Το Ισλαμικό Εμιράτο στο Ιράκ και το Λεβάντε [(ΙΚΙΛ), αραβικά الدولة الاسلامية في العراق والشام του οποίου το ακρώνυμο προφέρεται "Daesh"], μια ομάδα αντιφρονούντων της Αλ Κάιντα ξεκίνησε μια τρομερή επίθεση στο Ιράκ στις 6 Ιούνιου 2014. Ενώ ήδη κατείχε τη Φαλούτζα, κατάφερε να πάρει την περιοχή της Νινευής (συμπεριλαμβανομένου της Μοσούλης, πρωτεύουσας της επαρχίας). Συνεχίζει την επίθεσή του στις επαρχίες Κιρκούκ και Salahuddin. Περισσότεροι από 500.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους ενώπιον της εισβολής.
Στις 10 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι ζήτησε από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το Ισλαμικό Εμιράτο στο Ιράκ και το Λεβάντε διοικείται από τον Abu Bakr al-Baghdadi για λογαριασμό του πρίγκιπα Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Φαϊζάλ (αδελφού του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον). Συν-χρηματοδοτείται και στελεχώνεται από Αμερικανούς, Γάλλους και Σαουδάραβες αξιωματικούς.
Εδώ και έναν μήνα, διαθέτει νέα όπλα που προέρχονται από την Ουκρανία, όπου η Σαουδική Αραβία απέκτησε ένα εργοστάσιο όπλων, και μέσω της Τουρκίας, η οποία έχει δημιουργήσει μια ειδική σιδηροδρομική γραμμή κοντά σε αεροδρόμιο για να τροφοδοτηθεί το ΙΚΙΛ.
Ο Abu Bakr al-Baghdadi είναι ένας Ιρακινός που εντάχθηκε στην Αλ Κάιντα για την καταπολεμήσει τον Πρόεδρο Χουσεΐν. Κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής, διακρίθηκε σε διάφορες ενέργειες κατά των σιιτών και των χριστιανών (μεταξύ άλλων της άλωσης του καθεδρικού ναού της Βαγδάτης) και με τη δημιουργία μιας ισλαμικής τρομοκρατίας (προήδρευσε ένα ισλαμικό δικαστήριο που καταδίκασε πολλούς Ιρακινοί να σφαγιαστούν δημόσια). Μετά την αποχώρηση του Πολ Μπρέμερ ΙΙΙ, συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Μπούκα από το 2005 έως το 2009. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Αλ-Κάιντα στο Ιράκ διαλύεται και οι μαχητές της εντάσσονται σε μια φυλετική τοπική ομάδα αντίστασης, το Ισλαμικό Εμιράτο στο Ιράκ .
Στις 16 Μαΐου 2010, ο Abu Bakr al-Baghdadi διορίστηκε εμίρης του ΙΚΙΛ, τότε σε πλήρη αποσύνθεση. Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, οργανώνει επιχειρήσεις εναντίον της κυβέρνησης αλ Μαλίκι που κατηγορείται ότι είναι στην υπηρεσία του Ιράν. Το 2013, αφού υποσχέθηκε υποταγή στην Αλ Κάιντα, φεύγει με την ομάδα του για να συνεχίσει τη τζιχάντ στη Συρία και την μετονομάζει Ισλαμικό Εμιράτο στο Ιράκ και το Λεβάντε, και με τον τρόπο αυτό, παραβιάζει την άδεια που είχε χορηγήσει στη Συρία ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι στο όνομα της Αλ Κάιντα, στο Μέτωπο αλ-Νόσρα που αρχικά ήταν μόνο μια επέκταση του ΙΚΙΛ.
Το ΙΚΙΛ βρίσκεται στη Συρία, όπου κατέχει την πόλη Ράκκα, τη μόνη πόλη της οποίας ο πληθυσμός δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές στις 3 Ιουνίου (με τους Σύρους που κατοικούνται στη Γαλλία και τη Γερμανία).
http://www.voltairenet.org/article184202.html http://www.infognomonpolitics.blogspot.grΟι Κούρδοι μαχητές της Συρίας εισέρχονται στο Ιράκ για να πολεμήσουν τους «τζιχαντιστές»
Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας (κουρδικό ιστόλογιο στη Γαλλία) (μτφ. Κριστιάν) Ο ιρακινός στρατός έχασε τον έλεγχο της πόλης της Μοσούλης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μια οπλισμένη ομάδα τζιχαντιστών ένοχη για εγκλήματα πολέμου. Οι Συροκούρδοι μαχητές κατέλαβαν τις θέσεις που εγκαταλείφθηκαν από τον ιρακινό στρατό στα σύνορα με τη Συρία.
