Δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνει η νέα κρίση στο Βόρειο και Κεντρικό Ιράκ μετά την αιφνιδιαστική επέλαση των Τζιχαντιστών (φανατικοί μουσουλμάνοι) της οργάνωσης ISIL η οποία μάχεται και στην Συρία.
Τουλάχιστον 500.000 κάτοικοι της Μοσούλης έχουν εγκαταλείψει την πόλη ενώ οι αντάρτες απήγαγαν 48 τούρκους διπλωμάτες και διπλωματικό προσωπικό από το Προξενείο της Τουρκίας. Κατά τον τουρκικό τύπο οι 48 τούρκοι όμηροι έχουν μεταφερθεί σε άγνωστο μέρος όπου και κρατούνται. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής νεκροί ή τραυματίες μεταξύ των ομήρων.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επιστρέφει εσπευσμένως από την Νέα Υόρκη ενώ νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση για το ζήτημα, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, του διοικητή της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων.
Είναι πολύ πιθανόν εντός των επομένων ωρών να υπάρξουν εξελίξεις δεδομένου ότι και η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή ως « πολύ σοβαρή».
Επί του εδάφους τώρα. Οι δυνάμεις των φανατικών μουσουλμάνων του Ιράκ και του Λεβάντε, όπως ονομάζονται μετά την Φαλάτζα και την Μοσούλη ελέγχουν πλέον και τμήματα της πόλης Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν ενώ μονάδες τους κατευθύνονται προς την πόλη Μπαϊτζί στο οποίο υπάρχουν μεγάλες εγκαταστάσεις διυλιστηρίων.
Επισημαίνεται πώς οι φανατικοί μουσουλμάνοι της ISIL μάχονται και κατά του καθεστώτος Άσαντ και ελέγχουν μεγάλα τμήματα των κεντρικών περιοχών της Συρίας.
Υπενθυμίζεται πώς η Άγκυρα ισχυρίζεται πώς έχει δικαιώματα στην περιοχή της Μοσούλης και βορειότερα με επιχείρημα ότι εκεί ζεί μεγάλη μειονότητα Τουρκμένων . Η Μοσούλη είναι το επίκεντρο άντλησης πετρελαίου στο Βόρειο Ιράκ.
polemiko-imerologio
Social Plugin