Εμφυτεύσιμο μικροτσιπ υπόσχεται αντισύλληψη κατά βούληση!
Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι έως το 2018 θα είναι έτοιμο προς χρήση το πρώτο εμφυτεύσιμο αντισυλληπτικό τσιπ, το οποίο μάλιστα θα ελέγχεται εξ αποστάσεως. Οι κλινικές δοκιμές του αναμένεται να ξεκινήσουν το 2015 και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά θα διατεθεί στην αγορά σε πλήρως ανταγωνιστική τιμή.
Το τσιπ, διαστάσεων 20Χ20Χ7 χιλιοστών, είναι δημιούργημα της συνεργασίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και της εταιρείας MicroCHIPS και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς». Η μικροσυσκευή θα εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα, είτε στον βραχίονα, είτε στην κοιλιακή χώρα και θα απελευθερώνει μικρή ποσότητα ορμόνης καθημερινά επί 16 μέρες. Η σταδιακή αποδέσμευση της ορμόνης μπορεί να ελεγχθεί από τη γυναίκα μέσω ασύρματου τηλεχειριστήριου, εφόσον δεν επιθυμεί να συνεχίσει την αντισύλληψη.
Όπως εξηγεί ο Δρ Ρόμπερτ Φαρα του ΜΙΤ, «οι ορμόνες είναι αποθηκευμένες μέσα στο τσιπ σε ξεχωριστές μικροσκοπικές θήκες. Μια ασθενής ηλεκτρική εκκένωση, που προέρχεται από μια μικρή εσωτερική μπαταρία, λιώνει ένα πολύ λεπτό προστατευτικό περίβλημα που συγκρατεί κάθε θήκη, απελευθερώνοντας έτσι κάθε μέρα 30 μικρογραμμάρια λεβονοργεστρέλης στο σώμα. Το τσιπ μπορεί να λειτουργεί έως 16 χρόνια και μετά να αφαιρεθεί ή και νωρίτερα, αν το επιθυμεί η γυναίκα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν κι έχουν αναπτυχθεί και άλλα είδη αντισυλληπτικών τσιπ μέχρι σήμερα, όλα απαιτούν την απενεργοποίησή τους από γιατρό, σε περίπτωση η γυναίκα επιθυμεί τη διακοπή της αντισύλληψης. Το πρόβλημα αυτό λύνει η νέα μικροσυσκευή του ΜΙΤ.
«Η δυνατότητα να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί μια γυναίκα μόνη της τη συσκευή, τής παρέχει σημαντική ευκολία, όταν κάνει τον οικογενειακό προγραμματισμό της», σχολιάζει ο Δρ Φάρα.
Οι ερευνητές σκοπεύουν στην περαιτέρω βελτίωση του μικροτσιπ ώστε να είναι απολύτως ασφαλές, δηλαδή να μην είναι δυνατό να επέμβει κάποιος τρίτος, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας το, χωρίς η γυναίκα να το γνωρίζει.
«Στόχος είναι να μη μπορεί κάποιος στον ίδιο χώρο να αναπρογραμματίσει το εμφύτευμα. Χρειάζεται ασφαλής κρυπτογράφηση, που θα εμποδίσει τον οποιονδήποτε να παρέμβει στην ασύρματη επικοινωνία της συσκευής. Μόνο τότε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα δώσει έγκριση κυκλοφορίας», σημειώνει ο Δρ Φάρα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά για τη χορήγηση και άλλων φαρμάκων, εκτός των αντισυλληπτικών. Κάτι το οποίο ασπάζεται και ο Σάιμον Κάργκερ της εταιρείας συμβούλων Cambridge Consultants προβλέποντας «ένα μέλλον στο οποίο μια τεράστια γκάμα παθήσεων θα θεραπεύονται μέσω τέτοιων έξυπνων εμφυτευμένων μικροσυσκευών».
in
Social Plugin