Η Κριμαία ήταν γνωστή στην διεθνή διπλωματία, λόγω του ότι στο έδαφός της πραγματοποιήθηκε η διαβόητη Σύσκεψη των ηγετών των τριών ισχυρών χωρών με την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ και Βρετανίας.
Εκεί, «μεταξύ τυρού και αχλαδίου», σε ένα πρόχειρο χαρτί χώρισαν τα κράτη σε σφαίρες επιρροής, διατηρώντας -είναι αλήθεια- αυτήν την «ισορροπία», μέχρι και την εποχή της πτώσης της κομμουνιστικής ΕΣΣΔ.
Έκτοτε, δεν φαίνεται ότι υπήρξε επίσημη επανάληψη εκείνου του σκηνικού, όπου οι ισχυροί να αποφασίζουν για τις τύχες εκατομμυρίων ανθρώπων, με ψυχρό και ανάλγητο τρόπο, χωρίζοντας και οικογένειες ακόμη (αφού μεταφέρθηκαν χωριά από τη μια πλευρά των συνόρων στην άλλη, επειδή έτσι εξυπηρετούνταν τα συμφέροντα των ισχυρών).
Όμως, στις προσπάθειες της πλέον ισχυρής περιφερειακής δύναμης, των Η.Π.Α., να επεκτείνει την επιρροή της στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, βρήκε την εκπεφρασμένη -με λόγους και πράξεις- αντίδραση της Μόσχας, η οποία, λόγω Γέλτσιν οπισθοχώρησε κατά μια δεκαετία και δεν έδειξε επιθετικό πρόσημο διεκδικώντας επιρροή σε άλλες χώρες, παρά μόνο επιχείρησε να κρατήσει ουδέτερες, φιλικά διακείμενες ή και εξαρτώμενες τις χώρες της π. ΕΣΣΔ που συνορεύουν μ’ αυτήν.
Φαίνεται βέβαια, πως ενώ οι χώρες της Ευρώπης, με την Γερμανία φυσικά, αποδέχονται αυτήν την άτυπη «Γιάλτα», οι Η.Π.Α. έχουν άλλα σχέδια. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, χρησιμοποίησε προχθές σκληρή γλώσσα κατά του "μονοπωλίου" της Δύσης και της εφαρμογής της πολιτικής της στις χώρες του κόσμου.
Στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του ενώπιον των πρέσβεων και των αντιπροσώπων της Ρωσικής Ομοσπονδίας από όλον τον κόσμο, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως το μοντέλο του "ενός πόλου" έχει παταγωδώς αποτύχει. Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η Russia Today από την σύσκεψη, ο κ. Πούτιν είπε μεταξύ άλλων:
«Οι λαοί και οι χώρες του κόσμου εκφράζουν όλο και πιο έντονα τη βούλησή τους να αποφασίζουν μόνοι τους για τη μοίρα τους, να διαφυλάξουν την ιστορία και τον πολιτισμό τους και να διατηρήσουν την πολιτιστική ταυτότητα, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τις προσπάθειες ορισμένων χωρών της Δύσης να επιβάλουν την κυριαρχία τους στον στρατιωτικό τομέα, στην πολιτική, στην οικονομία και τις χρηματοδοτήσεις, αλλά και στην ιδεολογία.
» Οι δυτικοί εταίροι μας προσπαθούν να μας πείσουν ότι έχουν καλές προθέσεις, ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί μας στην προσπάθεια οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης και στρατηγικής συνεργασίας. Αλλά, την ίδια στιγμή, προχωρούν στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ, προκειμένου να φέρουν τον στρατιωτικό έλεγχο ακόμη πιο κοντά στα σύνορά μας. Όλοι εκείνοι που μιλούν για την ιδιαιτερότητα της χώρας τους είναι ακριβώς εκείνοι που στέκονται απέναντι στην ρωσική πολιτική ανεξαρτησίας».
Όσον αφορά την Κριμαία, ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Μόσχα έπραξε ό,τι έπραξε προκειμένου να εμποδίσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να καταλάβουν την χερσόνησο. «Θα διαγράφονταν κατ' αυτόν τον τρόπο όλα όσα έχει κερδίσει η Ρωσία στους αγώνες της από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου ίσως και νωρίτερα και θα διαταρασσόταν η ισορροπία στη Μαύρη Θάλασσα» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους πληθυσμούς με όλα τα μέσα.
Στέκομαι στην κατακλείδα της ομιλίας του: «Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα στον καθέναν να είναι διαφορετικός, το δικαίωμα κάθε χώρας να χτίσει τη ζωή της με τη δική της βούληση και να μην υπόκειται στις υπαγορεύσεις κανενός». Αυτά θα μπορούσαν να τα πουν και οι Αμερικανοί, κατηγορώντας τον κ. Πούτιν ότι ο ίδιος αρνείται στις γειτονικές του χώρες «το δικαίωμα να χτίσουν τη ζωή τους με τη δική τους βούληση», μη επιτρέποντας φερ’ ειπείν στην Ουκρανία και Γεωργία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Προφανώς, για την Ρωσία είναι στρατηγικής σημασίας η απομάκρυνση της αμερικανικής επιρροής στις συνορεύουσες χώρες, αλλά καλό θα ήταν να λείπουν τα μεγάλα λόγια περί αυτεξούσιας βούλησης των μικρών κρατών να καθορίζουν την τύχη τους.
Οι δύο ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις προχωρούν ατύπως σε νέα «Γιάλτα», όπου όμως αυτή δεν γίνεται μετά από συνεννόηση αλλά βάζοντας τους λαούς να αλληλοσφάζονται. Η διαφορά είναι ότι η μεν Ρωσία δεν απλώνει τα πόδια της έξω από το πάπλωμα, ενώ οι ΗΠΑ, λόγω ισχύος, επιχειρούν να επεκτείνουν την επιρροή τους σε όλη την υφήλιο. Ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει η προσπάθεια κάθε περιφερειακής δύναμης, το «μάρμαρο» θα το πληρώσουμε εμείς.
Ο Μακεδών
Social Plugin