Οι μυστικές επιχειρήσεις των Τούρκων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια
Η δράση των μυστικών πρακτόρων της ΜΙΤ που «στήνουν» τη νέα Οθωμανική ΑυτοκρατορίαΓράφει ο Γιώργος Τράγκας
Πηγή περιοδικό Crash
Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στον χώρο του Αιγαίου και στο Νησί της Αφροδίτης. Οι Τούρκοι αυξάνουν συνεχώς την παρουσία των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού τους και τις πτήσεις των μαχητικών της αεροπορίας τους, σε μία πρωτοφανή, εδώ και πολύ καιρό, επίδειξη δυνάμεως. Αξιοποιούν πλήρως τη γεωστρατηγική θέση τους στην αναμέτρηση της Δύσης με τους τζιχαντιστές και παζαρεύουν όλες τις διευκολύνσεις που παρέχουν στους αμερικανούς και στους άλλους δυτικούς για τον ανεφοδιασμό των Κούρδων που μάχονται εναντίον του ISIS.
Ταυτόχρονα, η τουρκική ηγεσία (που εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στην διεθνή πολιτική σκηνή λόγω μεγέθους, μεγάλου πληθυσμού, παραδοσιακής ισχυρής διπλωματίας και ισχυρών ενόπλων δυνάμεων) διατηρεί επίγειες και υπόγειες διαδρομές με όλο τον ισλαμικό κόσμο και, όπως όλα δείχνουν, και με τη τζιχάντ, με τη Χαμάς και με τη Χεζμπολάχ.
Ο Ερντογάν, ως νέος σουλτάνος σε αναδυόμενη νεο-οθωμανική αυτοκρατορία, μιλά και απαιτεί ανταλλάγματα κάθε τόσο από τον Μπάρακ Ομπάμα (που είναι πλέον πρόεδρος χωρίς εξουσίες στις ΗΠΑ και με χαμηλή πλέον δημοφιλία). Και, ταυτόχρονα, καλεί τον Γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα σε απολογία, γιατί σκίτσο γερμανικού βιβλίου παρουσίαζε ως «σκύλο» τον Ερντογάν!
Η Τουρκία δημιουργεί πλήθος διεκδικήσεων και θεμάτων στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο, προκειμένου στο τέλος να εισπράξει νέα οφέλη (φυσικούς πόρους, μοίρασμα φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενδεχομένως και εδάφη ή θαλάσσιες περιοχές). Σλόγκαν πλέον του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι «στην Κύπρο ή τα μοιράζουμε όλα ή διχοτομούμε οριστικά το νησί», «το Αιγαίο δεν μπορεί να είναι ελληνική λίμνη, πρέπει να πάμε σε καινούργιες συμφωνίες για όλα».
Η Άγκυρα συντονίζει όλη την επιθετικότητα των γειτόνων σε βάρος των συνόρων μας. Διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αλβανία, σχεδόν απέναντι από την Κέρκυρα, και αυξάνει συνεχώς την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική επιρροή της στα πρώην οθωμανικά εδάφη. Με ιταμό ύφος και ασύλληπτο πολιτικό «τσαμπουκά» εισέβαλε στην Κυπριακή ΑΟΖ αξιώνοντας συνεκμετάλλευση, ενώ ως εγγυήτρια δύναμη κάλεσε τις υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο) να πράξουν το καθήκον τους. Σε πολλές περιπτώσεις δηλώνουν ότι πραγματοποιούν τα πολεμικά τους σκάφη αβλαβείς διελεύσεις, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για επίδειξη ισχύος που αποβλέπει στην εμπέδωση της αμφισβήτησης κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο!
Μόνο κατά τη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 99 παραβιάσεις μόνο σε μία ημέρα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Η Άγκυρα διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι αμφισβητεί συνολικά το Αιγαίο ως ελληνικό εθνικό χώρο, ενώ η Αθήνα αρκείται πάντα σε μία τυπική επίκληση των κανόνων του εθνικού δικαίου, ευρισκόμενη σε ενδεχόμενη κατάσταση σύγχυσης και αμηχανίας μπροστά στον βουλιμικό γείτονα που επιδεικνύει τα «δόντια» του, απειλώντας συνεχώς με θερμό επεισόδιο.
Η αναδιάρθρωση και αναβάθμιση των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών
Ο Ερντογάν ρίχνει πολλά εκατομμύρια στην αναβάθμιση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, που παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο εδώ και χρόνια στη διείσδυση και την προώθηση των τουρκικών θέσεων σε όλη τη Βαλκανική και τη Μέση Ανατολή. Η Άγκυρα, μέσω της ΜΙΤ, προωθεί όλες τις επιθετικές βλέψεις της. Εμείς αποκαλύπτουμε πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ως όπλο και εργαλείο τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στη Θράκη, στη Βαλκανική και γενικά παντού, προκειμένου να προωθεί και να εμπεδώνει την τουρκική πολιτική.
Οι αλλαγές στη ΜΙΤ ήταν αναγκαίες και κρίσιμες για να περάσει η Τουρκία σε μετακεμαλική εποχή. Ουσιαστικά, αυτές ξεκίνησαν από το έτος 2005, με τον Emre Τaner στο τιμόνι της ΜΙΤ και όταν πλέον είχε ξεσπάσει η διαμάχη μεταξύ των ισλαμιστών και κεμαλιστών με τυπική μάλλον αφορμή την υπόθεση Ergenekon. Η αναδιοργάνωση της τουρκικής υπηρεσίας, η οποία είχε προβληθεί ως προϋπόθεση στο όραμα της γενικής αναδιοργάνωσης του τουρκικού κράτους, στοιχείο που καταδεικνύει τα μέγεθος και τη σημασία του ρόλο της, συντελέσθηκε προσεκτικά και σταδιακά, με τις κατευθύνσεις Ερντογάν και με διοικητή της τον καλό επαγγελματία, έμπειρο και ηπίων τόνων Emre Taner, ο οποίος μάλλον αποδείχθηκε ως ιδανική μεταβατική επιλογή, αφού κατάφερε να επέλθουν πολλές και σημαντικές αλλαγές και να διατηρήσει συγχρόνως τις απαραίτητες ισορροπίες και δυνατότητες, ώστε η Υπηρεσία να είναι πάντοτε δραστήρια και αποτελεσματική.
