Θα ήταν χρήσιμο να κάνετε ένα απλό πείραμα. Να ρωτήσετε τους φίλους ή τις φίλες σας, κοφτά και απότομα, να σας πουν ονόματα μεγάλων ηγετών της Παγκόσμιας Ιστορίας.
Θα διαπιστώσετε ότι ένας που θα ακουστεί πολύ είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Αν οι φίλοι σας είναι μορφωμένοι, ενδέχεται να σας αναφέρουν τον Γκάντι που απελευθέρωσε ειρηνικά την Ινδία από την Αγγλική Κατοχή.
Το επόμενο βήμα είναι να αναλύσετε τους χαρακτήρες των ηγετών που θα αναφερθούν για να διαπιστώσετε τα κοινά χαρακτηριστικά τους.
Θα εντυπωσιαστείτε από τα ακόλουθα κοινά χαρακτηριστικά τους:
Την ύπαρξη ενός ισχυρότατου συστήματος Ηθικών Αξιών. Ο Μέγας Αλέξανδρος για παράδειγμα υπήρξε ο μοναδικός Κατακτητής στην Παγκόσμια Ιστορία που σεβάστηκε τους Λαούς που κατέκτησε. Επίσης υπήρξε ένας από τους λίγους που σεβάστηκε τις θρησκευτικές αντιλήψεις των εχθρών του.
Ο Σεβασμός της Προσωπικότητας των "Συμπολεμιστών" και η δίκαιη διοίκηση τους.
Η ικανότητα και η αποφασιστικότητα τους να παρακάμπτουν τους τύπους και να επιδιώκουν την ουσία.Θυμηθείτε για παράδειγμα τον Γόρδιο Δεσμό. Θυμηθείτε ότι σε κάθε κατακτηθείσα Χώρα, προσάρμοζε τα συστήματα διοίκησης με βάση τις τοπικές δοξασίες και τα τοπικά ήθη και έθιμα.
Η υψηλή τους ικανότητα για κριτική ανάλυση των περιστάσεων που αντιμετώπιζαν αλλά και αυτών που προέβλεπαν ότι θα αντιμετωπίσουν.
Όμως υπάρχει και κάτι ακόμα που πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία.
Ότι αυτός ο ακαταμάχητος Ηγέτης που λεγόταν Μέγας Αλέξανδρος, υποκλίθηκε αμαχητί σε έναν Φιλόσοφο. Τον Διογένη. Διαβάστε προσεκτικά την ιστορία του Μ. Αλέξανδρου με τον Διογένη και θα τον αναλύσουμε στην συνέχεια.
" Όταν ο Αλέξανδρος ήταν στη Κόρινθο, ήθελε να γνωρίσει τον Διογένη και έστειλε έναν υπασπιστή του να βρει τον Διογένη που ήταν στο Κράθειο, και να του τον παρουσιάσει.
Αφού ο υπασπιστής τον εντόπισε, του είπε: “Σε ζητεί ο Βασιλεύς Αλέξανδρος να σε δει”. Ο Διογένης απάντησε “Εγώ δεν θέλω να τον δώ. Εάν θέλει αυτός εάς έρθει να με δει”. Και πράγματι, ο βασιλεύς Αλέξανδρος πήγε να δει τον Διογένη.
Τον πλησιάζει ο Αλέξανδρος και του λέγει “Είμαι ο Βασιλεύς Αλέξανδρος”. Ο Διογένης ατάραχος απαντά “Και γώ είμαι ο Διογένης ο Κύων”.
Ο Μέγας Αλέξανδρος απορεί και του λέγει “Δεν με φοβάσαι;” Ο Διογένης απαντάει “Και τί είσαι; Καλό ή κακό”;
Ο Αλέξανδρος μένει σκεπτικός. Δεν μπορεί ένας βασιλεύς να πεί ότι είναι κακό, και άμα είναι καλό, γιατί κάποιος να φοβάται το καλό; Αντί να απαντήσει ο Αλέξανδρος τον ερωτά εκ νέου “Τί χάρη θές να σου κάνω;”
Και ο Διογένης ξανά με λογοπαίγνιο απαντά “Αποσκότησων με”. Βγάλε με δηλαδή από το σκότος, την λήθη, και δείξε μου την αλήθεια. Με το έξυπνο λογοπαίγνιο του Διογένη, η απάντησή του μπορεί και να εννοηθεί έως “Σταμάτα να μου κρύβεις τον ήλιο”, καθώς οι κυνικοί πίστευαν πώς η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στη λιτότητα, στη ζεστασιά του ήλιου και δεν ζητεί τίποτα από τα υλικά πλούτη. Μόλις το άκουσε αυτό ο Αλέξανδρος είπε το περίφημο: ”Εάν δεν ήμουν Αλέξανδρος, θα ήθελα να ήμουν Διογένης”.
Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Διογένης είχαν μια μακρά συζήτηση με μεγάλη σημασία που σώθηκε από τον Δίονα τον Πλουσαραίο. Σε αυτή, ο Διογένης εξηγεί στον Αλέξανδρο πότε ένας Βασιλέας είναι ωφέλιμος. Ο Διογένης αποδίδει την ωφελιμότητα ενός βασιλιά στο “Εάν είναι ωφέλιμος στο λαό”. Για να δώσει ένταση σε αυτόν τον ισχυρισμό του λέει.“Εάν κατακτήσεις όλη την Ευρώπη και δεν ωφελήσεις τον λαό, τότε δεν είσαι ωφέλιμος. Εάν κατακτήσεις όλη την Αφρική και την Ασία και δεν ωφελήσεις το λαό, πάλιν δεν είσαι ωφέλιμος. Ακόμα και εάν περάσεις τις στήλες του Ηρακλέους και διανύσεις όλο τον ωκεανό και κατακτήσεις αυτή την ήπειρο που είναι μεγαλυτέρα της Ασίας και δεν ωφελήσεις τον λαό, πάλι δεν είσαι ωφέλιμος γιατί δεν ωφελείς το σύνολο”.
Με βάση τα ανωτέρω, δείτε την ματαιότητα των επιλογών που κάνουμε ως άνθρωποι. Τρέχουμε στα γυμναστήρια και σε άλλα ινστιτούτα αισθητικής. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να είμαστε αρεστοί στους γύρω μας. Πολλοί από εμάς εκμεταλλευόμαστε τους συνανθρώπους μας και απαξιώνουμε ηθικές αξίες.
Όμως δείτε πόσο απλά είναι κάποια πράγματα και εκεί είναι μια από τις ομορφιές της ζωής. Η ευτυχία δεν είναι στα πολλά. Ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την τότε γνωστή οικουμένη και πέθανε στα 33 του. Αυτός ο μέγιστος ηγέτης και στρατηλάτης, υποκλίθηκε σε έναν απλό ταπεινό σοφό. Αντί να πάει ο σοφός στον Βασιλιά, έγινε το αντίθετο!!! Και αντί να σπεύσει να υποκλιθεί στον Βασιλιά, τον "γείωσε κανονικά" όπως θα λέγαμε στην σημερινή διάλεκτο!!!
Δείτε και κάποια άλλα σχετικά παραδείγματα της σύγχρονης εποχής στην Ελλάδα. Δύο σχετικά αμόρφωτοι Έλληνες, έγιναν αντικείμενο λατρείας από δεκάδες χιλιάδες Έλληνες!!! Ο Γέροντας Πορφύριος και ο Γέροντας Παϊσιος, με την απλότητα της ζωής τους...με την αγάπη στον Θεό και στον συνάνθρωπο σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου...Με άπειρους κόπους σε προσευχές, νηστείες, διακονίες προς τους συνανθρώπους τους...έγιναν χρήσιμοι για εκείνους που τους επισκέφθηκαν και άλλες χιλιάδες που διάβασαν τα λεγόμενα και τις ιστορίες τους. Και έτσι έμειναν βαθιά μέσα στις καρδιές μας..
Και εμείς; Υποταχθήκαμε στην Σάρκα μας...Πιστεύσαμε στα εφήμερα γλέντια...Γίναμε "Δικηγόροι" κρίνοντας τους γύρω μας...Γίναμε "Δημοσιογράφοι" αναμεταδίδοντας κακές πληροφορίες για φίλους και γνωστούς...Εγκαταλείψαμε την παιδεία των παιδιών μας στους υπολογιστές, στην τηλεόραση, στις παρέες τους, και σε ένα απίστευτα κακό εκπαιδευτικό σύστημα.
Τι θα θερίσουμε;;;;
Οι περισσότεροι από εμάς θα θερίσουμε Μοναξιά και έλλειψη στήριξης στα γηρατειά μας...Θα κλαιγόμαστε για την αδιαφορία των γύρω μας, όταν και εμείς ήμασταν αδιάφοροι. Θα μιλάμε για την αδιαφορία των παιδιών μας, όταν και εμείς δεν ασχοληθήκαμε μαζί τους. Θα μιλήσουμε και για την ανάλγητη Κοινωνία, όταν και εμείς υπήρξαμε αδιάφοροι και αμέτοχοι.
Όσο είναι νωρίς αλλάξτε δρόμο, έστω και την ύστατη στιγμή.
Social Plugin