Πέντε χρόνια μετά τη βράβευση του Μπαράκ Ομπάμα με Νόμπελ Ειρήνης, ο Λευκός Οίκος έχει μια προσέγγιση… Ζεν στην εξωτερική πολιτική υπό την εποπτεία του. Ακολουθούν οι κορυφαίες πέντε -όχι και τόσο ειρηνικές κινήσεις- που έκανε ο Ομπάμα την περασμένη πενταετία.
1. Έφοδος στο Αφγανιστάν
Ο Ομπάμα δεν ξεκινήσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αλλά σίγουρα πήρε μια σελίδα από το playbook των προκατόχων του στην προσπάθεια για να τον τελειώσει. Αναγνώρισε την επισφαλή θέση του τη χρονιά του βραβείου.
«Αλλά ίσως το πιο βαθύ θέμα γύρω από την παραλαβή αυτού του βραβείου, είναι το γεγονός ότι είμαι ο επικεφαλής ενός έθνους εν μέσω δύο πολέμων», είπε μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ στο Όσλο, στη Νορβηγία, στις 9 Δεκεμβρίου, 2009.
Ενώ, έλεγε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ «καταλαγιάζει», τα πράγματα στο Αφγανιστάν μόλις είχαν αρχίσει να ζεσταίνονται. Μια εβδομάδα πριν από την αποδοχή του βραβείου, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα στείλει 33.000 περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της «πολιτικής εφόδου» που προοριζόταν να κερδίσει τους Ταλιμπάν και να εκπαιδεύσει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας να πάρουν τη χώρα στα χέρια τους. Τα επόμενα χρόνια θα γινόταν τα πιο θανατηφόρα και για τους στρατιώτες των ΗΠΑ και για τους Αφγανούς αμάχους. Και πάλι, δεν ήταν ο πόλεμος του Ομπάμα. Αλλά μετά ήρθε …
2. Στρατιωτικές επιδρομές στη Λιβύη
Μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ του 1973, στις 17 Μαρτίου 2011, το οποίο απηύθυνε έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λιβύη και εξουσιοδοτούσε τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για την προστασία των αμάχων, ο Ομπάμα, μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, θα ξεκινούσε σύντομα στρατιωτικές επιθέσεις να γυρίσει την παλίρροια του εμφυλίου πολέμου του 2011 στο κράτος της Βόρειας Αφρικής. Το ΝΑΤΟ διεξήγαγε 9.700 επιδρομικά χτυπήματα και έριξε πάνω από 7.700 βόμβες ακριβείας. Μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνέχιζε να αναφέρει με λεπτομέρεια οκτώ περιστατικά όπου τουλάχιστον 72 πολίτες της Λιβύης πέθαναν ως αποτέλεσμα της εναέριας εκστρατείας.
Αλλά η πραγματική ζημία για την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, ήρθε στα χρόνια που ακολούθησαν, με τη χώρα να ολισθαίνει σε έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των ισλαμιστών και της αδυνάτης μετα-επαναστατικής κυβέρνησης. Τον Αύγουστο, ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι η πολιτική του στη Λιβύη ήταν μια αποτυχία, αλλά όχι γιατί επέλεξε να επέμβει στρατιωτικά. Αντίθετα, είπε, το πρόβλημα ήταν ότι η Αμερική και οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν «επιτέθηκαν με πλήρη ισχύ» για να εξοντώσουν τον Καντάφι. Αν και η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, φάνηκε να χαίρεται για το θάνατό του, σημειώνοντας πικρόχολα: «Ήρθαμε, είδαμε, πέθανε».
3. Drone Wars σε Υεμένη, Πακιστάν
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ πρώτες ξεκίνησαν την στόχευση μαχητών από την Υεμένη το 2002, ο Ομπάμα ξεκίνησε σχεδόν όλες τις 15 αεροπορικές επιδρομές και τα 101 χτυπήματα drone στη χώρα. Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη New America.net, η οποία έχει τηρήσει σχολαστικά τα δεδομένα σχετικά με τα χτυπήματα, έως 1.073 άνθρωποι σκοτωθηκαν σκοτωθεί στις επιδρομές. Εκτιμάται ότι 81-87% από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν άμαχοι, ενώ η ταυτότητα ενός 31-50% παραμένει άγνωστη. Αλλά η Υεμένη ήταν μόνο ένα δόντι στο λεγόμενο Drone War του Ομπάμα, αν και, όπως θα δούμε, ήταν η πλευρά ενός περιστατικού αλλαγής παιχνιδιού.
