Ad Code

Responsive Advertisement

Μια «ιπτάμενη» ανεμογεννήτρια σε ύψος 300 μέτρων πάνω από την Αλάσκα


Η ψηλότερη ανεμογεννήτρια του κόσμου δεν έχει πύργο και θεωρείται μάλλον δύσκολο ότι θα προκαλέσει τα συνήθη παράπονα για αλλοίωση του τοπίου.

Ο λόγος είναι ότι η ανεμογεννήτρια BAT (Buoyant Airborne Turbine) μοιάζει περισσότερο με φουτουριστικό ζέπελιν γεμάτο με ήλιο, το οποίο θα αιωρείται σε ύψος 300 μέτρων και θα παραμένει σταθερό μόνο χάρη σε σύρματα μεγάλης αντοχής.

Η πρωτοποριακή ανεμογεννήτρια πλάτους 10 μέτρων φέρει το λογότυπο της Altaeros Energies, ακόμη ενός startup που «γεννήθηκε» μέσα στο MIT, και έχει ήδη έχει δοκιμαστεί σε ύψη άνω των 100 μέτρων.

Επόμενος στόχος είναι οι δοκιμές στα 300 μέτρα, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν ενάμιση χρόνο, στο Φέρμπανκς της Αλάσκα.

Στόχος των εμπνευστών της ήταν μια πιο αξιόπιστη κατασκευή που θα εκμεταλλεύεται τους ισχυρότερους ανέμους τροφοδοτώντας απομονωμένες περιοχές, όπου το ηλεκτρικό ρεύμα στοιχίζει πολύ ακριβά ή η μοναδική πηγή ρεύματος είναι οι γεννήτριες πετρελαίου.

Οι δημιουργοί της μάλιστα υποστηρίζουν ότι παράγει διπλάσια ισχύ από μια αντίστοιχη ανεμογεννήτρια εδάφους.

Η εταιρεία πάντως ξεκαθαρίζει ότι το κόστος της ενέργειας ανά κιλοβατώρα θα είναι αρκετά υψηλότερο σε σχέση με πιο συμβατικές λύσεις. Η ίδια υπολογίζει την τιμή πώλησης ανά κιλοβατώρα στα 18 σεντς του δολαρίου ανά κιλοβατώρα, όταν τα αιολικά πάρκα ξηράς στις ΗΠΑ προσφέρουν 4-5 σεντς.

Η Altaeros, το πρότζεκτ της οποίας χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από ταμείο της Αρχής Ενέργειας της Αλάσκα, δεν είναι η μοναδική εταιρεία που αναζητά μια βιώσιμη πρόταση για «ιπτάμενες» ανεμογεννήτριες.

Η Makani Power, ένα startup που πρόσφατα εξαγοράστηκε πριν από μερικούς μήνες από την Google, ανέπτυξε και δοκιμάζει μια ανεμογεννήτρια που μοιάζει με ελαφρύ μη επανδρωμένο αεροσκάφος και η οποία «πετάει» σε ύψος 250-600 μέτρων.

naftemporiki.gr