Ad Code

Responsive Advertisement

Έφυγε ένας κολοσσός του πνεύματος, ο Εμμανουήλ Κριαράς


Έφυγε ένας κολοσσός του πνεύματος, ο Εμμανουήλ Κριαράς

Απεβίωσε το βράδυ της Παρασκευής στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς. Ο Εμμανουηλ Κριαράς γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1906 στον Πειραιά. Πέρασε την εφηβική του ηλικία στην Κρήτη, την Αθήνα για σπουδές στη Φιλοσοφική σχολή και για εργασία (επί 20 συνεχή χρόνια στο Μεσαιωνικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών).

Μεσολάβησε το Μόναχο και το Παρίσι κι ύστερα ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη από το 1950, οπότε εκλέχτηκε στη θέση του τακτικού καθηγητή της μεσαιωνικής ελληνικής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου της πόλης. Μέχρι το 1968 δίδασκε κυρίως μεσαιωνική φιλολογία. Ήταν τότε που τον εξώθησε σε παραίτηση- συνταξιοδότηση η Χούντα. Έκτοτε, ήταν ομότιμος καθηγητής (συνταξιούχος) επί 45 χρόνια.

Απολύθηκε από τη Χούντα αλλά, συνέχισε. Με τη σύνταξη του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας, με τη μαχητική στήριξη της δημοτικής και του μονοτονικού συστήματος (πρόεδρος της επιτροπής για το μονοτονικό το 1981), με τη συγγραφή και τις εκδόσεις και ένα μήνα πριν τα 103 του χρόνια τοποθετήθηκε στην τελευταία -τιμητική- θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Ο καθηγητής Κριαράς πέθανε στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Στο ίδιο σπίτι, της οδού Αγγελάκη, που τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε ως βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του, εκεί όπου δεχόταν τον πρωθυπουργούς, υπουργούς, συνεργάτες του.

Η σύζυγος του, Αικατερίνη Στριφτού, καθηγήτρια ψυχοτεχνικής στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας- με την οποία είχαν παντρευτεί το 1936- είχε πεθάνει την πρωτομαγιά του 2000. Δεν είχαν αποκτήσει παιδιά.

«Φεύγοντας» ο καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς αφήνει πίσω του εκατοντάδες τόμους με πραγματείες, μελέτες , επιστολές, κείμενα, 14 τόμους του µνηµειώδους έργου Λεξικό της Βυζαντινής Γραµµατείας. Τη συνέχεια ανέλαβε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας . Ήδη έχει τυπωθεί και κυκλοφορεί ο 18ος τόμος.

Η κηδεία του Εμμανουήλ Κριαρά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.