Ο Hakan Fidan ανέλαβε τα καθήκοντα του διοικητή της ΜΙΤ το έτος 2010 και όταν πλέον είχαν ριζώσει τα ισλαμικά στοιχεία σε όλες τις καίριες θέσεις. Αποτελούσε προσωπική επιλογή του Ερντογάν, αφού θεωρούνταν στενός και έμπιστος συνεργάτης του, ενώ ανάλογη ήταν η σχέση του και με τον Νταβούτογλου. Η μέχρι τώρα συνεργασία μεταξύ τους είναι η καλύτερη, αλλά και τα αποτελέσματά της θεωρούνται αξιόλογα. Δεν χαρακτηρίζονται υπερβολικοί εκείνοι που ισχυρίζονται ότι οι Ερντογάν, Νταβούτογλου και Φιντάν αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες της νεο-οθωμανικής Τουρκίας.
Στοιχεία που καταδεικνύουν και χαρακτηρίζουν ανάλογα την όλη αξία, αποστολή και αποτελεσματικότητα της σημερινής ΜΙΤ, είναι ο συνεχώς αυξανόμενος μεγάλος προϋπολογισμός της και η ποιοτική σύνθεση στο προσωπικό της, αφού περίπου το 70% αυτού ανήκει στην πιο παραγωγική ηλικιακή ομάδα των 25-45 ετών, ενώ το 80% είναι άνδρες.
Η ΜΙΤ, πλέον, έχει οργανωθεί ανάλογα και εφαρμόζει ένα επιθετικό δόγμα στις χώρες – στόχους, επεκτείνοντας και επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε στρατιωτικούς, ενεργειακούς, οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και δημοσιογραφικούς τομείς. Ως περιοχές ξεχωριστού ενδιαφέροντος καθορίσθηκαν τα Βαλκάνια, ο Καύκασος, η Μέση Ανατολή, η Μεσόγειος Θάλασσα, η Ερυθρά Θάλασσα, ο κόλπος του Άντεν και η Κασπία Θάλασσα.
Τα βαλιτσάκια και οι συνακροάσεις
Η συλλογή ηλεκτρονικών πληροφοριών, στις οποίες βεβαίως συμπεριλαμβάνονται και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ανήκει πλέον αποκλειστικά στη ΜΙΤ και συνέχεια τα σχετικά στοιχεία διαβιβάζονται αρμοδίως από αυτήν, σε αντίθεση με το παρελθόν που ο κάθε φορέας (Ένοπλες Δυνάμεις – Αστυνομία – ΜΙΤ) ενεργούσε με δικά του μέσα.
Προκειμένου να διευρυνθεί και να προβληθεί ο ρόλος της ΜΙΤ σε διεθνές και όχι σε απλά σε περιφερειακό επίπεδο, τη θέση του υπαρχηγού Πληροφοριών Εξωτερικού κατέχει πρέσβης, ακριβώς για να καταδεικνύεται η βαρύτητα που αποδίδεται στην ποιότητα των πληροφοριών εξωτερικού. Συγχρόνως, για να αποδεικνύεται ο απόλυτος έλεγχος της ΜΙΤ επί της συλλογής πληροφοριών με τεχνικά μέσα, έχει δημιουργηθεί Ειδική Διεύθυνση Επιστημονικών – Τεχνολογικών – Τεχνικών Εφαρμογών, με επικεφαλής τον υπαρχηγό Τεχνολογικών Πληροφοριών.
Η απόλυτη, πλέον, κυριαρχία της ΜΙΤ σε όλα τα θέματα πληροφοριών και ασφάλειας, αποδεικνύεται και από τη συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Επιτροπής Συντονισμού Εθνικών Πληροφοριών, η οποία υπάγεται απευθείας στον διοικητή της ΜΙΤ, συνέρχεται κάθε μήνα και συμμετέχουν σε αυτήν οι διευθυντές Πληροφοριών του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, της Στρατοχωροφυλακής και της Αστυνομίας, καθώς και ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας και λοιποί αρμόδιοι υφυπουργοί, με βασική αποστολή την πληροφοριακή ενημέρωση και αξιολόγηση επί όλων των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας της χώρας.
Έχει δημιουργηθεί επίσης και ένα μουσείο, εντός των εγκαταστάσεων της ΜΙΤ, όπου εκτίθενται διάφορα υλικά και μέσα που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ τυγχάνουν ιδιαίτερης προβολής τα συστήματα και υλικά υποκλοπών, που φέρεται να εγκατέστησαν κατά καιρούς οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου κ.λ.π. στα κτίρια των τουρκικών Επισήμων Αποστολών στο Εξωτερικό.
