Ad Code

Responsive Advertisement

Κριμαία, ώρα μηδέν: Τελεσίγραφο του ρωσικού στόλου στις ουκρανικές δυνάμεις


Με «καζάνι που βράζει» μοιάζει η κατάσταση στη χερσόνησο της Κριμαίας, παρά τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας, την οποία η ρωσική πλευρά φαίνεται να έχει αποδεχτεί.

Την ώρα που ο διπλωματικός «πυρετός» για την αποφυγή της κρίσης καλά κρατεί, το ρωσικό πρακτορείο Interfax και το Reuters μεταδίδουν ότι, σύμφωνα με πηγές από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ο επικεφαλής του ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, Αλεξάντερ Βίτκο, απηύθυνε τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία, να αποσυρθούν μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος).

«Αν δεν παραδοθούν πριν τις 05:00 αύριο, θα ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση εναντίον των μονάδων και των μεραρχιών των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη την Κριμαία» δήλωσε η πηγή αυτή του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Το ουκρανικό υπουργείο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις πληροφορίες αυτές, ενώ δεν έχει υπάρξει σχόλιο από το ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος ελλιμενίζεται στην Κριμαία.

Νωρίτερα σήμερα, ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την χερσόνησο της Κριμαίας, που ανήκει στην Ουκρανία και όπου ελλιμενίζεται ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, όμως ο Γιατσένιουκ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Κανείς δε θα παραδώσει την Κριμαία σε κανέναν».

Ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από τη Σεβαστούπολη και ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιοχές της Κριμαίας.

Οι συνοριακοί φρουροί είδαν επίσης να αναπτύσσονται θωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά μιας στενής διώρυγας που χωρίζει τη Ρωσία και την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας.

Εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφρουρών διευκρίνισε ότι ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Η ανάπτυξη των ρωσικών τεθωρακισμένων λαμβάνει χώρα κοντά σε λιμάνι της ρωσικής πλευράς του πορθμού του Κερτς, απέναντι από την πόλη Κερτς της νότιας Ουκρανίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν δύο φορές τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια της νύχτας.

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών δέκα ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα και οκτώ μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στην Κριμαία, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι ουκρανικές αρχές, σε παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το καθεστώς του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που προβλέπουν ότι το Κίεβο θα πρέπει να ενημερώνεται 72 ώρες πριν οποιαδήποτε μετακίνηση στρατευμάτων.

Από την 1η Μαρτίου τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία του Στόλου της Βαλτικής έχουν επίσης αφιχθεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, σύμφωνα πάντα με τους ουκρανούς συνοριοφύλακες.

Γιατσένιουκ: Μια στρατιωτική σύρραξη θα είναι απειλή για την σταθερότητα της περιοχής

Ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ προειδοποίησε σήμερα ότι μια στρατιωτική σύρραξη στη χώρα του θα απειλήσει τη σταθερότητα όλης της περιοχής.
«Υποστήριζα και εξακολουθώ να υποστηρίζω μια διπλωματική λύση στην κρίση, καθώς μια σύρραξη θα καταστρέψει τα θεμέλια της σταθερότητας όλης της περιοχή», δήλωσε ο Γιατσένιουκ σε συνάντησή του με ουκρανούς επιχειρηματίες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρέψει στους κατοίκους ρωσικής καταγωγής που έχουν αυτοανακηρυχθεί ηγέτες της Κριμαίας να προσαρτήσουν τη χερσόνησο που πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
«Η αυτοανακηρυχθείσα και παράνομη κυβέρνηση της Κριμαίας τώρα προσπαθεί να κλέψει την εθνική ιδιοκτησία της Ουκρανίας (…) Θέλω να προειδοποιήσω αυτή την κυβέρνηση κατά οποιασδήποτε προσπάθειας να λεηλατηθεί να και προσαρτηθεί εθνική ιδιοκτησία», υπογράμμισε ο Γιατσένιουκ.

Τιμοσένκο: Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία

«Κατακτώντας» την Κριμαία, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις χώρες που εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου, εκτίμησε η ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο απευθυνόμενη στον λαό.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν γνωρίζει καλά ότι κηρύσσοντας πόλεμο εναντίον μας, κήρυξε επίσης τον πόλεμο στους εγγυητές της ασφάλειάς μας, δηλαδή στις ΗΠΑ και τη Βρετανία», δήλωσε η Τιμοσένκο σε βίντεο που ανέβηκε στον ιστότοπό της.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανέλαβαν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας το 1994, όταν η πρώην σοβιετική δημοκρατία αποκήρυξε τα πυρηνικά όπλα.

«Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα περάσει αυτή την κόκκινη γραμμή. Αν το κάνει, θα χάσει», πρόσθεσε η Τιμοσένκο, η οποία αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή στις 22 Φεβρουαρίου μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αντίπαλό της στις προεδρικές εκλογές του 2010.

Η ίδια εκτίμησε ότι η «ρωσική επιθετικότητα» δεν θα ήταν δυνατή αν η Ουκρανία είχε ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Εξάλλου η πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η «ρωσική επιθετικότητα» είναι αποτέλεσμα της νέας ουκρανικής επανάστασης, που έριξε το καθεστώς Γιανουκόβιτς, το οποίο η Τιμοσένκο χαρακτήρισε «υποταγμένο στη Ρωσία».

«Η Ρωσία δεν θέλησε να το δεχθεί. Τώρα αποφάσισε να κυριεύσει την Ουκρανία με μια ένοπλη επέμβαση», κατήγγειλε.

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Δε θα διαρκέσετε πολύ - Θα υπάρξει νέο αίμα...»

Σε μια κλιμάκωση του ψυχολογικού πολέμου ο Ρώσος πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στη νέα ηγεσία της Ουκρανίας, γράφει ευθέως, στο Facebook, εν είδει απειλής ή προειδοποίησης: «Δε θα διαρκέσετε πολύ - Θα υπάρξει νέο αίμα...».

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο Ρώσος πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο νέο ουκρανικό καθεστώς που διαδέχτηκε τον αποπεμφθέντα Ουκρανό Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, γράφει: «Η δύναμή σας και ο ρόλος θα τελειώσει με μία νέα επανάσταση».

Ενώ ειδικά για τον κ. Γιανουκόβιτς γράφει: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα παραμένει ο νόμιμος αρχηγός του κράτους. Αν είναι ένοχος η Ουκρανία έπρεπε να τον δοκιμάσει με πρόταση μομφής. Όλα τα άλλα είναι η ανομία. Η κατάληψη της εξουσίας. Και αυτό σημαίνει ότι η εντολή θα είναι εξαιρετικά ασταθής».