Καθώς η γαστρονομία ενός λαού προσδιορίζει τις αξίες του και την κοσμοθεωρία του, αυτό που συμβαίνει στα ιδιαίτερα του στομάχου- όπως έλεγε ο Θερβάντες- μιλά για το ποια είναι η πνευματική μας στιγμή.
Το ντοκιμαντέρ της Ντόρις Ντέρι ‘’Πώς να μαγειρέψεις τη ζωή σου’’ θέτει ουσιαστικά ζητήματα γύρω από τη διατροφή και την επίδραση της στον τρόπο ζωής μας. Είναι επικεντρωμένο στο μάγειρα Ζεν Έντουαρτ Μπράουν, που διηγείται στους μαθητές του το μυστικό της τέχνης του: στην πραγματικότητα, είναι τα τρόφιμα αυτά που μαγειρεύουν εμάς.
Προτείνει την πράξη του μαγειρέματος, από το ζύμωμα του ψωμιού μέχρι την επιλογή και το κόψιμο των χορταρικών, ως εκδήλωση αγάπης προς τους άλλους και προς τους εαυτούς μας.
Γιατί ποια άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα είναι πιο σημαντική από αυτή που φροντίζει το καύσιμο για το ζωτικό μας όχημα;
Όπως αν βάλουμε στο αυτοκίνητο λάθος καύσιμο θα αρχίσει να ταλαιπωρείται η μηχανή και στο τέλος θα χαλάσει, έτσι και η στιγμή του φαγητού δεν πρέπει να είναι μια πράξη ρουτίνας που αφήνεται στη τύχη. Όταν μαγειρεύουμε ή μαγειρεύουν για εμάς την τροφή μας, πραγματοποιούμε μια επιλογή που επιδρά στη υγεία και στο πνεύμα.
Όπως σχολιάζει ο μάγειρας Ζεν, αυτός που τρώει υπερβολικό αριθμό χάμπουργκερ είναι πιθανόν να μοιάζει με χάμπουργκερ στο τέλος.
***
99 μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας
edwhellas.gr
Social Plugin