Ο συνομιλητής του Οτσαλάν
Νέος υποδιοικητής της ΜΙΤ από τον περασμένο μήνα είναι ο Muhammed Dervisoglu, οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες του οποίου φέρονται να είναι πολύ διευρυμένες και ο διορισμός του συμπίπτει με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης και αναδιάρθρωσης της τουρκικής υπηρεσίας, καθώς και μετά τη θριαμβευτική για τους Τούρκους κατάληξη της απελευθέρωσης των ομήρων από τους τζιχαντιστές, εξέλιξη που πιστώθηκε αποκλειστικά στη ΜΙΤ και την ηρωοποίησε στην κοινή γνώμη, αν και τελικά αποκαλύφθηκε ότι η απελευθέρωση των ομήρων έγινε κατόπιν μυστικής συμφωνίας για ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Ο Dervisoglu χαρακτηρίζεται, όπως και ο διοικητής Fidan, ως σκοτεινό πρόσωπο και άνθρωπος του παρασκηνίου. Θεωρείται ειδικός στα θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και στην οργάνωση επιχειρησιακών δράσεων. Λέγεται ότι ήταν ο βασικότερος συνομιλητής του Οτσαλάν στο Ιμραλί, οι επαφές του οποίου κρατήθηκαν μυστικές, ενώ φέρεται ότι ήταν και αυτός που έπεισε τον Οτσαλάν για «αλλαγή πλεύσης» και για ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος.
Οι εισβολές της ΜΙΤ στην Ελλάδα
Η ΜΙΤ αποδεδειγμένα και διαχρονικά δεν περιορίσθηκε σε αμιγώς κατασκοπευτικές δραστηριότητες εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλά υιοθέτησε και ανέπτυξε όλες σχεδόν τις επιθετικές και δυναμικές μορφές μυστικής δράσης, από την ήπια και μεθοδική προπαγάνδα μέχρι τις άκρως δυναμικές ενέργειες και δολιοφθορές. Στις τελευταίες περιπτώσεις εντάσσονται πολλοί εμπρησμοί δασών σε ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, που μερικοί έχουν αποδειχθεί και κάποιοι άλλοι φωτογραφίζονται ως ενέργειες της τουρκικής υπηρεσίας.
Η δημιουργία ομάδων στην Ελλάδα, που θα μπορούν σε μία κρίσιμη στιγμή να προκαλέσουν καταστάσεις εσωτερικού αντιπερισπασμού, ήταν πάντοτε ένας τιμητικός στόχος για τη ΜΙΤ και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παλαιά αλλά πάντοτε επίκαιρη υπόθεση του λαθρεμπορίου «Ivy-B», το οποίο, το καλοκαίρι του 1983, εντοπίσθηκε να πλέει χωρίς φώτα πορείας ανοιχτά του Πόρου να μεταφέρει 2,5 τόνους όπλων, πυρομαχικών και έντυπου υλικού, τα οποία αποκάλυψαν δράση και σκοπούς της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας.
Το υλικό συνοδευόταν από φυλλάδια για τη χρήση των όπλων και για τη διεξαγωγή ανορθόδοξων επιχειρήσεων, όλα στην τουρκική γλώσσα. Όπως έγινε γνωστό, τα όπλα προερχόταν από τουρκική βιομηχανία όπλων και τελικός προορισμός τους φαίνεται να ήταν κάποια ερημική τοποθεσία στην Αττική, απ’ όπου θα προωθούνταν στην Θράκη.
Το συγκεκριμένο συμβάν επαλήθευσε τους φόβους των ελληνικών αρχών για πιθανή απόπειρα σοβαρών αναταραχών στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, αλλά το πρόσθετο ανησυχητικό στοιχείο στη συγκεκριμένη περίπτωση εντοπίζεται στο ότι το σύνολο σχεδόν του υλικού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο μετά από κατάλληλη εκπαίδευση και για διάπραξη δολιοφθορών και ανορθόδοξου πολέμου, ενώ η ποσότητα των εκρηκτικών ΤΝΤ πρόδιδε στόχευση σε έργα υποδομής και επικοινωνιών (φράγματα, γέφυρες, δρόμοι, υδραγωγεία, καλωδιώσεις κ.α.). Επομένως, η δραστηριότητα της ΜΙΤ στη Θράκη κρίνεται ως έχουσα ιστορικό υπόβαθρο, στοιχείο που επιβάλει πρόσθετη ανησυχία για τις σημερινές δράσεις της, οι οποίες φυσικά δεν περιορίζονται μόνο στη συλλογή πληροφοριών. Είναι απολύτως βέβαιο ότι υπάρχει ικανός και κατάλληλος οπλισμός στα χέρια οργάνων της ΜΙΤ στην περιοχή της Θράκης, αφού πλέον η διακίνησή του είναι περισσότερο εύκολη σήμερα, είτε απευθείας είτε μέσω Βουλγαρίας.
Η αναφορά και μόνο στη Θράκη, δημιουργεί θλίψη και οργή στον κάθε Έλληνα που γνωρίζει Ιστορία και δεν ξεχνά γεγονότα. Στην περιοχή αυτή βρήκε πρόσφορο έδαφος η ΜΙΤ και, κατευθύνοντας εντέχνως τις δραστηριότητες του Προξενείου Κομοτηνής, δημιούργησε δομές και επιρροές στις τάξεις της μειονότητας σε τέτοιο βαθμό που σήμερα μπορεί να ειπωθεί ότι αυτή ελέγχεται και καθοδηγείται απόλυτα από τη ΜΙΤ και γενικά τα τουρκικά συμφέροντα.
