Ο Νόμος της Μητέρας Γης
Η Βολιβία προωθεί ένα νέο πιλοτικό, κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στην προστασία και το σεβασμό για τη φύση.
Η Βολιβία πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που δίνει στη φύση ολοκληρωμένα νομικά δικαιώματα σε μια προσπάθεια να σταματήσει την κλιματική αλλαγή και την εκμετάλλευση του φυσικού κόσμου, προσδοκώντας στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής για το λαό της Βολιβίας.
Αναπτύχθηκε από λαϊκές κοινωνικές ομάδες και συμφωνήθηκε από τους πολιτικούς, ο νόμος της Μητέρας Γης αναγνωρίζει τα δικαιώματα όλων των ζωντανών οργανισμών, δίνοντας στον φυσικό κόσμο ισότιμο καθεστώς με τον άνθρωπο.
Μόλις εγκριθεί πλήρως, η νομοθεσία θα παρέχει στη Γη δικαιώματα: στη ζωή και την αναγέννηση, την Βιοποικιλότητα και την ελευθερία από την γενετική τροποποίηση, στον Καθαρό νερό, στον Καθαρό αέρα, στα Φυσικά ισορροπημένα συστήματα, στην Αποκατάσταση από τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας και στην ελευθερία από την μόλυνση!!!
Η νομοθεσία βασίζεται στις ευρύτερες αρχές που διέπουν τη ζωή σε αρμονία με τη Γη και ιεραρχώντας το «συλλογικό καλό."
Στο επίκεντρό της είναι η κατανόηση ότι η Γη είναι ιερή, η οποία προκύπτει από την κοσμοθεωρία «Pachamama» (που σημαίνει Μητέρα Γη)των αυτόχθονων λαών των Άνδεων, καθώς είναι ένα ζωντανό ον.
Η πρώτη πράξη που περιγράφει τα δικαιώματα - τα οποία ψηφίστηκαν από το εθνικό συνέδριο της Βολιβίας τον Δεκέμβριο του 2010- και ανοίγει το δρόμο για την πλήρη νομοθεσία - ορίζει την Μητέρα Γη ως μια δυναμική και «αδιαίρετη κοινότητα όλων των έμβιων συστημάτων και των ζωντανών οργανισμών, η οποία είναι αλληλένδετη, αλληλοεξαρτώμενη και συμπληρωματική, που μοιράζεται ένα κοινό πεπρωμένο. "
Η κυβέρνηση της Βολιβίας θα δεσμεύεται νομικά να δώσει προτεραιότητα στην ευημερία των πολιτών της και του φυσικού κόσμου με την ανάπτυξη πολιτικών που προάγουν την αειφορία και τον έλεγχο της βιομηχανίας.
Η οικονομία πρέπει να λειτουργεί εντός των ορίων της φύσης και η χώρα πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της ενέργειας και της διατροφικής κυριαρχίας, παράλληλα υιοθετώντας την τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής δραστηριότητας.
Η πρόληψη της αλλαγής του κλίματος αποτελεί βασικό στόχο του νόμου, η οποία περιλαμβάνει την προστασία της ζωής των μελλοντικών γενεών.
Η κυβέρνηση ζητά από τις πλούσιες χώρες να βοηθήσουν την Βολιβία να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην αναγνώριση του περιβαλλοντικού χρέους που οφείλονται στις υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η Βολιβία είναι "ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», σύμφωνα με έκθεση της Oxfam το 2009, με την αύξηση της ξηρασίας, το λιώσιμο των πάγων και τις πλημμύρες.
Σε διεθνές επίπεδο, η κυβέρνηση θα έχει τη νομική υποχρέωση να προωθήσει την υιοθέτηση των δικαιωμάτων για τη Μητέρα Γη, υποστηρίζοντας την ειρήνη και την εξάλειψη όλων των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων.
Μετά από μια αλλαγή στο σύνταγμα της Βολιβίας, το 2009, ο νόμος αποτελεί μέρος μιας πλήρους αναθεώρησης του νομικού συστήματος. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μετατόπιση μακριά από το δυτικό μοντέλο ανάπτυξης σε ένα πιο ολιστικό όραμα, που βασίζεται στην έννοια Vivir Bien ( να ζεις καλά) των ιθαγενών .
Ο πλήρης νόμος αναμένεται να περάσει εντός των προσεχών μηνών και είναι απίθανο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε σημαντική αντιπολίτευση, καθώς το κυβερνών κόμμα, το Κίνημα για το Σοσιαλισμό, έχει μια σημαντική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Ο ηγέτης του, ο πρόεδρος Έβο Μοράλες, εξέφρασε την προσήλωσή του στην πρωτοβουλία στη Διάσκεψη των Λαών για την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στη Βολιβία τον Απρίλιο του 2010.
Ο νόμος της Μητέρας Γης περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Το δικαίωμα να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ζωής και των φυσικών διεργασιών.
Το δικαίωμα να μην υπάρχει τροποποιημένη κυτταρική δομή ή γενετικά τροποποιημένη.
Το δικαίωμα να συνεχιστούν οι ζωτικής σημασίας κύκλοι και οι διαδικασίες, ελεύθερες από την ανθρώπινη μεταβολή.
Το δικαίωμα στο καθαρό νερό.
Το δικαίωμα στον καθαρό αέρα.
Το δικαίωμα να ισορροπεί, να είναι σε ισορροπία.
Το δικαίωμα να είναι απαλλαγμένη από τοξική και ραδιενεργή μόλυνση.
Το δικαίωμα να μην επηρεάζεται από τεράστια έργα υποδομών και ανάπτυξης που επηρεάζουν την ισορροπία των οικοσυστημάτων και των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων.
Ο νόμος προωθεί επίσης την «αρμονία» και «ειρήνη» και «την εξάλειψη όλων των πυρηνικών, χημικών, βιολογικών" όπλων.
ΠΗΓΗ Απόδοση Κειμένου dorieas
Social Plugin