις ειδικές μονάδες Spetznaz έχουν τεθεί σε ετοιμότητα τριών ωρών για να είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση για την προστασία των ρωσικών συμφερόντων.
Στην Πλατεία Ανεξαρτησίας το κλίμα είναι και απόψε τεταμένο. Χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται στο σημείο, όπου έχει γίνει το προπύργιο του αγώνα τους, και δείχνουν αποφασισμένοι για όλα.
Οι δύο πλευρές, αστυνομία και διαδηλωτές, κρατούν τις θέσεις τους στη «νεκρή ζώνη» που έχει σχηματιστεί από τα καμένα λάστιχα και δείχνουν σαν να περιμένουν ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση και έτσι να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο επεισοδίων.
Σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η κρίση βαθαίνει στη χώρα Ουκρανοί οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο προς τα σύνορα με την Πολωνία. Πάνω από 1.000 άτομα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στη Ζιτόμιρ, μια πόλη ακριβώς στα δυτικά του Κιέβου, ρίχνοντας βόμβες μολότοφ.
Εν μέσω της βίας, ο Καναδάς έκλεισε την πρεσβεία του στο Κίεβο ως «προληπτικό μέτρο ασφαλείας» και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Ουκρανία και ζήτησε η πρεσβεία στη χώρα να είναι «προσωρινά κλειστή για τους επισκέπτες».
Μέρκελ-Πούτιν για Ουκρανία: «Να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας»
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε απόψε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον οποίο συμφώνησαν να «κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της βίας» στην Ουκρανία, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, στο περιθώριο των συνομιλιών με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.
Η Άνγκελα Μέρκελ εξήγησε ότι «ενημέρωσε» το Ρώσο πρόεδρο για το ταξίδι αύριο το πρωί των υπουργών εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι στο Κίεβο. «Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε πολύ στενή επαφή με τη Ρωσία» για το ζήτημα αυτό, προσέθεσε η ίδια.
Social Plugin