Σε αντίθεση με την Υεμένη, οι επιδρομές drone στο Πακιστάν είχαν ξεκινήσει πολύ πριν ο Ομπάμα έρθει στην εξουσία. Μια έκθεση που διεξήχθη από το Στάνφορντ και τις νομικές σχολές της Νέας Υόρκης, διαπίστωσε ότι από 2.562 ως και 3.325 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις επιδρομές drone στο Πακιστάν τον Ιούνιο του 2004 και τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2012. Οπουδήποτε μεταξύ 474 και 881 από αυτούς ήταν άμαχοι και 176 ήταν παιδιά. Ενώ ο Ομπάμα δεν ξεκινήσε τον πακιστανικό πόλεμο drones, τον επέκτεινε επιθετικά.
Μεταξύ 2004 και 2007, μόνο 10 επιδρομές drone έγιναν στο Πακιστάν. Το επόμενο έτος είδε 36 τέτοιες επιδρομές και 54 έγιναν το 2009.
Όμως το 2010 θα ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά μακράν, με 122 επιδρομές και 849 ανθρώπους νεκρούς. Θα συνέχισε να εγκρίνει 73 και 46 επιδρομές το 2011 και το 2012 αντίστοιχα.
Μετά από ευρεία αντιπολίτευση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τον Μάιο του 2013, ο Ομπάμα υποσχέθηκε μια νέα εποχή διαφάνειας για την προστασία των αμάχων, λέγοντας ότι ο έλεγχος του προγράμματος, θα έπρεπε να μεταφερθεί από τη CIA στο Πεντάγωνο. Αλλά …
4. Ο Ομπάμα έχει μια μυστική λίστα θανάτου
Τον Φεβρουάριο του 2013, η εσωτερική νομική αιτιολόγηση της κυβέρνησης Ομπάμα για τη δολοφονία πολιτών των ΗΠΑ στο εξωτερικό ήρθε στο φως για πρώτη φορά. Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Λευκός Οίκος έχει τη νομική εξουσία να σκοτώσεο Αμερικανούς, οι οποίοι είναι «ανώτεροι επιχειρησιακοί ηγέτες» της Αλ Κάιντα, ή «μιας σχετικής δύναμης», ακόμη και αν δεν συμμετέχουν ενεργά σε οποιαδήποτε ενεργή συνομωσία για να επιτεθούν στις ΗΠΑ .
Τον Σεπτέμβριο του 2011, μια επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στην Υεμένη σκότωσε δύο Αμερικανούς πολίτες: Τον Anwar al-Awlaki και τον Σαμίρ Χαν. Τον επόμενο μήνα, μια επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σκότωσε τον 16χρονο γιος του αλ-Αουλάκι, ο οποίος γεννήθηκε στο Κολοράντο.
Η έννοια του Αμερικανού προέδρου να ασκεί το δικαίωμα να σκοτώνει Αμερικανούς πολίτες, χωρίς το δικαίωμα της δίκης, αντήχησε σε όλη την αμερικανική κουλτούρα.
Στην εμπνευσμένη από κόμικ ταινία «Captain America: The Winter Soldier», το ζήτημα των στοχευμένων δολοφονιών και «των λιστών θανάτου» καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στην πλοκή.
5. Επαναχαράσσοντας κόκκινες γραμμές
Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τράβηξε μια κόκκινη γραμμή γύρω από τη χρήση χημικών όπλων της Συρίας, σπρώχνοντας τη διεθνή κοινότητα να τιμωρήσει τη Δαμασκό με στρατιωτικά πλήγματα μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Ghouta.
Αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο απέτυχε στις αεροπορικές επιδρομές, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έλαβαν τη διπλωματική οδό, με αποτέλεσμα μια ιστορική συμφωνία που είδε τη Δαμασκό να εγκαταλείπει τα αποθεμάτων χημικών όπλων.
Αλλά οι αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Συρία, απλά αναβλήθηκαν. Στις 8 Αυγούστου 2014, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να βομβαρδίζουν το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (IS) μαχητών στο Ιράκ για την προστασία των εμπόλεμων Κούρδων. Τον επόμενο μήνα, οι ΗΠΑ θα ξεκινούσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των μαχητών του IS στη Συρία επίσης. Από όλες τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ κατά τα τελευταία χρόνια, η μάχη κατά της ISIS έγινε δεκτή με ευρεία έγκριση. Παρόλα αυτά, η Συρία ήταν η έβδομη χώρα που ο Ομπάμα βομβάρδισε σε έξι χρόνια.
Αρκετά μεγάλο κατόρθωμα για έναν νικητή βραβείου Νόμπελ Ειρήνης…
ΠΗΓΗ
Social Plugin