Η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει ανταρτοπόλεμος στην Κριμαία αν ενταχθεί στη Ρωσία και κάλεσε τη Γερμανία και άλλες χώρες να επιβάλουν αμέσως οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.
Η κ. Τιμοσένκο, πάντως, με τις δηλώσεις αυτές εμφανίζεται εκτός τόπου και χρόνου, την στιγμή που η ρωσική στρατιωτική επέμβαση και κατάληψη της Κριμαίας έχει ολοκληρωθεί εντελώς αναίμακτα και χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα.
Πώς είναι δυνατόν να μιλά η Τιμοσένκο για «ανταρτοπόλεμο» στην Κριμαία, μετά το δημοψήφισμα και την ένταξη στη Ρωσία, την στιγμή που ήδη επικρατεί θαυμαστή ηρεμία και ησυχία στην περιοχή, όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ρωσόφωνοι που υποδέχθηκαν τους Ρώσους ως ελευθερωτές;
Αν υπήρχε περίπτωση να εκδηλωθεί ανταρτοπόλεμος από κατοίκους της Κριμαίας αντίθετους στη ρωσική κατάληψη αυτό έπρεπε να έχει ήδη συμβεί!
Αλλά ποιοι να κάνουν ανταρτοπόλεμο στην Κριμαία; Οι Ουκρανοί του Κιέβου στους οποίους δεν αφήνεται η παραμικρή δυνατότητα να πλησιάσουν; Ή οι Τάταροι της Κριμαίας, την στιγμή που ο ίδιος ο τοπικός ηγέτης τους έχει συμβουλέψει τους ομοεθνείς του να μην προκαλούν τους Ρώσους;
Η Τιμοσένκο, παρόλα αυτά, επιμένει ότι η κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία θα δημιουργούσε μακροπρόθεσμους κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή, αλλά βέβαια κανείς δεν πρόκειται να την πάρει ποτέ στα σοβαρά ως… «γεωπολιτική αναλύτρια»!
Μιλώντας στο Reuters έπειτα από μια συνάντησή της με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η Τιμοσένκο επεσήμανε ότι τα διεθνή μέτρα εναντίον της Ρωσίας έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής αναποτελεσματικά και ζήτησε να ληφθεί άμεση δράση για να αποτραπεί «μια εστία έντασης».
«Τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν φέρει εμφανή αποτελέσματα», είπε η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης συνοψίζοντας το μήνυμά της προς τη Μέρκελ.
«Αν αυτά τα μέτρα δεν φέρουν αποτελέσματα, μένουν δύο επιλογές: Να προχωρήσουν σε πιο ισχυρές κυρώσεις. Προτείνω μια σειρά μη βίαιων, οικονομικών μέτρων». Η εναλλακτική θα ήταν να παραδοθεί η Κριμαία στη Ρωσία.
Η Τιμοσένκο υπογράμμισε επίσης «τις σοβαρές ευθύνες» των ΗΠΑ και της Βρετανίας να υποστηρίξουν την Ουκρανία, καθώς είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις της εδαφικής της ακεραιότητας βάσει του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994.
Όσον αφορά το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία, η ηγερία της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004 σημείωσε ότι η Δύση δεν θα πρέπει να επιτρέψει μια τέτοια κίνηση.
«Οι άμεσες επιπτώσεις θα είναι ένας ανταρτοπόλεμος. Αυτό (…) θα δημιουργούσε μια πραγματική εστία έντασης στη Μαύρη Θάλασσα», προειδοποίησε η ίδια.
«Αν επιτραπεί στον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν να χρησιμοποιήσει τέτοια στρατιωτικά μέσα στην περίπτωση της Κριμαίας, τότε πού θα σταματήσει;», διερωτήθηκε η Τιμοσένκο. «(Ο Πούτιν) θα πάει τόσο μακριά όσο του επιτρέψουν», εκτίμησε.
defencenet.gr
16.000 NATOϊκοί στρατιώτες σε άσκηση στη Νορβηγία
Δεκαέξι χιλιάδες στρατιώτες από 16 χώρες προετοιμάζονται να συμμετάσχουν στα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ βόρεια της Νορβηγίας, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός της χώρας, μια άσκηση που δεν συνδέεται με την κρίση στην Ουκρανία.
Τα πολυεθνικά στρατιωτικά γυμνάσια με την ονομασία «Ψυχρή Απάντηση» (Cold Response) έχουν στόχο την εκπαίδευση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη μάχη σε περιβάλλον μεγάλου ψύχους υπό το βλέμμα ξένων παρατηρητών, περιλαμβανομένων Ρώσων.
Τα γυμνάσια είναι προγραμματισμένα εδώ και καιρό και δεν συνδέονται με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία.
«Εργαζόμαστε για αυτό το σενάριο εδώ και δύο χρόνια», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Τέργε Μπρούεγκαρντ, εκπρόσωπος της «Ψυχρής Απάντησης».
Σύμφωνα με τον νορβηγό αξιωματικό, τα γυμνάσια εδάφους, αέρος και θαλάσσης περιλαμβάνουν την εισβολή σε μια εικονική χώρα στον Βορρά και την επέμβαση, έπειτα από αίτημα της χώρας αυτής, των εταίρων της του Νότου.
Στα γυμνάσια θα λάβουν μέρος 9.000 νορβηγοί στρατιώτες και 7.000 στρατιώτες από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Καναδάς), αλλά επίσης και από τη Σουηδία και την Ελβετία που δεν ανήκουν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Αν και η στρατιωτική άσκηση ξεκινά επισήμως την Παρασκευή, τα πιο σημαντικά γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν από τις 12 ως τις 19 Μαρτίου.
onalert.gr
Social Plugin