Στην Κωνσταντινούπολη ο επόμενος μεγάλος σεισμός», στο Ρήγμα της Ανατολίας υποστηρίζουν οι ερευνητές!!!
Μελέτη για το Ρήγμα της Ανατολίας που δημοσιεύεται σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό "δείχνει" τη θάλασσα του Μαρμαρά
Στην Κωνσταντινούπολη, και συγκεκριμένα στη θάλασσα του Μαρμαρά, δηλαδή 8 χλμ έξω από το κέντρο της πόλης, είναι το πιο πιθανό να σημειωθεί ο επόμενος μεγάλος σεισμός που θα δώσει το Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.
Το σεισμικό ρήγμα διατρέχει τη βόρεια Τουρκία και καταλήγει στο Αιγαίο.
Η μελέτη ερευνητών από την Τουρκία και το MIT δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Geophysical Research Letters. Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που ξέρει ή υποψιάζεται η διεθνής επιστημονική κοινότητα.
To Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας είναι ένα ρήγμα που δίνει κάποιους από τους ισχυρότερους σεισμούς του πλανήτη.
Ερευνητές του ΜΙΤ και διαφόρων τουρκικών ιδρυμάτων, ανάμεσά τους το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το Παρατηρητήριο του Καντίλι, επίσης στην Κωνσταντινούπολη, ανέλυσαν δεδομένα από 100 δέκτες GPS που μετρούν τις μετατοπίσεις του ρήγματος τα τελευταία 20 χρόνια. Για τη Θάλασσα του Μαρμαρά, όπου η μέτρηση της μετατόπισης του βυθού είναι τεχνικά δύσκολη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα.
Οι δυο πλάκες του ρήγματος μετατοπίζονται οριζόντια κατά 25 χιλιοστά το χρόνο και αυτό γίνεται ομαλά όταν οι δύο πλευρές του ρήγματος γλιστρούν η μία δίπλα στην άλλη ή συγκρούονται και τότε το ρήγμα δίνει σεισμούς.
Τις τελευταίες δεκαετίες, συσσωρευμένη ενέργεια έχει εκτονωθεί σε μια σειρά σεισμών-ντόμινο από τα ανατολικά προς τα δυτικά -ο τελευταίος εκδηλώθηκε το 1999 στη Νικομήδεια, στα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.
Όμως στη θάλασσα του Μαρμαρά η μετατόπιση είναι μικρότερη από την αναμενόμενη: ο βυθός θα έπρεπε να είχε μετακινηθεί κατά 2,4 έως 3,0 μέτρα, κάτι που δεν έχει συμβεί. Τα πετρώματα στις δύο πλευρές του ρήγματος έχουν κολλήσει και αυτό συσσωρεύει ενέργεια που θα αναζητήσει εκτόνωση.
Η συσσωρευμένη ενέργεια θα μπορούσε θεωρητικά να εκτονωθεί σε μια σειρά πολλών ασθενών σεισμών, ωστόσο οι ερευνητές θεωρούν πιθανότερο το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού, μεγέθους της τάξης των 7 Ρίχτερ.
Το πότε θα χτυπήσει ο Εγκέλαδος πάντως δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Social Plugin