Η Άγκυρα έχει θέσει πλέον υπό αμφισβήτηση το μισό Αιγαίο από το 1965 όταν παρουσίασε ενώπιον της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ τη γνωστή ΝΟΤΑΜ 714 που χώριζε το Αρχιπέλαγος σε δύο κομμάτια και διεκδικούσε τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος τωρα κάνει ένα ακόμη βήμα πιο δυτικά και υπερβαίνει τον 25 Μεσημβρινό που ήταν η βάση της ΝΟΤΑΜ 714.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν μέσω του ομολόγου του πώς «η Τουρκία παίζει με τη φωτιά στο Αιγαίο» και η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και να οδηγήσει σε εκτροπή ή ακόμη και κλιμάκωση. Η Τουρκία θέτει μετ’ επιτάσεως και με στρατιωτικά μέσα θέμα αμφισβήτησης του μισού και πλέον Αιγαίου το τελευταίο διάστημα και κάνει ότι μπορεί για να διατηρήσει την ένταση σε υψηλά επίπεδα. Αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ.
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε ωστόσο ένα σαφές μήνυμα, πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι διατεθειμένες να ανεχθούν την τουρκική προκλητικότητα και έκανε λόγο ακόμη και για «εκτροπή» της κατάστασης. Δυστυχώς σε λίγο κλείνουν 40 χρόνια από την μεγαλύτερη εθνική τραγωδία μετα το 1922 και ερχονται ΠΙΟ δύσκολες μέρες στο ΑΙΓΑΊΟ ΤΗΝ ΚΎΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ μας.
Η Τουρκία φαίνεται να ετοιμάζεται για την μεγαλύτερη μάχη όλων των μαχών. Θέλει να δώσει τέλος στους λογαριασμούς της με την Ελλάδα. Η διεθνής συγκυρία το επιτρέπει και η οικονομική μας κακοδαιμονία το υποστηρίζει. Εμείς "μοιραίοι και άβουλοι "ταυτίζόμασατε με τους νεοναζί στο Κίεβο και υποστηρίζουμε την εισβολή στη Συρία για να πέσει ένα πολιτισμένο και εχθρικό στην Άγκυρα καθεστώς ώστε να αναλάβουν οι ισλαμοφασίστες;
Η πολιτική ηγεσία θα διαχειριστεί τις κρίσιμες στιγμές που έρχονται στο επόμενο διάστημα μέσα σ’ αυτό το κλίμα εσωτερικής διχόνοιας και διχασμού; Και τι θα επιλέξει;
1)Την προσφυγή στις εθνικές μας σταθερές που διατήρησαν την ισορροπία στην περιοχή από το 1974 μέχρι σήμερα; Μήπως θα έπρεπε ο κ Πρωθυπουργός να μεταβεί άμεσα στην Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και τη Μόσχα ;
2) Τη δυναμική απάντηση που μπορεί να οδηγήσει σε πολεμική αναμέτρηση ή στη σιωπή;
3)Πολλοί ταυτόχρονα μιλουν ανευθυνα για το εκλογικο αποτελεσμα στη ΘΡΑΚΗ που αναμφισβήτητα είναι μια «άσκηση» δυνάμεως της Τουρκίας στην περιοχή.
H Θράκη όμως ούτε χάθηκε, ούτε χάνεται, ούτε πρόκειται να χαθεί, για μία σειρά λόγων, πολιτικών, κοινωνικών και γεωπολιτικών, τους οποίους με την προσφιλή ελληνική «τακτική» της μεμψιμοιρίας, υπερβολής και φοβικότητας μάλλον δεν τους λαμβάνουμε υπόψη ενώ αναμασάμε τα λεγόμενα των εγκάθετων της Άγκυρας, κάνοντάς τους διαφήμιση από το πουθενά και άλλα πολλά που σηκώνουν μεγάλη ανάλυση. Μόνη ελπίδα της χώρας σε μια περίπτωση που απευχόμαστε σε πολεμική σύγκρουση για να τα καταφέρει θα είναι η ταχεία και καίρια σε πλήγματα απάντηση, κάτι που ως επί το πλείστον θα πέσει στις πλάτες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και των ειδικών δυνάμεων μας .
Πρώτα όμως την ευθύνη θα την έχει ο Ελληνικός Λαός που αντί ν' ασχολείται με τα ουσιώδη "καθεύδει τον ύπνο του δικαίου" και της καλοπέρασης. «ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ» λοιπόν. Ιδού τι θα μπορούσε να πράξει ο σεβαστός Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το κύρος και την σοφία του ,να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τα Εθνικά μας θέματα.
* Ο Αντώνης Π. Αργυρός είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Το 2012 διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Πικραμμένου. Από το 2004 είναι Δικηγόρος και Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με σημαντική επιστημονική δράση, άρθρα και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις δημοσιεύονται στα πιο γνωστά νομικά περιοδικά.
ΠΗΓΗ ΠΗΓΗ
Social Plugin