Ad Code

Responsive Advertisement

Πλωτό υδροπονικό «χωριό» θα εκμεταλλεύεται τα παγόβουνα της Αρκτικής


Μία επαναστατική πρόταση η οποία θα αξιοποιεί τους όγκους των παγόβουνων της Αρκτικής για σκοπούς υδροπονικών καλλιεργειών παρουσίασε ομάδα γάλλων φοιτητών αρχιτεκτονικής.

Το Arctic Harvester θα αποτελεί μία πλωτή εγκατάσταση υδροπονικών καλλιεργειών, η οποία θα κινείται μεταξύ της Γροιλανδίας και του Καναδά, εκμεταλλευόμενη το γλυκό νερό που προκύπτει από τα αποσπώμενα παγόβουνα για τους σκοπούς ενός μεγάλου συστήματος υδροπονικών καλλιεργειών.

Η εγκατάσταση, σύμφωνα με τα σχέδια των γάλλων φοιτητών (Μεριέμ Τσαμπανί, Ετιέν Τσομπό, Τζον Εντόμ, Μέιβα Λενεβό), θα μπορεί να στεγάσει μία κοινότητα 800 ατόμων, αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο ένα πλωτό «χωριό» υδροπονικής καλλιέργειας, με στόχο την μείωση των αναγκών της Γροιλανδίας για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.

«Η προτεινόμενη λύση δεν επιζητεί μόνο την κάλυψη αυτής της ανάγκης, αλλά και ένα αναπαράξιμο μοντέλο, το οποίο στο μέλλον θα μπορούσε να μεταβάλει το εμπορικό ισοζύγιο της Γροιλανδίας σε αυτόν τον τομέα από έλλειμμα σε πλεόνασμα» αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση στην ιστοσελίδα της Μ. Τσαμπανί.

«Στην αναζήτηση εύφορων εδαφών για μία άγονη περιοχή, το Arctic Harvester αναπτύσσει πολλαπλές τεχνικές, ενεργειακές και κοινωνιολογικές στρατηγικές» συμπληρώνεται. Η κυκλικού σχήματος εγκατάσταση θα «υποδέχεται» παγόβουνα στο κέντρο της, από όπου το γλυκό νερό θα συλλέγεται και θα χρησιμοποιείται για σκοπούς υδροπονικών καλλιεργειών και παραγωγής ενέργειας (σε συνδυασμό με ηλιακούς συλλέκτες).

MERIEMCHABANI.COM

«Μας ήρθε η ιδέα ότι τα παγόβουνα της Γροιλανδίας υποστηρίζουν πλούσια τοπικά οικοσυστήματα…ένα παγόβουνο αποτελεί μια όαση» ανέφερε σχετικά η Μ. Τσαμπανί στο Fast Company.

Αν και η όλη ιδέα παραπέμπει σε ένα βαθμό σε πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, το Arctic Harverster θα είναι ειδικά σχεδιασμό για να παρέχει καλές συνθήκες διαβίωσης στους εργαζομένους του. Επίσης, σημειώνεται ότι η κίνησή του θα ακολουθεί αυτή των παγόβουνων, ακολουθώντας τα ίδια θαλάσσια ρεύματα.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Fast Company, η ιδέα ξεκίνησε ως άσκηση, ωστόσο η ομάδα έχει αρχίσει να συνεργάζεται με την Polarisk Analytics, εταιρεία συμβούλων που ασχολείται με θέματα αρκτικών περιοχών. Προς το παρόν, οι σχεδιαστές αναζητούν χρηματοδότηση για την κατασκευή πρωτοτύπων μικρού μεγέθους.

naftemporiki