Ad Code

Responsive Advertisement

Ίμβρος: "Τα σχολεία είναι ασπιρίνη η ουσία είναι στα δικαιώματα της μειονότητας"


Ίμβρος: "Τα σχολεία είναι ασπιρίνη η ουσία είναι στα δικαιώματα της μειονότητας"

Επιμέλεια : Λ .ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Στην πραγματική του διάσταση έθεσε το θέμα με την ελληνική μειονότητα στην Ιμβρο ( και την Τένεδο) ο εκδότης της ελληνικής εφημερίδας ''Απογευματινή'' που εκδίδεται στην Κωνσταντινούπολη, κ. Μιχαήλ Βασιλειάδη, με αφορμή την απόφαση της Τουρκίας να μην δώσει άδεια και έτσι να μην λειτουργήσει ξανά μετά από 50 χρόνια το -κλειστό - Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Ίμβρου!

Όπως είναι γνωστό ήδη στους αναγνώστες του OnAlert το (Ιδιωτικό) Ελληνικό Λύκειο της Ίμβρου δε θα ανοίξει φέτος, καθώς το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας δεν έδωσε άδεια, με το επιχείρημα ότι το κτίριο του σχολείου δεν ήταν έτοιμο για το ακαδημαϊκό έτος που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου.

Το θέμα επανήλθε με δημοσιεύματα στις αγγλόφωνες εφ. Hurriyet Daily News και Today’s Zaman.

Η λύση:να καλέσουν όλους τους Έλληνες πίσω με δικαίωμα διαμονής- εργασίας

Συγκεκριμένα η Today’s Zaman παραθέτει δηλώσεις του εκδότη της εφημερίδας ''Απογευματινή'' που εκδίδεται στην Κωνσταντινούπολη, κ. Μιχαήλ Βασιλειάδη, ότι ενέργειες δίχως νόημα, όπως η συγκεκριμένη, οδηγούν την ελληνική κοινότητα σε απόγνωση: «Δεν πρόκειται απλά για ένα σχολείο. Θα πρέπει να δούμε με μια ευρύτερη προοπτική την περίπτωση αυτή. Ο καθένας που ανήκει σε μια μειονοτική ομάδα – όπως είναι οι Κούρδοι, οι Έλληνες και οι Αρμένιοι - αντιμετωπίζει προβλήματα στη χώρα αυτή. Και τα προβλήματα αυτά έχουν ανακύψει εξαιτίας της έλλειψης πλουραλισμού και της ‘αδύναμης’ δημοκρατίας στη χώρα. Είναι σημαντικό η τουρκική κυβέρνηση να δείξει ειλικρίνεια. Για παράδειγμα, πρόσθεσε, αν δεν επιτρέψουν στους νέους Ελληνικής καταγωγής, των οποίων οι οικογένειες είχαν απελαθεί στο παρελθόν, να επιστρέψουν στην Τουρκία και να οργανώσουν τη ζωή τους εδώ, το άνοιγμα ή το κλείσιμο σχολείων δεν έχει τόση σημασία . Η τουρκική κυβέρνηση απέλασε 13.000 Έλληνες από την Τουρκία (το 1964) και κατάσχεσε τις περιουσίες τους. Υπήρξε μεγάλη καταπίεση εναντίον των Ελλήνων. Τώρα μένει να γίνει ένα πράγμα: να καλέσουν όλους τους πληγωμένους Έλληνες πίσω στην Τουρκία. Να τους δοθεί δικαίωμα διαμονής και εργασίας στην Τουρκία. Ειδάλλως το άνοιγμα ή το κλείσιμο σχολείων θα παραμένουν ‘μικρές’ κινήσεις. Όπως μια επιχείρηση που δεν μπορεί να επιβιώσει με ανεπαρκή μέσα, τα προβλήματα αναφορικά με τις μειονότητες στην Τουρκία δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς συγκεκριμένα και καθορισμένα βήματα» δήλωσε στην Today’s Zaman o κ .Βασιλειάδης,( η εφημερίδα του οποίου, ειρήσθω εν παρόδω, αντιμετωπίζει και πάλι πρόβλημα επιβίωσης λόγω δημογραφικού προβλήματος ...)

Λύκειο :Τι δεν υιοθέτησε η Άγκυρα...

Εξάλλου ο εκπρόσωπος των Μη Μουσουλμανικών Βακουφίων στο Ανώτατο Συμβούλιο Βακουφίων, κ. Λάκης Βίγκας, δήλωσε ότι η κοινότητα χρειάζεται την υποστήριξη του κράτους και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή την πρόταση για χρήση ενός δημοτικού σχολείου στο Zeytinlikoy έως ότου ολοκληρωθεί η επισκευή του κτιρίου. «Μας είπαν ότι το θέμα θα επιλυόταν με το πολυνομοσχέδιο αλλά δεν έγινε έτσι. Οι αρχές μας ζητούν να περιμένουμε ένα έτος, αλλά οι 8 μαθητές μας ήταν έτοιμοι να φοιτήσουν στο σχολείο» προσέθεσε ο κ . Βίγκας, αποκαλύπτοντας την συμπεριφορά της Τουρκίας ....