Εμείς και τα κουνούπια οι serial killers της Γης
Μπορεί να έχουμε συνδέσει τα επικίνδυνα ζώα με εκείνα που έχουν μεγάλα δόντια και κακή φήμη, όπως τα λιοντάρια ή τους καρχαρίες, ωστόσο τα φαινόμενα απατούν. Και αυτό επειδή αν αναζητήσει κανείς τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, σε επίπεδο θυμάτων ετησίως, στην κορυφή της λίστας με τα ζώα που «σκοτώνουν» περισσότερο βρίσκεται το κουνούπι! Η ελονοσία, μια από τις ασθένειες που μεταφέρουν τα κουνούπια, ευθύνεται για περισσότερους από 600.000 θανάτους τον χρόνο, ενώ 200.000.000 άνθρωποι βασανίζονται από αυτά καθημερινά. Στον αντίποδα, οι καρχαρίες δεν σκοτώνουν παρά μόνο δέκα ανθρώπους τον χρόνο, τα λιοντάρια εκατό και οι κροκόδειλοι χίλιους.
Όπως είναι λοιπόν ευνόητο, οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνους που «καταφέρνει» το κουνούπι. Είναι φανερό δηλαδή ότι το εμφανισιακά «άκακο» έντομο είναι πολύ πιο «αιμοβόρο» από τα τρομακτικά στην όψη ζώα. Αμέσως μετά τα κουνούπια, το πιο θανατηφόρο ζώο για τον άνθρωπο είναι ο συνάνθρωπος. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, άνθρωποι ευθύνονται για τον θάνατο 475.000 συνανθρώπων τους.
Οι θάνατοι αυτοί αφορούν δολοφονίες ή απώλειες ζωής κατά τη διάρκεια πολέμων. Στην κατηγορία «δεν το βάζει το μάτι σου» εντάσσονται επίσης τα σαλιγκάρια του γλυκού νερού, τα οποία είναι φορείς της παρασιτικής ασθένειας σχιστοσωμίαση, που μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα, αλλά και οι μύγες Τσετσέ που ευθύνονται για την ασθένεια του ύπνου ή για την αφρικανική τρυπανοσωμίαση, η οποία σκοτώνει κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους στην Υποσαχάρια Αφρική.
Αν λοιπόν δεν κινδυνεύσετε από κουνούπι ή άνθρωπο, τότε είναι μάλλον απίθανο να πάτε από άλλο ζώο.
Ωστόσο, σε περίπτωση που συναντηθείτε με λιοντάρι ή καρχαρία, καλύτερα να μη λάβετε υπόψη τα στατιστικά στοιχεία. Εκείνα δεν γνωρίζουν από στατιστική, παρά μόνον από πείνα.
Social Plugin