Απλή απόδειξη αυτού του ελέγχου και της επιρροής αποτελούν τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, στις οποίες το τουρκόψυχο κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων, χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία και προβολή, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Άγκυρα να εγγράψει υποθήκες στην περιοχή και να διαπραγματευθεί ανάλογα με τα άλλα ελληνικά κόμματα στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο «Δούρειος Ίππος» της Ziraat Bank
Συμπερασματικά στη Θράκη υπάρχει ένα τουρκικό Γενικό Προξενείο, που στηρίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο πρακτόρων της ΜΙΤ, το οποίο διαθέτει και διαχειρίζεται μεγάλα χρηματικά ποσά, υπονομεύοντας παράλληλα συστηματικά κάθε ενέργεια του ελληνικού κράτους. Στην περιοχή έχει αναπτυχθεί, χωρίς καμία απολύτως κρατική παρέμβαση, μία παράλληλη και μάλλον κλειστή οικονομία μόνο μεταξύ μουσουλμάνων, ενώ καθοριστικό ρόλο στα οικονομικά της ευρύτερης περιοχής έχει η Ziraat Bank, μέσω της οποίας ρέει άφθονο χρήμα στις τάξεις της μειονότητας.
Η Ziraat Bank, που ενισχύεται από το τουρκικό κράτος και κατευθύνεται από τη ΜΙΤ, για την οποία αποτελεί σημαντική πηγή χρηματοδότησης των επιχειρήσεών της, άρχισε να προβαίνει σε κατασχέσεις περιουσιών Ελλήνων στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, που έλαβαν δάνειο και το οποίο τώρα αδυνατούν να εξοφλήσουν, ενώ αναμένεται να συμβεί το ίδιο και στη Ρόδο, όπου επίσης διατηρεί υποκατάστημα. Αυτός φαίνεται να ήταν ο σχεδιασμός και ο στόχος της ΜΙΤ, όταν το 2008 η συγκεκριμένη τουρκική τράπεζα άνοιγε καταστήματα στην Αθήνα και στη Θράκη, προσφέροντας δάνεια με επιτόκιο μόλος 3%, την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες χορηγούσαν αντίστοιχα δάνεια με 12% και άνω.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ίδια η τράπεζα δεν επιδιώκει και δεν καταβάλει ουδεμία προσπάθεια συνεννόησης και συμφωνίας με τους δανειολήπτες, προχωρώντας αμέσως στην εκτέλεση των όρων της σύμβασης και στην κατάσχεση της υποθήκης.
Γενικά, η παρουσία της Ziraat Bank στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην κρίσιμη περιοχή της Θράκης, αποτελεί στοχευμένη τουρκική πολιτική για διείσδυση και έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, κάτω από την ψευδεπίγραφη οικονομική συνεργασία και με επίκληση της οικονομικής κρίσης. Στη Θράκη, ο «Καλλικράτης» επέτρεψε τη δημιουργία διευρυμένων θυλάκων τουρκόφρονης τοπικής αυτοδιοίκησης, η παιδεία έχει αλωθεί από την τουρκική γλώσσα, ενώ υπάρχει και λειτουργεί η παραπαιδεία, με χρηματοδότηση του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Δυστυχώς, απέναντι σε αυτές τις καταστάσεις και εξόφθαλμες εθνικές απειλές, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει μία ανυπαρξία εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, αποσπασματικές και ασύνδετες ενέργειες για μικροκομματικές σκοπιμότητες, ενώ μονίμως η γενικότερη πολιτική της κινείται μεταξύ άγνοιας, αδιαφορίας και ασυναρτησίας.
Πρόσφατα, ο μεγάλος τουρκικός όμιλος DOGUS προέβη στην αγορά της μαρίνας του Φλοίσβου, ενώ με άλλες εταιρείες απέκτησε τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ο συγκεκριμένος όμιλος κατέχει ήδη και επιδιώκει να αγοράσει και άλλες μαρίνες όπως και τουριστικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, διεισδύοντας έτσι οικονομικά στη χώρα μας. Προκλητική θρησκευτική διείσδυση αποτελεί και η επιδίωξη του ψευτομουφτή Ξάνθηςνα αναγορευθεί σε «αρχιμουφτή» όλων των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας προς τούτο συχνές επισκέψεις και επαφές με τους άτυπους και βεβαίως παρανόμους χώρους προσευχής (τζαμιά) που λειτουργούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
Ένας ακόμα συγκεκριμένος και σοβαρός στόχος της Τουρκίας και ειδικότερα της ΜΙΤ, είναι η δημιουργία συνθηκών «Θράκης» στη Ρόδο, αλλά και στην Κω, καταβάλλοντας προς τούτο αποδεδειγμένες και μεθοδικά οργανωμένες προσπάθειες.
Απλή ένδειξη αυτής της ύπουλης και εθνικά επικίνδυνης τουρκικής επιδίωξης αποτελεί το προ διετίας περίπου επεισόδιο σε βάρος του ιμάμη της Ρόδου, Καραλή Χασάν, ο οποίος δέχθηκε επίθεση στο τέμενος «Ιμπραήμ Πασά» από δύο μουσουλμάνους, ένας από τους οποίους ήταν ημεδαπός και μετέβη στη Ρόδο από τον Εχίνο, όπου διέμενε, με εντολές και κατευθύνσεις του ψευτομουτφτή Ξάνθης προκειμένου να εκτελέσει καθήκοντα χότζα, ενώ ο δεύτερος υπήκοος Τουρκίας Sunusi Misiroglu, ο οποίος αφού καταδικάσθηκε για την πράξη του και απελάθηκε αμέσως στην Τουρκία, αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι σχετιζόταν με το στενό περιβάλλον του Ερντογάν και ενεργούσε για λογαριασμό της ΜΙΤ, αποστολή της οποίας φέρεται να είχε αναλάβει και στη Συρία.
