Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού και κινεζικού τύπου η Ελλάδα πούλησε στην Κίνα ένα αποβατικό σκάφος τύπου «Zubr», το οποίο ήταν ενεργό μόνο για τέσσερα χρόνια, γράφει σήμερα η κινεζική ιστοσελίδα αμυντικού περιεχομένου mil.news.sina.com.cn.
Το Κινέζικο ναυτικό PLA παρέλαβε άλλα δύο πλοία αυτού του τύπου από την Ουκρανία, δημιουργώντας στολίσκο αποβατικών πλοίων .
Το κόστος ενός πλοίου αυτού του τύπου ανέρχεται περίπου σε 80 εκατομμύρια δολάρια .
Το Ρωσικής σχεδίασης Zubr (ή Project 1232.2 – Νατοϊκή ονομασία POMORNIK) είναι το μεγαλύτερο στρατιωτικό αερόστρωμνο του κόσμου] και χρησιμοποιείται ως αποβατικό σκάφος στρώματος αέρα (Landing Craft air-cushion ή LCAC).
Σήμερα βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία εννέα σκάφη σε ολόκληρο τον κόσμο, σε χρήση από τις ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Η μεταβίβαση του ΠΤΜ Κεφαλληνία (L180), του πρώτου από τα δύο αερόστρωμνα Zubr που αγοράστηκαν από την Ελλάδα[3], στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σηματοδότησε την πρώτη φορά που σκάφος ρωσικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκε από το πολεμικό ναυτικό χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.
Είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει αποβατικές επιθετικές μονάδες (όπως πεζοναύτες ή άρματα μάχης) από εξοπλισμένα ή μη σκάφη σε μη προετοιμασμένες ακτές, καθώς και να μεταφέρει και να ποντίζει νάρκες.
Σίγουρα αυτή η εξέλιξη εφόσον ισχύει η είδηση από την κινεζική ιστοσελίδα αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την χώρα μας.
Σύμφωνα με πολλά άρθρα μας,η χώρα μας λόγω Τουρκίας, πρέπει να προμηθεύονταν και άλλα αερόστρωμνα αυτού του τύπου, και όχι να πουλά κάποιο στην Κίνα.
Αναμένουμε ανακοίνωση διάψευσης ή επιβεβαίωσης από το υπουργείο εθνικής άμυνας.
ΠΗΓΗ ΠΗΓΗ
Social Plugin