Η δύναμη του μυαλού στην επίτευξη στόχων
Είναι αναμφισβήτητη η επιρροή που έχει το μυαλό μας στην διαμόρφωση της ζωής μας. Αυτό συμβάλλει καταλυτικά στην επίτευξη των στόχων, αρκεί να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας.
Ο ρόλος που παίζει το μυαλό μας ως αναφορά τις συμπεριφορές και τα κίνητρα μας είναι ένα από τα κρισιμότερα στοιχεία στην εκπλήρωση των «θέλω» μας.
Εάν αγωνιζόμαστε να μεταβάλλουμε κάποιες συνήθειες και συμπεριφορές και να πετύχουμε κάτι που θα θέλαμε στην ζωή μας, είτε αυτό είναι καλύτερο σώμα, κόψιμο του τσιγάρου, καλύτερη θέση εργασίας, κτλ το καλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης να ακολουθήσουμε, από μόνο του δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ένα συναρπαστικό γεγονός για το υποσυνείδητο μυαλό μας είναι ότι είναι απολύτως αφαιρετικής φύσης. Με άλλα λόγια, είναι πλήρως σε θέση να λειτουργεί προς τα πίσω δηλ. από το τέλος προς την αρχή. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό:
Δεν χρειάζεται να ξέρετε πώς να επιτύχετε έναν στόχο όταν θέτετε το στόχο.
Εάν «προγραμματίσουμε» μόνο την επιθυμητή έκβαση επιτυχώς στο «διανοητικό υπολογιστή μας», το υποσυνείδητό μας θα αναλάβει και θα βοηθήσει να βρούμε τις πληροφορίες και τους τρόπους για να κανουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να φθάσουμε σε αυτήν.
Πολλοί άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τις θετικές επιβεβαιώσεις και τους τρόπους ρύθμισης των στόχων τους, ώστε να δοθούν οι οδηγίες στο υποσυνείδητο μυαλό τους. Η καλύτερη τεχνική όμως από όλες είναι η έντονη, ζωηρή απεικόνιση του επιθυμητού αποτελέσματος στο μυαλό μας. Από μια άποψη, η θετική επιβεβαίωση και η απεικόνιση είναι οι ίδιες, επειδή όταν αναφέρετε ή σκέφτεστε μια επιβεβαίωση, πρώτα απ’ όλα προκαλείτε μια νοητή εικόνα.
Για να «φυτέψουμε» τους στόχους στο υποσυνείδητο μυαλό μας με απεικόνιση, κλείνουμε απλά τα μάτια μας, και χρησιμοποούμε τη φαντασία μας για να δημιουργήσουμε νοητικά τις εικόνες. Είναι σαν να προβάλλουμε σε κινηματογράφο τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παραδείγματος χάριν, με τα μάτια του μυαλού μας, μπορούμε να δούμε το «σώμα των ονείρων μας». Εάν αυτό το εφαρμόζουμε συνεχόμενα και με συναισθηματισμό, οι νοητικές αυτές εικόνες γίνονται αποδεκτές από το υποσυνείδητό μας ως εντολές και αυτό βοηθά με τις μεταβαλλόμενες συνήθειες, τη συμπεριφορά και την απόδοση μας.
Η απεικόνιση δεν είναι μια νέα τεχνική, έχει χρησιμοποιηθεί τυπικά στους τομείς της αθλητικής ψυχολογίας και της προσωπικής ανάπτυξης για δεκαετίες και οι φιλόσοφοι την έχουν συζητήσει για αιώνες:
«Εάν θέλετε να επιτύχετε το στόχο σας, πρέπει «να δείτε την επίτευξη» στο μυαλό σας προτού να φθάσετε πραγματικά στο στόχο σας.» – Zig Ziglar
«Η χρήση των θετικών απεικονίσεων είναι μια από τις ισχυρότερες και αποτελεσματικότερες στρατηγικές για κάτι να συμβεί για σας.»- Ο Δρ Wayne Dyer
«Η δημιουργική απεικόνιση είναι η τεχνική όπου χρησιμοποιείτε τη φαντασία σας για να δημιουργήσετε τι θέλετε στη ζωή σας.» – Shakti Gawain
Υπάρχει ένας νόμος στην ψυχολογία που λέει ότι:
«εάν διαμορφώσετε μια εικόνα στο μυαλό σας αυτού που θα επιθυμούσατε για να είστε, και κρατάτε εκείνη την εικόνα εκεί αρκετά, θα γίνετε σύντομα ακριβώς όπως έχετε σκεφτεί».
– William James, 1842-1910, ψυχολόγος.
Social Plugin