Μεγάλο και ύπουλο κίνδυνο αποτελεί το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ενώ σχετίζεται και ταυτίζεται απόλυτα με την κρατούσα κατάσταση στην Τουρκία, εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος εχθρός και απειλή για τον Ερντογάν, στοιχείο που του προσδίδει τον χαρακτηρισμό του μετριοπαθούς ισλαμιστή και παράλληλα του παρέχει την ευκαιρία να ιδρύει σχολεία στην Ελλάδα, τα οποία βεβαίως και θα συνδράμουν διαχρονικά το έργο της μεθοδικής τουρκικής προπαγάνδας.
Ένα σημαντικό μέρος των μυστικών – απορρήτων κονδυλίων της ΜΙΤ διατίθεται για την προώθηση και κάλυψη των πληροφοριακών αναγκών και λοιπών επιδιώξεών της στις χώρες – στόχους, όπου η Ελλάδα κατέχει μόνιμα την πρώτη και με διαφορά θέση. Η στρατολόγηση αξιόλογων πηγών, συνεργατών και πρακτόρων είναι σίγουρα δύσκολη υπόθεση στον ελληνικό χώρο, κυρίως λόγω της γενικής αρνητικής διάθεσης του κάθε Έλληνα απέναντι σε κάθε Τούρκο, στοιχείο που επίσης χαρακτηρίζει και την αντίστροφη και αντίστοιχη ελληνική προσπάθεια.
Έτσι, λοιπόν, η ΜΙΤ έχει κατασταλάξει στην τακτική του έντεχνου επηρεασμού, που θεωρείται περισσότερο ύπουλη, δύσκολα εντοπίζεται και αποδεικνύεται, αλλά κυρίως εκτιμάται ότι επιφέρει μακρόχρονα περισσότερο δυσάρεστες συνέπειες. Με διακριτικό τρόπο, εξευρίσκεται ο κατάλληλος τρόπος χρηματισμού που θα επιφέρει τον επηρεασμό, οπότε από ένα σημείο και μετά κάποιοι πολιτικοί, αξιωματούχοι, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, ακόμη και ολόκληρες επιχειρήσεις και συγκροτήματα, ενεργώντας εκουσίως ή ακουσίως, εξυπηρετούν και προωθούν θέσεις και επιδιώξεις της ΜΙΤ.
Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα από φωνές Ελλήνων και κάποιων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών επιχειρήθηκε η παραχάραξη και η πλαστογραφία της Ελληνικής Ιστορίας, όπως και η προσβολή της Εκκλησίας.
Ένα ακόμα ύπουλο μέσο και εργαλείο της τουρκικής προπαγάνδας αποτελούν οι τουρκικές σειρές (σήριαλ) που έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια όλους τους μεγάλους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Το χαμηλό συγκριτικά κόστος αυτών των σειρών εξηγείται από τα παραπάνω αναφερόμενα, αλλά σίγουρα αποτελεί κάποιο διέξοδο, ευκαιρία και λύση για τα οικονομικά βυθιζόμενα ελληνικά κανάλια. Με τον τρόπο αυτό, προβάλλονται σε όλη την Ελλάδα οι ανθρώπινες, οικογενειακές και κοινωνικές αξίες των τούρκων, τη στιγμή που αντίστοιχες ελληνικές σειρές απωθούν, επειδή βρίθουν από έρωτες ομοφυλοφίλων, εγκληματικότητα, δολοπλοκίες και κάθε είδους διαστροφή. Υποσυνείδητα, επομένως, γίνεται σύγκριση από τον τηλεθεατή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, με αποτέλεσμα το μήνυμα της τουρκικής προπαγάνδας να επηρεάζει σταδιακά και σημαντικά μεγάλο ποσοστό Ελλήνων τηλεθεατών.
Λαθρομετανάστες ή πράκτορες;
Η ΜΙΤ δεν άφησε ανεκμετάλλευτη και τη συνεχή ροή λαθρομεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους χιλιάδες που καταφθάνουν συνεχώς στη γειτονική μας χώρα από πολλές χώρες και περιοχές της Αφρικής και της Ασίας, όργανα της ΜΙΤ προσεγγίζουν και στρατολογούν αρκετούς από εκείνους που τελικά θα περάσουν στην Ελλάδα.
Τα ανταλλάγματα περιορίζονται σε μικρά χρηματικά ποσά ή σε παροχή διευκολύνσεων για τη μετάβασή τους στη χώρα μας, με την απειλή σύλληψης, φυλάκισης ή επιστροφής στις χώρες τους, ενώ πάντοτε επισείεται η πρόσθετη απειλή για «αναπόφευκτες συνέπειες» σε περίπτωση που γνωστοποιήσουν την προσέγγισή τους ή συνεργασθούν με τις ελληνικές αρχές. Οι αποστολές τους πολλές και ανάλογα με τις ικανότητες και δυνατότητες του κάθε στρατολογημένου λαθρομετανάστη. Κάποιες φορές, σε ικανά και δραστήρια άτομα αφήνονται περιθώρια για επιστροφή στην Τουρκία, προκειμένου να έρθουν σε νέα επαφή με τα όργανα της ΜΙΤ, για ειδικότερες οδηγίες και κατευθύνσεις, περιπτώσεις που συνήθως δρομολογούν και εξασφαλίζουν ελεγχόμενες δραστηριότητες των συγκεκριμένων ατόμων, οπότε πλέον μπορούν να χαρακτηρίζονται ως πράκτορες της τουρκικής υπηρεσίας στον ελληνικό χώρο.
Πολλές φορές, τόσο η ΕΥΠ όσο και οι λοιπές ελληνικές αρχές Ασφαλείας εντόπισαν λαθρομετανάστες να εκτελούν εντολές και αποστολές της ΜΙΤ, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που εξεταζόμενοι από τις ελληνικές αρχές ομολόγησαν την προσπάθεια στρατολόγησής τους από τους Τούρκους.