Μετά την άλωση το περασμένο Ιανουάριο της Φαλούτζα, στην επαρχία Ανμπάρ, ένοπλες ομάδες του ΙΚΙΛ πήραν τη Τρίτη 10 Ιουνίου τον πλήρη έλεγχο της Μοσούλης, όπου ζει μια μεγάλη κουρδική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων τωνYezidi και chabbaks οι οποίοι είναι συχνά στόχος επιθέσεων με το πρόσχημα της θρησκείας.
Ενώ χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη για να βρουν καταφύγιο στο ιρακινό Κουρδιστάν, βίαιες συγκρούσεις έλαβαν χώρα μεταξύ του ιρακινού στρατού και του ΙΚΙΛ στη Rabia, στα σύνορα με τη Συρία, 114 χλμ. από τη Μοσούλη. Οι Ιρακινοί στρατιώτες εγκατέλειψαν τη νύχτα της 9 – 10 Ιουνίου τις θέσεις στο συνοριακό σταθμό Rabia, που βρίσκεται απέναντι από την κουρδική πόλη Tall Kocher (Al Yaroubia) στο συριακό Κουρδιστάν.
Κούρδοι είχαν πάρει τον έλεγχο του Tall Kocher το Νοέμβριο του 2013 κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης επιχείρησης εναντίον των «τζιχαντιστών» που διαπράττουν φρικτά εγκλήματα κάτω από το κάλυμμα του Ισλάμ. Τουλάχιστον πέντε πόλεις, έξι επαρχίες και 120 χωριά είχαν απελευθερωθεί από τους Κούρδους μαχητές το 2013. Ανάμεσα στις πόλεις είναι το Tall Kocher (Al-Yaroubia), στα σύνορα με το Ιράκ, και η Serêkaniyê (Rass al-Ain), στα σύνορα με την Τουρκία, οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως κύριες βάσεις για τις επιθέσεις κατά των Κούρδων.
Οι Κούρδοι αγωνιστές του YPG που μάχονται για πάνω από ένα χρόνο τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ στο συριακό Κουρδιστάν κατέλαβαν τις θέσεις που εγκαταλείφτηκαν από τους Ιρακινούς στρατιωτικές μέχρι ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα για να υπερασπιστούν την περιοχή, ενώ πολλοί Ιρακινοί στρατιώτες οπισθοδρόμησαν στην κουρδική περιοχή υπό τον έλεγχο των μαχητών του YPG. Οι Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG) έστειλαν ενισχύσεις στην περιοχή για να ενισχύσουν την άμυνα, μάθαμε από πηγές εγγύς του YPG, ένας κουρδικός στρατός που αποτελείται από άνδρες και γυναίκες.
Εξάλλου, το YPG δήλωσε σε ανακοίνωση ότι είναι έτοιμο να υπερασπιστεί το ιρακινό Κουρδιστάν από τις επιθέσεις των «ένοπλων συμμοριών». «Πολεμάμε για πάνω από ένα χρόνο και μισό αυτές τις υπερ-ριζοσπαστικές ομάδες. Έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε αυτή την αντίσταση και οι μαχητές μας έχουν δείξει θρυλικό θάρρος», δήλωσε το YPG.
«Δηλώνουμε ότι οι στρατιώτες μας είναι έτοιμοι να πολεμούν τις ένοπλες συμμορίες στο πλευρό του λαού μας από Νότιο Κουρδιστάν (Ιρακινό Κουρδιστάν). Είμαστε επίσης έτοιμοι να στείλουμε στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες».
Ο κουρδικός πληθυσμός της Συρίας υπολογίζεται σε 3 εκατ. Από τον Ιούλιο 2012, μια γνήσια δημοκρατική επανάσταση προχωρά στην κουρδική περιοχή. Οι Κούρδοι μαχητές έχουν δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα ενώπιον των επιθέσεων του ΙΚΙΛ και άλλων ένοπλων ομάδων, που υποστηρίζονται κυρίως από την Τουρκία.
(…) Δίκτυο Βολταίρος (Γαλλία) (μτφ. Κριστιάν)
ΠΗΓΗ
Social Plugin