Από τα γεννοφάσκια του και ενστικτωδώς ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει ποιον μπορεί να εμπιστευθεί και ποιον όχι. Παράλληλα, σε πρόσφατες έρευνες καταδείχθηκε ότι η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι που μαθαίνουμε μέσα από τις κοινωνικές μας επαφές αλλά ένστικτο με το οποίο γεννιόμαστε.
Η ικανότητα των παιδιών να παρατηρούν μπορεί να μας φαίνεται λίγο «άγαρμπη» όταν για παράδειγμα ρωτούν «γιατί αυτός ο άνθρωπος έχει κίτρινα δόντια». Ομως οι ψυχολόγοι σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι τα παιδιά από τριών ετών έχουν την ικανότητα να κρίνουν τα χαρακτηριστικά στο ανθρώπινο πρόσωπο που εμπνέει εμπιστοσύνη, απλώς κοιτώντας το. Πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι η ικανότητα να αποφασίζει κάποιος ποιον να εμπιστευθεί ή όχι δεν απαιτεί χρόνια κοινωνικής εμπειρίας. Αντίθετα, είναι ένστικτο και λειτουργεί από πολύ μικρή ηλικία.
Η Εμιλι Γκόγκσντιλ, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που έκανε τη μελέτη υποστηρίζει ότι χαρακτηριστικά του προσώπου τα οποία προσδίδουν κοινωνικές συμπεριφορές είναι δυνατόν να γίνονται αντιληπτά από άτομα πολύ μικρής ηλικίας. Στη μελέτη συμμετείχαν 99 ενήλικοι και 141 παιδιά ηλικίας 3-10 ετών και όλοι τους ρωτήθηκαν να αποφανθούν για πρόσωπα που είχαν σχεδιαστεί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Τα πρόσωπα δημιουργήθηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να αποπνέουν είτε εμπιστοσύνη είτε δυναμικότητα είτε επιβολή. Αφού τα είδαν, τους ρώτησαν «ποιους από αυτούς θα εμπιστευόσασταν».
Ενήλικοι και παιδιά έδωσαν περίπου τις ίδιες απαντήσεις. Η διαφορά υπήρξε στα παιδιά τριών και τεσσάρων ετών, των οποίων οι απαντήσεις δεν ήταν τόσο βέβαιες. Παιδιά από επτά ετών και άνω είχαν τις ίδιες απόψεις με αυτές των ενηλίκων. Τα παιδιά πιο εύκολα αναγνώριζαν πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να εμπιστευθούν παρά κάποια άτομα που τους αρέσει να επιβάλλονται ή να είναι πολύ δυνατά.
Από έξι μηνών! Παλαιότερα οι ψυχολόγοι είχαν ανακαλύψει ότι τα βρέφη ακόμη και από έξι μηνών τείνουν να επιλέγουν και να εμπιστεύονται τους ενηλίκους που βοηθούν τους άλλους.
Πηγή: Τα Νέα
Social Plugin