Λαθρομετανάστες εντοπίσθηκαν να προβαίνουν σε εμπρησμούς δασών και να ομολογούν ότι ενεργούσαν για λογαριασμό της ΜΙΤ, ενώ πολλοί, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Τούρκων, ενεπλάκησαν σε παράνομες πράξεις και αποκαλύφθηκαν. Υπήρξαν και περιπτώσεις που η τουρκική υπηρεσία έπεισε, με απειλές ή με άλλο τρόπο, σεσημασμένους κακοποιούς ή καταζητούμενους για τρομοκρατικές ενέργειες να περάσουν – διαφύγουν στην Ελλάδα, όπου με κάποιο τρόπο τους εξέθεταν, ώστε να συλληφθούν από τους Έλληνες, οπότε πλέον η τουρκική προπαγάνδα αναλάμβανε τα περαιτέρω, για α κατηγορείται τελικά η χώρα μας ότι φιλοξενεί και καλύπτει εγκληματικά στοιχεία και τρομοκράτες.
Διείσδυση στην ΕΥΠ
Γενικά, ως προς την αντιπαράθεση και τον διαρκή πόλεμο μεταξύ Ελληνικής ΚΥΠ-ΕΥΠ και τουρκικής ΜΙΤ, μπορεί να ειπωθεί ότι η ΜΙΤ πάντοτε υιοθετούσε μία περισσότερο επιθετική τακτική, η οποία διαπιστώθηκε να εκδηλώνεται ακόμα και εντός των κόλπων της ελληνικής Υπηρεσίας, ιδιαίτερα κατά την μεταπολιτευτική περίοδο. Έκτοτε, και σταδιακά, η επιμονή των Τούρκων για διείσδυση στην ΕΥΠ φαίνεται να ατόνησε και αυτό μάλλον οφείλεται στην αντίδραση και στην ικανότητα της ελληνικής υπηρεσίας να εντοπίσει και να εξουδετερώσει αρκετές προσπάθειές τους.
Οι σχετικές, όμως, ενέργειες της ΜΙΤ, εξακολούθησαν και φαίνεται να συνεχίζονται, αφού σχετικά πρόσφατα διαπιστώθηκαν μερικές νέες απόπειρες για διείσδυση στις τάξεις της ΕΥΠ.
Παράλληλα και διαχρονικά, από πλευράς ΜΙΤ εκδηλώθηκαν και αποκαλύφθηκαν προσπάθειες προσέγγισης και στρατολόγησης κρατικών αξιωματούχων, στρατιωτικών και απλών Ελλήνων πολιτών, από αξιωματούχους της τουρκικής υπηρεσίας, που βρίσκονταν με διπλωματική ή άλλη επίσημη ιδιότητα στη χώρα μας ή την επισκέφθηκαν αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο λόγο. Ανάλογες προσπάθειες της ΜΙΤ έχουν διαπιστωθεί από την ΕΥΠ με στόχο Έλληνες αξιωματούχους ή τοπικό προσωπικό, που υπηρετούσε σε διπλωματικές και επίσημες αποστολές στην Τουρκία, αλλά και σε άλλες χώρες, ενώ πολλές φορές ενοχλήθηκαν, πιέσθηκαν ή εκβιάσθηκαν σχετικά και απλοί έλληνες ταξιδιώτες, τουρίστες ή επιχειρηματίες στην Τουρκία, για να συνεργαστούν με την ΜΙΤ.
Πολλές φορές, από πλευράς τουρκικών αρχών, εκδηλώθηκαν προκλητικές ή λίαν προσβλητικές ενέργειες σε βάρος μελών επίσημων ελληνικών αποστολών στην Τουρκία, ακόμα και στους χώρους διαμονής τους, με σκοπό να τους διακατέχει φόβος, που μέχρι ενός σημείου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υπηρεσιακή τους απόδοση.
Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν υιοθέτησαν ποτέ τέτοιου είδους ενέργειες και τακτικές, αλλά συγκεκριμένες πράξεις των τούρκων απαντήθηκαν ανάλογα, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να σκέπτονται πολύ καλά πριν αποφασίσουν να τις επαναλάβουν.
Κατά τα τελευταία χρόνια, η ΜΙΤ φαίνεται να στρατολογεί και να χρησιμοποιεί πολίτες της Ε.Ε. για να παρακολουθεί στρατηγικά σημεία του ελληνικού χώρου και για να καλύπτει άλλες επιχειρησιακές της ανάγκες. Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι στρατολογηθέντες από τη ΜΙΤ και αποκαλυφθέντες από την ΕΥΠ ήταν Γερμανοί(!), που είτε διέμεναν μόνιμα στη χώρα μας και ταξίδευαν περιοδικά στην Τουρκία, είτε επισκέπτονταν τακτικά την Ελλάδα.
Η αντίδραση της ΕΥΠ
Μόλις προ ολίγων ημερών, αποκαλύφθηκε ανάλογη δράση γερμανού υπηκόου στην Κω, όπου διέμενε μόνιμα τα τελευταία χρόνια, ενώ πριν από περίπου δύο χρόνια είχε συλληφθεί άλλος γερμανός στην Χίο, για τους ίδιους λόγους.
Αλλά και η ΚΥΠ-ΕΥΠ έχει ενεργήσει πολλές φορές ανάλογα με αποτελεσματικότητα. Για ευνόητους λόγους δεν επιτρέπεται η αναφορά περισσότερων ή συγκεκριμένων στοιχείων, αλλά όταν κάποια αρμόδια στελέχη της ελληνικής υπηρεσίας ερωτούνται σχετικά, τα περισσότερα απαντούν με νόημα ότι «πάντοτε ενεργούσαμε προσεκτικά, αλλά περισσότερο αποτελεσματικά» απέναντι στη ΜΙΤ και σε σύγκριση με αυτή.
