Ad Code

Responsive Advertisement

Μυστηριώδης ιός εξαπλώνεται και «χτυπά» παιδιά: 86 νοσηλεύονται στην εντατική!


«Δεν μπορώ να αναπνεύσω». Αυτή είναι η φράση που παραπονιούνται οι γονείς ότι ακούν πλέον όλα και πιο συχνά από τα παιδιά τους. Ένας επικίνδυνος ιός, που προσβάλει το αναπνευστικό, φαίνεται να εξαπλώνεται ταχύτατα στις μεσοδυτικές πολιτείες. Οι υπεύθυνοι υποπτεύονται ότι πρόκειται για ένα σπάνιο ιό που ονομάζεται «Εντεροϊός 68», αν και κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί επίσημα.

Μέχρι στιγμής, ο ιός-μυστήριο έχει «χτυπήσει» περισσότερα από 1000 παιδιά, εκ των οποίων πολλά βρέφη, σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ. Στο Νοσοκομείο Παίδων του Κολοράντο στο Ντένβερ, μεταξύ 18 Αυγούστου και 4 Σεπτεμβρίου, οι γιατροί είδαν πάνω από 1000 παιδιά με συμπτώματα του ιού. Από αυτά, 86 εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο ιός έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στα μέσα Αυγούστου κι από τότε εξαπλώνεται ραγδαία. Οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, καθώς δεν είναι ακόμη σίγουροι για το πώς μεταδίδεται ο συγκεκριμένος ιός. «Αυτός ο ιός, ο εντεροϊός 68, είναι πολύ σπάνιος και δεν έχουμε ιδέα πώς εμφανίστηκε φέτος», τονίζουν.

Ο «Εντεροϊός 68», όπως αναφέρεται στο pentapostagma.gr, είναι παρόμοιος με τον ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, αλλά σε αντίθεση με τον τελευταίο μπορεί να εξελιχθεί με πολύ πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως να προκαλέσει άσθμα και οξεία αναπνευστική δυσχέρεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ο ιός σχετίζεται με το ρινοϊό, ο οποίος προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Μπορεί να ξεκινήσει σαν ένα απλό κρυλόγημα – καταρροή, φτέρνισμα, βήχας – αλλά αυτό που θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι ο συριγμός.

Προς το παρόν, οι ειδικοί, μη γνωρίζοντας περισσότερα, καλούν απλά τις οικογένειες να χρησιμοποιούν προληπτικά υγειονομικά μέτρα, όπως το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών. Πάντως, βάζει σε σκέψεις το κατά πόσο συμπτωματική είναι η ξαφνική εμφάνιση και εξάπλωση τόσων ιών…

ΠΗΓΗ