ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ "ΦΤΩΧΕΙΑ" ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ
Σκωτία: Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στο "ναι" - Ο ορυκτός πλούτος της Β.Θάλασσας θα ανήκει στο νέο κράτος
Nέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα σε αυτουύς που θέλουν την ανεξαρτητοποίηση του ιστορικού έθνους των Σκωτσέζων βάζοντας "φωτιά" στην Αγγλια αφού το 90% του παραγόμενου πετρελαίου τη Β.Θάλασσας που δίνει ενεργειακή αυτάρκεια στο Λονδίνο παράγεται στην ΑΟΖ της Σκωτίας.
Προβάδισμα φαίνεται πως αποκτούν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο έναντι των πολιτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής της στη χώρα, κατέγραψε μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, μόλις 5 ημέρες πριν το δημοψήφισμα, από την εταιρεία ICM και την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Sunday Times.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Telegraph, ωστόσο δημοσιεύτηκε ως πρώτο θέμα στην πρώτη σελίδα της Sunday Times, πριν την επίσημη δημοσίευσή της, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας έχει ανέλθει στο 54%, ενώ το ποσοστό όσων επιθυμούν την παραμονή της στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στο 46%.
Ωστόσο, το δείγμα το πολιτών που ερωτήθηκαν -705 άτομα- είναι μικρό, κάτι που σημαίνει ότι το περιθώριο λάθους είναι υψηλότερο σε σχέση με άλλες δημοσκοπήσεις.
Η Σκωτία καταλαμβάνει το 32% της έκτασης της Μεγάλης Βρετανίας, συγκεντρώνει το 8,3% του πληθυσμού και αποδίδει περίπου το 9,1% των φορολογικών εσόδων
Ποια είναι τα οικονομικά και... γεωγραφοκά δεδομένα, που ορίζουν τη σχέση της Σκωτίας με τις υπόλοιπες χώρες της Μεγάλης Βρετανίας; Και ποιες οι συνέπειες, εάν τελικά αποσχιστεί;
Η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 90% του πετρελαίου προέρχεται από περιοχές στη Σκωτία.
Η Βρετανία θα θέλει και αυτή μερίδιο στην παραγωγή και στα αποθέματα, αν τελικά οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης. Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας κάνουν λόγο για 1,5 τρισ. λίρες (1,8 τρισ. ευρώ), αλλά η βρετανική κυβέρνηση λέει ότι η αξία του είναι μικρότερη από το ένα δέκατο αυτού του ποσού.
Αν στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου υπερισχύσει το «ναι», επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Τζόουνς, Σκωτσέζος από το Αμπερντίν, που ζει στην Αγγλία και διδάσκει δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield στο Yorkshire, «το πλήγμα για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον θα είναι τεράστιο. Θα έμενε στην ιστορία ως ο ηγέτης που δεν κατάφερε να κρατήσει τη χώρα ενωμένη. Και ίσως θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί».
Αντιθέτως, για τον Σκωτσέζο πρωθυπουργό και αρχηγό του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, Αλεξ Σάλμοντ, η 18η Σεπτεμβρίου θα είναι η σημαντικότερη μέρα της ζωής του, καθώς θα γίνει ο ηγέτης της, ένας ήρωας στα μάτια των υποστηρικτών της απόσχισης.
Η Σκωτία έχει όλα τα φόντα για να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της, γράφει η εφημερίδα “Ιndependent”. Έχει τη δική της γλώσσα, τις δικές της τράπεζες και μια ακμάζουσα οικονομία. Οι Σκωτσέζοι δεν πληρώνουν δίδακτρα -τα καλύπτει το κράτος- σε αντίθεση με τους Άγγλους, τους Ουαλούς και Βορειοϊρλανδούς.
Τα “μερίδια” της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι τα ακόλουθα: η Σκωτία αντιπροσωπεύει το 8,3% του πληθυσμού (5,2 εκατ. κάτοικοι), καταλαμβάνει το 32% της χερσαίας και το 61 % της θαλάσσιας έκτασης.
Η συνολική έκτασή της είναι 78.772 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παράγει το 65% του φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, το 96,5% του αργού πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας κι ελέγχει το 81% των αποθεμάτων ορυκτού άνθρακα.
Όπως γίνεται κατανοητό εάν η Σκωτία αποφασίσει να ακολουθήσει δικό της δρόμο, σαν ξεχωριστό έθνος θα ξεκινήσει με μια πολύ σημαντική "προίκα" συνυπολογίζοντας και τις υποδομές που διαθέτει ευεργετημένη από την μακρόχρονη παρουσία της στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αντίθετα η οικονομική καταστροφή που θα υποστεί η κυριαρχούσα αγγλική εθνότητα, θα είναι απίστευτου μεγέθους. Ουσιαστικά το εναπομειναν Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία) δεν θα έχει ενεργειακή αυτάρκεια, ούτε σε φυσικό άεριο,ούτε σε πετρέλαιο, ούτε σε ορυκτό άνθρακα. Οι επιπτώσεις στην ισχυρή Στερλίνα θα είναι τεκτονικές.
Εάν πάλι η ΕΕ θελήσει να μποϊκοτάρει το νέο κράτος μη αποδεχόμενη την ένταξή του στις δομές της,όπως έχει απειλήσει για να εκβια΄σει την ελεύθερη βούληση των Σκωτσέζων, θα υπάρξουν άλλοι "μνηστήρες" που θα ήθελαν πάρα πολύ να έχουν έναν στρατηγικό σύμμαχο που θα ελέγχει τις θαλάσσιες οδούς στο Βόρειο Ατλαντικό.
Σημειώνεται ότι οι Σκωτσέζοι δεν έχουν καμμια ιδιαίτερη συμπάθεια στην ΕΕ
Το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, και η αγωνία μεγαλώνει, καθώς κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.
defencenet
Social Plugin