Σε μια εντυπωσιακή κίνηση ενίσχυσης του βασικού της επιτοκίου προχώρησε τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, μετέδωσε το Πρακτορείο REUTERS.
Ενίσχυσε κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες το βασικό της επιτόκιο ανεβάζοντας το στο 17% για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα της χώρας το ρούβλι που υπέστη ένα μίνι κραχ νωρίτερα τη Δευτέρα, χάνοντας το 10% της αξίας του.
«Η απόφαση έχει ως στόχο να περιορίσει τη σημαντική υποτίμηση του ρουβλίου», αναφέρει ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.
Μόλις την περασμένη Πέμπτη η ρωσική κεντρική τράπεζα, είχε θέσει το βασικό της επιτόκιο στο 10,5%.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Το ρούβλι υποχώρησε κατά περίπου 8% απέναντι στο ευρώ και το δολάριο, πέφτοντας σε πρωτοφανή επίπεδα, λίγη ώρα αφότου η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε δυσοίωνες προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία για το επόμενο έτος, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Το ρωσικό νόμισμα, που βρισκόταν ήδη σε ελεύθερη πτώση, έπεσε ακόμη χαμηλότερα και η ισοτιμία του έναντι του ευρώ διαμορφώθηκε στα 78 ρούβλια (από 72,28 που ήταν το βράδυ της Κυριακής) και έναντι του δολαρίου στα 63 ρούβλια (από 58,18).
Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θεωρεί πολύ πιθανόν οι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης να βρεθούν σε αρνητικό έδαφος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ενδέχεται μάλιστα η οικονομία να συρρικνωθεί κατά 4,5% μέσα στο επόμενο έτος εάν η τιμή του πετρελαίου πέσει κατά μέσο όρο στα 60 δολάρια το βαρέλι και διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο.
Σε ένα έγγραφό της που αφορά τη νομισματική πολιτική σημειώνει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 11,5% στις αρχές του επόμενου έτους και ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος του πληθωρισμού στο 4% θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2017, όμως για να γίνει αυτό απαιτείται να τηρηθεί αυστηρή νομισματική πολιτική τον επόμενο χρόνο.
Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο αυτό, οι εκροές κεφαλαίων κατά τον τέταρτο τρίμηνο του 2014 μπορεί να φτάσουν σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα του πρώτου τριμήνου, καθώς η πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές παραμένουν περιορισμένες λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία με αφορμή τις ενέργειές της στην Ουκρανία. Η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι οι εκροές κεφαλαίων θα φτάσουν περίπου τα 120 δισ. δολάρια το 2015, θα μειωθούν στα 75 δισ. δολάρια το 2016 και στα 55 δισ. δολάρια το 2017.
mignatiou.com ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
ΠΗΓΗ
Social Plugin