Ad Code

Responsive Advertisement

Μια βρώσιμη φούσκα αντικαθιστά τα πλαστικά μπουκάλια νερού;


Μια διαφανής βιοδιασπώμενη φούσκα που τρώγεται και μοιάζει κάπως με μέδουσα ή εμφύτευμα στήθους θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για το - φιλικό προς το περιβάλλον και φθηνότερο - διάδοχο του πλαστικού μπουκαλιού νερού.

Τρεις νεαροί σχεδιαστές με έδρα το Λονδίνο ανέπτυξαν το Ooho με διπλή μεμβράνη από βρώσιμα φύκια και χλωριούχο ασβέστιο, αντλώντας έμπνευση από τον κρόκο του αυγού που μένει στη θέση του χάρη σε μια λεπτή μεμβράνη, αλλά και από τη μοριακή γαστρονομία και την τεχνική της σφαιροποίησης που μετατρέπει υγρά σε σφαιρίδια.

«Εφαρμόζουμε μια εξελιγμένη εκδοχή της σφαιροποίησης σε ένα από τα πιο βασικά και απαραίτητα στοιχεία της ζωής, το νερό», εξήγησε ο Ροντρίγκο Γκαρσία Γκονζάλες, ο ένας από τους τρεις φοιτητές που συνεργάστηκαν για να φτιάξουν το Ooho. «Η διπλή μεμβράνη προστατεύει το περιεχόμενο με υγιεινό τρόπο και καθιστά εφικτή την τοποθέτηση ετικέτας ανάμεσα στις δύο στρώσεις χωρίς οποιουδήποτε είδους κόλλα.»

Οι νεαροί, οι οποίοι απέσπασαν το Lexus Design Award στο Μιλάνο για το σχέδιό τους, παραδέχονται ότι το Ooho πιθανότατα δεν θα πείσει τις εταιρείες εμφιαλωμένου νερού. Υποστηρίζουν, όμως, ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να το φτιάξει ή ακόμη και να το βελτιώσει στην κουζίνα του.

Η βιοδιασπώμενη φούσκα που, ομολογουμένως, στην τρέχουσα μορφή της δεν μοιάζει και πολύ πρακτική για τη μεταφορά νερού, δεν είναι το πρώτο βρώσιμο δοχείο που έχει αναπτυχθεί ως εναλλακτική στα πλαστικά μπουκάλια. Πριν από λίγα χρόνια, ένας καθηγητής στο Χάρβαρντ δημιούργησε ένα βιοδιασπώμενο μπουκάλι, με βάση οργανικά υλικά, το οποίο μπορεί να φτιαχτεί ακόμη και από σοκολάτα ή καραμέλες.

naftemporiki.gr