Ad Code

Responsive Advertisement

Η Τουρκία μας πάει σε κρίση! Το Γενικό Επιτελείο απορρίπτει αποχώρηση Barbaros και πολεμικών!


Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Απέρριψε η Αγκυρα - και μάλιστα δια του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου- την θέση που διατύπωσε από ελληνικής πλευράς ο Αντιπρόεδρος κ. Ευαγ. Βενιζέλος και από Κυπριακής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους ''Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά '' από την Ανατολική Μεσόγειο ως όρο για την επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή από την Τουρκία να πραγματοποιήσει 2 μεγάλης κλίμακας ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού στο Βόρειο και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, σε περιοχές που έχουν δεσμευτεί από τις αρχές τις εβδομάδας ως τις 6 Δεκεμβρίου, σε χρόνο δηλαδή που θα διεξαχθεί (αύριο και μεθαύριο) και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα με κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών στην οποία θα συμπροεδρεύσουν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο Τούρκος ομόλογός του Α. Νταβούτογλου. Έστω και αν πρόκειται για την επιχειρησιακή εκπαίδευση -αξιολόγηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού του Δ' τριμήνου 2014, η οποία ήταν προγραμματισμένη...

Επιμένει στην παρουσία και προστασία του Barbaros

Συγκεκριμένα, το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας γνωστοποίησε ότι ''η φρεγάτα TCG Gaziantep του Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων συνεχίζει να παράσχει προστασία και υποστήριξη στο πλοίο Barbaros, το οποίο συνεχίζει τις έρευνες φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου''.

Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας γνωστοποίησε, επίσης, ότι ''η φρεγάτα TCG Bartin παρακολουθεί σε απόσταση 8 χιλιομέτρων το πλοίο SAIPEM 1000 με σημαία Μπαχάμες, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες φυσικού αερίου για λογαριασμό της ''Ε/Κ'' Διοίκησης (σ.σ. εννοεί τη Κυπριακή Δημοκρατία)''.

Και ...μπάστακας στο γεωτρύπανο

Είναι σαφές ότι η Άγκυρα δεν λαμβάνει υπόψη της το διεθνές κλίμα που απαιτεί αποκλιμάκωση και αποφυγή εντάσεων και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και το αίτημα για απόσυρση του σκάφους- έστω και αν το τελευταίο δεν έχει διατυπωθεί ευθέως πέραν από την θέση που διατύπωσε από ελληνικής πλευράς ο κ Αντιπρόεδρος κ. Ευαγ. Βενιζέλος και από Κυπριακής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Είναι ενδεικτική η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της τουρκικής Hurriyet της ανακοίνωσης του τουρκικού ΓΕΕΘΑ με τίτλο «Απόρριψη από την Τουρκία προς την Ελλάδα: συνεχίζεται η υποστήριξη και η παρακολούθηση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι ασκήσεις Β και ΝΑ Αιγαίο

Όσον αφορά τις δυο ασκήσεις στο Β και ΝΑ Αιγαίο από αναλυτές και στρατιωτικές πηγές αναφέρεται ότι είναι επιλογή με πολιτικό χρώμα καθώς πολύ απλά θα μπορούσε είτε να προηγηθεί η διεξαγωγή τους είτε να μετατεθεί για μετά την συνάντηση ή ακόμα και να περιοριστεί δραστικά, σε επίπεδο συμβολικό... Το ότι όλα ήταν δυνατόν να γίνουν αν δεν υπήρχε σκοπιμότητα από την Αγκυρα αποδεικνύεται από το ότι ελληνικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι NAVTEX δέσμευσης των περιοχών των ασκήσεων εκδόθηκαν την τελευταία εβδομάδα...

Η μια περιοχή είναι στον βορρά, στον Κόλπο Ξηρού, βορειοανατολικά της Λήμνου και κοντά στα παράλια της Θράκης και η άλλη νότια, γύρω από το Καστελλόριζο στην οποία οι Τουρκοι ''δηλώνουν'' περιοχή ενδιαφέροντός τους , ακόμα και δικό τους χώρο την ευρύτερη περιοχή.Μάλιστα έχουν και ισχυρή ναυτική παρουσία και αεροπορική δραστηριότητα - από τις αρχές της εβδομάδας σημειώθηκαν συνολικά 23.

Μετακινήθηκαν σήμερα προς Δυσμάς...

Από πλευράς σχεδιάσεως οι δεσμευθείσες περιοχές δεν θίγουν ελληνικά κυριαρχικά διακαιώματα ή αρμοδιότητες - άλλωστε η Ελλάδα τις αποδέχθηκε στο πλαίσιο συντονισμού, λένε στρατιωτικές πηγές. Όσον αφορά την δραστηριότητα κατά την εκτέλεση της άσκησης δεν έχει υπάρξει κάποια πρόκληση μέχρι στιγμής, λένε στρατιωτικές πηγές. Σήμερα το πρωί υπήρξε μια μετακίνηση της συγκέντρωσης και της εκπαίδευσης προς δυσμάς του Κόλπου Ξηρού, αλλά πάντα στα διεθνή ύδατα. Η όλη εικόνα μέχρι στιγμής δείχνει μια μορφής πρόκληση σε επίπεδο πολιτικό- χωρίς στρατιωτική πρόκληση, λένε στρατιωτικές πηγές.

Ναυτική παρουσία έχει - και επιμένει ότι θα συνεχίσει να έχει, όπως προαναφέραμε- η Τουρκία και στα κυπριακά νερά , την ΑΟΖ, γύρω από το ερευνητικό ''Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά '' αλλά και κοντά στο γεωτρύπανο SAIPEM που εργάζεται για την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ελλάδα: Δεν κλιμακώνει- επαγρυπνεί

Η ελληνική πλευρά δεν προσθέτει φραστικά ένταση - πέραν των αυτονοήτων που είπε ο κ. Δένδιας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Μεγίστη και την Ρω, μετά και την ''λεκτική '' παρενόχληση του ελικοπτέρου που τον μετέφερε. Στην πράξη οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι αυτονόητο ότι έχουν την κατάσταση ετοιμότητας που απαιτείται, χωρίς διάθεση κλιμάκωσης.

Αντίθετα η Αγκυρα κλιμακώνει και στην πράξη - όπως προείπαμε- και στα λόγια:Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής των ενταξιακών διαβουλεύσεων με την ΕΕ κ Βολκάν Μπόζκιρ δήλωσε πως όσο συνεχίζεται το ''αίτημα'' της λεγόμενης ''ΤΔΒΚ'' για έρευνες το σεισμογραφικό ερευνητικό πλοίο ''Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά''. Προφασιζόμενος τις έρευνες που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της δήλωσε ότι ''η Τουρκία θα συνεχίσει τη στάση της. Θα συνεχίσουν οι σεισμικές έρευνες''.

Ακόμα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της σε ο τι αφορά τη λύση του Κυπριακού.

''Η ''Ρωμαίικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου'' μπορεί να συνεχίσει τη στάση της αυτή. Αλλά η ΕΕ έχει την ευθύνη το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων. Εάν ανοίξουν θα είμαστε ευχαριστημένοι. Εάν όχι εμείς θα συνεχίζουμε την πορεία μας'' ανέφερε ο κ. Μπόζκιρ.

ΠΗΓΗ