Εκείνο που είναι απολύτως διαπιστωμένο και ακριβές, είναι ότι στον τομέα της αντικατασκοπείας και αντιμετωπίζοντας την έντονη τουρκική δραστηριοποίηση και άκρως μεθοδική προπαγάνδα, η ελληνική υπηρεσία κινήθηκε πάντοτε έγκαιρα και αποτελεσματικά, ενώ πολλές φορές δημιούργησε και έπαιξε ικανοποιητικά με διπλούς πράκτορες, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές και σε κρίσιμες περιόδους.
Οι σχέσεις και συνεργασίες της ΕΥΠ με τη ΜΙΤ επισημοποιήθηκαν το έτος 2004, με πρωτοβουλία των τότε δύο μετριοπαθών διοικητών των δύο υπηρεσιών, Παύλου Αποστολίδη και Senkal Atasagun, σε μία ιστορική συνάντηση στην Αθήνα. Οι όποιες επαφές και συνεργασίες έχουν έκτοτε μάλλον τυπικό χαρακτήρα, αφού το μόνο περιθώριο κοινού ενδιαφέροντος εντοπίζεται σε κάποια πεδία του οργανωμένου εγκλήματος. Πάντως, οι δύο παραδοσιακά εχθρικές υπηρεσίες διατηρούν επισήμως συνδέσμους τους στις πρεσβείες των δύο χωρών, σε Αθήνα και Άγκυρα.
Η δράση της ΜΙΤ σε άλλες χώρες και περιοχές
Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους του νέο-οθωμανικού δόγματος Νταβούτογλου, είναι η επιστροφή των Τούρκων στα Βαλκάνια και η δημιουργία Ισλαμικού Τόξου σε αυτά, με κύρια κέντρα την Αλβανία και τη Βοσνία, ενώ άρχισε ήδη να διαφαίνεται η συστηματική διείσδυση των Τούρκων στους τομείς της οικονομίας και της εκπαίδευσης, κυρίως στην Αλβανία.
Ξεχωριστή και αποτελεσματική δραστηριότητα φαίνεται να έχει αναπτύξει η ΜΙΤ στην πόλη Kardzhali της νότιας Βουλγαρίας, όπου, μέσω των πολλών και δραστήριων οργάνων και πρακτόρων στους κόλπους της εκεί ισχυρής τουρκικής (και όχι μουσουλμανικής) μειονότητας, επηρεάζει και παρασύρει τις βουλγαρικές αρχές σε φιλοτουρκικές θέσεις και συμπεριφορές. Οι ελληνικές αρχές ασφαλείας και ιδιαίτερα η ΕΥΠ, ανησυχούν ιδιαίτερα, επειδή στο Kardzhali έχουν εμφανισθεί εξτρεμιστικά στοιχεία της μειονότητας, τα οποία καθοδηγούμενα από το προξενείο της Κομοτηνής, έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, εκμεταλλευόμενα την ελεύθερη διακίνηση πολιτών μεταξύ των δύο χωρών, λόγω Ε.Ε.
Πρακτικά και ουσιαστικά, τα τελευταία χρόνια, έχουν σχεδόν ενοποιηθεί οι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι της νότιας Βουλγαρίας (περίπου 1 εκατομμύριο) με τους 130.000 Έλληνες των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, με το προξενείο της Κομοτηνής να ενισχύει αυτούς τους δεσμούς, προτρέποντας την πραγματοποίηση γάμων και την ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των κατοίκων των δύο πλευρών, με σκοπό να σχηματιστεί ένας ενιαίος και μεγάλος μουσουλμανικός όγκος, που ουσιαστικά θα επηρεάζεται απόλυτα και θα καθοδηγείται από την Άγκυρα.
Η ΜΙΤ αποδεδειγμένα ενισχύει, διευκολύνει, καλύπτει και εν πολλοίς επηρεάζει και κατευθύνει τους τζιχαντιστές, αφού αυτοί έθεσαν ως έναν κύριο στόχο τους την κατάλυση της αυτονομίας των Κούρδων στο Ιράκ και τη Συρία. Αμερικανίδα δημοσιογράφος σκοτώθηκε, πρόσφατα, σε «ύποπτο» αυτοκινητιστικό ατύχημα στην Τουρκία, λίγες ημέρες μετά τις αποκαλυπτικές ανταποκρίσεις της για τον ρόλο της Τουρκίας και τις σχέσεις της με τους τζιχαντιστές.
Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος Serena Smith, σε σχετική ανταπόκρισή της, είχε ισχυρισθεί ότι είχε εξασφαλίσει φωτογραφίες στρατιωτικών της ISIS να περνούν μυστικά στην Τουρκία και αντίθετα στα συριακά σύνορα, μέσα σε οχήματα που μετέφεραν βοήθεια και ανήκουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και πάλλων οργανώσεων βοήθειας. Συγχρόνως, είχε αναφέρει ότι η ΜΙΤ την είχε κατηγορήσει για κατασκοπεία και είχε εκφράσει φόβους για σύλληψή της.
Αλλά και στα γεγονότα της Ουκρανίας, η ΜΙΤ δεν έμεινε έξω από αυτά. Σύμφωνα με ρωσικές και γαλλικές πηγές, η τουρκική υπηρεσία οργάνωσε τη μεταφορά τζιχαντιστών Τατάρων από το συριακό μέτωπο, με πτήση της Turkish Airlines από την Κωνσταντινούπολη στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, στις 22 Νοεμβρίου 2013. Οι Τάταροι τζιχαντιστές, που είχαν εκπαιδευτεί στην Τουρκία, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Κίεβο, προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις και δυναμικές ενέργειες κατά της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς.
