Ad Code

Responsive Advertisement

Ανταρσία στην Ε.Ε.: Αυστρία και Σλοβενία υπέρ του ρωσικού South Stream

Αντάρτικο κατά των Βρυξελλών κήρυξαν Αυστρία και Σλοβενία με αφορμή το μπλοκάρισμα που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού South Stream.

Σε μία στιγμή που οι Βρυξέλλες, ύστερα από αφόρητες πιέσεις κατάφεραν η Βουλγαρία να αποκηρύξει την κατασκευή του ρωσικού αγωγού, οι πρωθυπουργοί της Αυστρίας και της Σλοβενίας δήλωσαν μετά από συνάντηση που είχαν ότι ο South Stream είναι «ο καλύτερος δυνατός δρόμος για έναν βιώσιμο, μεσοπρόθεσμο ενεργειακό εφοδιασμό».

Αυτή είναι μία πολλή σημαντική εξέλιξη αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υποστήριξη κυρίως της Γερμανίας, θέλουν πάση θυσία να μπλοκάρει την κατασκευή του South Stream.

Κι αυτό το επιθυμεί ως ένα μέσο πίεσης προς την Ρωσία που είναι αναγκασμένη να περνά το φυσικό της αέριο μέσα από την Ουκρανία.

Ο South Stream θα αποδυνάμωνε την γεωστρατηγική θέση της Ουκρανίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μία χώρα που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και είναι ουσιαστικά διαμελισμένη.

Όσο η μοναδική δίοδος του ρωσικού αερίου είναι η Ουκρανία, η Ρωσία είναι μπλοκαρισμένη και πιεσμένη να τα βρει με την Δύση.

Στο πλαίσιο αυτό η Ρωσία είχε έρθει πρόσφατα σε συμφωνία με την Βουλγαρία ώστε να προχωρήσει στην κατασκευή του αγωγού που θα τροφοδοτούσε τις ευρωπαϊκές χώρες μέσω του εδάφους της.

Η Αυστρία και η Σλοβενία δεν στηρίζουν τυχαία τον ρώσικο αγωγό, αφού κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση και ενέργεια τον δύσκολο χειμώνα, αν η κρίση της Ουκρανίας δεν έχει επιλυθεί μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου.

Οπότε διεκδικούν το δικαίωμα των πολιτών τους να έχουν ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης.

Η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες του Βορρά δεν έχουν καμία επίπτωση ενεργειακή αφού έχουν εναλλακτική δυνατότητα προμήθειας αερίου από τον αγωγό της Βαλτικής.

Όλες οι υπόλοιπες χώρες από την Τσεχία έως την Ελλάδα και από την Σλοβενία ως την Βουλγαρία είναι υποχρεωμένες να τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας.

Μέχρι τώρα όμως η Ουκρανία και Ρωσία, δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία πληρωμής των χρεών που έχει η αγαπημένη της Ευρώπης κυβέρνηση του Κιέβου προς την Gazprom, με αποτέλεσμα αν συνεχιστεί η κρίση της Ουκρανίας να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση.

Αν προχωρούσε η κατασκευή του South Stream μέσω Βουλγαρίας η κρίση της Ουκρανίας δεν θα είχε επιπτώσεις σε αυτές τις χώρες.

tribune.gr

hellas-now.com