Τέσσερα τουρκικά μαχητικά F-16 αναχαίτισαν ρωσικό αεροσκάφος επιτήρησης IL-20 στη Μαύρη Θάλασσα. Το συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι, όταν το ρωσικό αεροσκάφος, το οποίο πετούσε παράλληλα του ρουμανικού εναέριου χώρου, στράφηκε ανατολικά και πλησίασε σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από τις τουρκικές ακτές, εντός του διεθνούς εναέριου χώρου.
Το περιστατικό έλαβε χώρα μετά τις ρωσικές αιτιάσεις ότι η Τουρκία παραβιάζει την Συνθήκη του Μοντρέ και την τουρκική απάντηση. Ωστόσο, είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, ότι η Μόσχα «κατανοεί» την στάση της Άγκυρας, αφού η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Η Άγκυρα, αλλά και άλλες χώρες που βρέχονται από τη Mαύρη Θάλασσα και είναι κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, δηλαδή η Ρουμανία και η Βουλγαρία, συχνά διαμαρτύρονται ότι ρωσικά αεροσκάφη προβαίνουν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν και ως προκλητικές, αναγκάζοντας τα αμυντικά τους συστήματα να κινητοποιούνται, με ότι αυτό συνεπάγεται από την άποψη και του κόστους.
Η Τουρκία αυθαδιάζει και πάλι κατά της Ρωσίας Οι εύθικτοι Τούρκοι δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω και προέβησαν σε νέα ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της παραμονής του αμερικανικού πολεμικού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα για 11 μέρες παραπάνω από όσα προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ (1936).
Αν και επί της ουσίας δεν έχουν άδικο, αφού το πλοίο (χώρας που δεν βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα) το οποίο παρέμεινε περισσότερο από 21 μέρες όπως προβλέπεται, είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα, θα έπρεπε να είχαν συνάγει, ότι και οι Ρώσοι κάποιον λόγο πρέπει να είχαν για να προχωρήσουν στην έκδοση δικής τους ανακοίνωσης για το θέμα!
Οι Ρώσοι ασφαλώς και γνώριζαν από την αρχή το πρόβλημα που αντιμετώπιζε το αμερικανικό πλοίο, το «USS Taylor», αφού ο κυβερνήτης του το «έριξε στα βράχια» και όταν τελικά εγκατέλειψε την περιοχή το έκανε με ρυμουλκό, αφού οι ζημιές δεν μπορούσαν να αποκατασταθούν στα τουρκικά ναυπηγεία!
Αυτό που είπαν, ήταν ότι θα περίμεναν από την Τουρκία να είχε προβεί στην επίσημη ενημέρωσή τους για το πρόβλημα, αφού με αυτό τον τρόπο, ο θεματοφύλακας της Συνθήκης του Μοντρέ θα έδειχνε συναίσθηση ότι για λόγους ανωτέρας βίας το πλοίο αναγκάστηκε να παραμείνει περισσότερο στην περιοχή. Που να ξέρει η Μόσχα αν το ατύχημα του πλοίου δεν ήταν σκηνοθετημένο στο πλαίσιο ενδεχόμενης απόπειρας να καταργηθεί στην πράξη ο χρονικός περιορισμός της Συνθήκης του Μοντρέ!
Οι Τούρκοι λοιπόν, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζουν ως «ακατανόητη» (impossible to uderstand) τη ρωσική εμμονή στο θέμα, το να δείχνουν πως δεν αντιλαμβάνονται τις «ειδικές συνθήκες» που επέβαλλαν την παραμονή του πλοίου του αμερικανικού Ναυτικού για περισσότερο από ένα μήνα στη Μαύρη Θάλασσα.
Παράλληλα βέβαια, οι Τούρκοι διαβεβαιώνουν τους Ρώσους, ότι θα συνεχίσουν να επιβάλλουν την τήρηση της Συνθήκης του Μοντρέ, όπως κάνουν τα τελευταία 78 χρόνια, θυμίζοντας… με λίγο απολογητικό ύφος, ότι το άλλο πλοίο που πήγε στη Μαύρη Θάλασσα, το «USS Truxtun», αποχώρησε ακριβώς στις 21 μέρες!
ΠΗΓΗ
Social Plugin