Η ΜΙΤ στις συνεργασίες της με τις άλλες Υπηρεσίες Πληροφοριών, ήταν και είναι πάντοτε συγκρατημένη, επιφυλακτική, ανεξάρτητα από τις όποιες σχέσεις στο πολιτικό πεδίο. Ακόμα και απέναντι στις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ, τηρεί την ίδια στάση και πολλές φορές οι αμερικανοί την επικρίνουν γι αυτό. Είναι, όμως, πάντοτε ανοικτή σε συνεργασίες που αποβλέπουν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ειδικότερα σε επιχειρήσεις με στόχο τους Κούρδους του ΡΚΚ και την ακροαριστερή και δυναμική οργάνωση DHKR-C.
Στα θέματα κατασκοπείας είναι ακόμα πιο προσεκτική, στις ανάλογες συνεργασίες, αλλά γενικά θεωρείται ότι στον τομέα αυτό υστερεί σημαντικά σε μεθόδους, τακτικές και εμπειρίες, ενώ ακριβώς αντίθετα αναγνωρίζεται για τις ξεχωριστές της ικανότητες στις προπαγανδιστικές και προβοκατόρικες ενέργειες και προσεγγίσεις.
Διατηρεί καλούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με την αλβανική υπηρεσία πληροφοριών κα τις αντίστοιχες της πΓΔΜ, αλλά στις όποιες συνεργασίες και συναντήσεις μαζί τους το ό,ποιο ενδιαφέρον της περιορίζεται και εξαντλείται στα θέματα της Ελλάδας, ενώ τα μέλη των ό,ποιων αντιπροσωπειών της και σε όλα τα επίπεδα διακατέχονται από ένα κόμπλεξ ανωτερότητας έναντι των συναδέλφων τους των υπηρεσιών από τις δύο συγκεκριμένες χώρες.
Οι σχέσεις της με την Ισραηλινή Mossad ήταν μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’90 οι καλύτερες, αλλά κατά τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει σχεδόν καμία ουσιαστική επαφή και συνεργασία, κυρίως επειδή οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι η ΜΙΤ επηρεάζεται από τους Ιρανούς και ο διοικητής της Fidan είναι πιστό όργανό τους. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η τουρκική υπηρεσία είναι από τις λίγες υπηρεσίες πληροφοριών που διατηρούν άριστες σχέσεις με την αντίστοιχη ιρανική.
Ως προς τις δράσεις της ΜΙΤ στο εσωτερικό της Τουρκίας, μπορεί να ειπωθεί ότι όλα πλέον τα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας ελέγχονται από αυτή, η οποία στην ουσία ελέγχει και κατευθύνει και τις άλλες αρχές Ασφαλείας. Οι ενέργειές της χαρακτηρίζονται από ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, αλλά συγχρόνως ξεχειλίζουν από θρασύτητα, παρανομία και καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος. Πέρα από τις αντιπληροφοριακές και αντικατασκοπευτικές της δράσεις, η ΜΙΤ ασχολείται ιδιαίτερα με εξτρεμιστικά στοιχεία και οργανώσεις κυρίως της Αριστεράς, αλλά και Κουρδικών ομάδων. Στην πρώτη θέση, πάντως, των σχετικών προτεραιοτήτων της, βρίσκεται μόνιμα η αντιμετώπιση του DHKR-C, πυρήνες και στοιχεία του οποίου αποκαλύφθηκαν και στη χώρα μας πριν από μερικούς μήνες.
Μόνιμη επιδίωξη η αποδυνάμωση της Ελλάδας
Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία είτε κυβερνάται από τους ισλαμιστές του Ερντογάν, είτε από τους «μετριοπαθείς» ισλαμιστές, είτε από τους κεμαλικούς, θα έχει ως μόνιμη επιδίωξη και σταθερά οργανωμένο σχέδιο για την αποδυνάμωση και περιθωριοποίηση της Ελλάδας. Μπορεί ακόμα να ειπωθεί ότι η τουρκική απειλή καθίσταται περισσότερο επικίνδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα, όταν η όποια τουρκικά κυβέρνηση εμφανίζεται εφαρμόζουσα μία ηπίων τόνων πολιτική. Απέναντι σε όλα όσα αναφέραμε, η χώρα μας επιβάλλεται να είναι έτοιμη και επιτέλους να αντιληφθεί τους μεγάλους κινδύνους που την απειλούν, να την συρρικνώσουν και να την ταπεινώσουν.
Οι κυβερνώντες και το σύνολο του πολιτικού κόσμου πρέπει να συμφωνήσουν σε μία κοινή και σταθερή εθνική γραμμή πλεύσης, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντά μας και ανεξάρτητα ποιο κόμμα ή κόμματα θα βρίσκονται στην εξουσία. Είναι απολύτως βέβαιο ότι βιώνουμε την πλέον σημαντική κρίση μεταπολεμικά και είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε ποικίλες απειλές και προσβολές. Επιβάλλεται να έχουμε το βλέμμα μας και την προσοχή μας στραμμένα προς τα γεγονότα στις μεγάλες γειτονικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις, ξεπερνώντας τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και διαφορές μας. Έτσι μόνο θα ελπίζουμε και θα τα καταφέρουμε. Σε διαφορετική περίπτωση, οι απόγονοί μας θα μας αναθεματίζουν.
Πηγή περιοδικό Crash, τεύχος Νοεμβρίου 2014
ΠΗΓΗΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Social Plugin