Ad Code

Responsive Advertisement

Η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή για τις επόμενες γενιές... Έκθεση ΣΟΚ: 10 εκατομμύρια νεκροί κάθε χρόνο από τα υπερμικρόβια!

Η απειλή για την ανθρώπινη φυλή από τα θανατηφόρα υπερμικρόβια, τα οποία είναι ανθεκτικά στα φάρμακα, είναι «πιο βέβαιη» ακόμη και από την κλιματική αλλαγή!

Η απειλή για την ανθρώπινη φυλή από τα θανατηφόρα υπερμικρόβια, τα οποία είναι ανθεκτικά στα φάρμακα, είναι «πιο βέβαιη» ακόμη και από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με επιστημονική επιτροπή που συστάθηκε από τον βρετανό πρωθυπουργό David Cameron.

Έως και 10 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο θα μπορούσαν να σκοτώσουν τα μικρόβια, που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα, τις επόμενες δεκαετίες αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις που υπολογίζονται από μια ομάδα με επικεφαλής τον Jim O'Neill. Ωστόσο, παρά την ευρεία συμφωνία μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με την κλίμακα της απειλής, οι πολίτες φαίνεται να μην ακούν τις προειδοποιήσεις.

Η έρευνα ιδρύθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους για να αναζητήσει επειγόντως λύσεις σε ένα πρόβλημα, το οποίο ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Κάμερον, προειδοποίησε ότι μπορεί να οδηγήσει τον κόσμο πίσω στον μεσαίωνα.

Το καταστροφικό σενάριο

Στην αρχική εκτίμηση του ο κ O'Neill εξυφαίνει ένα σενάριο καταστροφής, προειδοποιώντας ότι χωρίς συντονισμένη παγκόσμια δράση για να βρεθούν νέες θεραπείες και να μειωθεί δραστικά η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων, 300 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 35 έτη από σήμερα, από ασθένειες που σήμερα είναι πλήρως θεραπεύσιμες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το 2050 η μικροβιακή αντίσταση (AMR) θα μπορούσε να κοστίσει ένα παρόμοιο αριθμό ζωών κάθε χρόνο, όπως το άθροισμα των καρκίνων, της χολέρας, του διαβήτη, της ιλαράς, του τέτανου, της διάρροιας και όλων των τροχαίων ατυχημάτων μαζί! Η μαζική απώλεια ανθρώπινων ζωών θα μπορούσε να εξαλείψει περίπου πάνω 80 τρις ευρώ της παγκόσμιας παραγωγικότητας τα επόμενα 35 χρόνια.

Αλλά ο κ O'Neill επέμεινε ότι οι εκτιμήσεις είναι πιθανό να είναι συντηρητικές και η δημοσιονομική επίπτωση να είναι διπλάσια όταν το κόστος των νέων, πιο πολύπλοκες επεμβάσεων επεμβάσεις, όπως οι αντικαταστάσεις ισχίου και οι καισαρικές τομές ληφθούν υπόψη.

Ο κ O'Neill είπε ότι είχε στενές διαβουλεύσεις με τον λόρδο Stern, τον πρόεδρο της Βασιλικής Ακαδημίας που πραγματοποίησε την έρευνα ορόσημο για την απειλή από την κλιματική αλλαγή, για παραλληλισμούς μεταξύ των δύο παγκοσμίων απειλών και τις πιθανές λύσεις. Όμως πρόσθεσε ότι παρά την μεγαλύτερη προβολή της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με την αντίσταση των μικροβίων, αρχίζει η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της επερχόμενης απειλής.

«Αισθάνομαι, από την επιστημονική σκοπιά, ότι υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα για το πρόβλημα που υπάρχει στον ορίζοντα», είπε. «Είμαι πολύ ευαίσθητος με την υπόθεση της κλιματικής αλλαγής ... αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία είναι πολύ πιθανό τα υπερμικρόβια να είναι μεγαλύτερη απειλή σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα». Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν συγκλίσεις με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επειδή μιλάμε για ένα πρόβλημα στο μέλλον, αλλά και ένα πρόβλημα που στοιχίζει λιγότερο αν το σταματήσουμε, παρά αν το αγνοήσουμε».

«Τραγικές» εκτιμήσεις

Μέσα στα επόμενα 2 χρόνια η έρευνα θα αξιολογήσει τις πιθανές λύσεις για την κατάσταση, ως βάση για μια μελλοντική διεθνή συμφωνία. Ο Λόρδος Stern είπε: «Η σοφή πολιτική κοιτάζει μπροστά και προσπαθεί να διαχειριστεί τους κινδύνους, ιδιαίτερα τα μεγάλα προβλήματα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία πλέον ότι η μικροβιακή αντοχή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μας».

Οι αρχικές προβλέψεις της έρευνα δείχνουν ότι ενώ η κρίση θα επηρεάσει και τις πλούσιες και τις φτωχές χώρες εξίσου, το κόστος θα το επωμιστούν οι ανεπτυγμένες. Εκτιμά ότι μόνο στην Ινδία δύο εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να πεθάνουν ως αποτέλεσμα της ανθεκτικότητας στα φάρμακα το 2050 και άλλο ένα εκατομμύριο στην Κίνα. Αυτό με τη σειρά του θα έχει δραματικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Στη Νιγηρία, ένας στους τέσσερις από όλους τους θανάτους το 2050 θα μπορούσε να είναι ένα αποτέλεσμα της μικροβιακής αντίστασης, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενώ στην Ινδονησία 300.000 θα μπορούσαν να πεθάνουν, κυρίως από τα νέα ανθεκτικά στελέχη της ελονοσίας.

ΠΗΓΗ