Ad Code

Responsive Advertisement

Οι δρόμοι του τουρκικού μαύρου χρήματος στην Θράκη


Η τουρκική πολυπρόσωπη επίθεση που δέχεται η Ελληνική Θράκη, έχει καταγραφεί με ικανοποιητική τα τελευταία χρόνια. Οι μορφές της «ήπιας ισχύος» που προσπαθεί να επιβάλει η Άγκυρα επί ελληνικού εδάφους, είναι μεν πολυπρόσωπες αλλά έχουν έναν κοινό παρονομαστή, το χρήμα. Χρήμα που συνδυαζόμενο με λάθη και παραλείψεις της ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα στην περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης αποκτά πολλαπλή ισχύ και λειτουργεί καταλυτικά στην δημιουργία μίας «εικόνας υπερισχύος» της Τουρκίας μέσα στην Ελληνική Θράκη.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής

(Η αναπαραγωγή τμήματος του άρθρου έχει γίνει μετά από ρητή συναίνεση του υπογράφοντα, για το οποίο και τον ευχαριστούμε)

Αυτή η κινητήριος δύναμη των τουρκικών δραστηριοτήτων επί της Ελληνικής Θράκης, έχει καταγραφεί μέχρι τώρα να διακινείται μέσω της γνωστής τράπεζας τουρκικών συμφερόντων (λειτουργεί νόμιμα, σύμφωνα με σχετική άδεια που εξέδωσε η Ελληνική Τράπεζα της Ελλάδος) Ziraat Bank, η οποία και δίνει ιδιαίτερο βάρος στη χρηματοδότηση εξαγοράς γης και γενικότερα ακινήτων από μουσουλμάνους που κατοικούν στην Θράκη.

Είναι χαρακτηριστική η ευκολία με την οποία παρέχονται – δανείζονται ποσά (ακόμη και για καταναλωτικά δάνεια που φτάνουν μέχρι το ύψος των 20.000 ευρώ), χωρίς εγγυητές, σε άνεργους νεαρούς μουσουλμάνους. Επίσης, είναι χαρακτηριστική η στόχευση σε χρηματοδοτήσεις – δανειοδοτήσεις που αφορούν την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων έως και την αγορά ή ανέγερση κατοικιών από μουσουλμάνους της Θράκης.

Πέρα από την καταγεγραμμένη (και με αποδείξεις εκ μέρους μας) δανειοδότηση, που γίνεται με προφορική ενημέρωση (και) στην Ελληνική γλώσσα, αλλά γραπτώς μόνο στην Αγγλική και στην Τουρκική (και όχι στην Ελληνική γλώσσα, όπως οφείλει πρώτιστα να χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη Τράπεζα που ενεργεί εντός της Ελλάδας), η γενικότερη λειτουργία της Τράπεζας (η οποία διατηρεί το δικαίωμα να δανείζει όποιον και με όποιο επιτόκιο η ίδια επιθυμεί) θεωρείται σύννομη, όπως εξακριβώθηκε μετά από ελέγχους της αρμόδιας προϊσταμένης τραπεζικής αρχής, η οποία διαπίστωσε πως όλα βαίνουν σύμφωνα με το νόμο, αν και υπάρχει μία τάση προς την υλοποίηση επικίνδυνων τραπεζικών κινήσεων (δανειοδοτήσεις) που επικαλύπτονται από την υποθήκευση ακινήτων των δανειοδοτούμενων.

Τα κεφάλαια που διακινεί εντός της Ελλάδας η Ziraat Bank δεν είναι ούτε υπερβολικά, ούτε μπορούν να χαρακτηριστούν ως προερχόμενα από ύποπτες πηγές (ξέπλυμα χρήματος κ.λπ.). Όμως, τα χρηματικά κεφάλαια που διακινούνται στην Ελληνική Θράκη είναι υπέρογκα, αφού ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων (περίπου 3.500 σύμφωνα με πληροφορίες) συμπεριλαμβάνονται σε καταλόγους (payroll) του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αιτιολογήσουν την ποιότητα ζωής τους (ψευτομουφτήδες, ιμάμηδες, χοτζάδες, δάσκαλοι παράνομων σχολείων – νηπιαγωγείων, λειτουργία και δραστηριότητες διαφόρων συλλόγων που χρηματοδοτούν έως και σπουδές στην Τουρκία, διάφορα οικογενειακά τακτικά και έκτακτα επιδόματα κ.α.).

Από πού και πως έρχονται, λοιπόν, στην Ελληνική Θράκη, αυτά τα τεράστια ποσά που χρηματοδοτούν δράσεις και «πάγιες ανάγκες», και μάλιστα σε σταθερή μηνιαία ροή;

Η απάντηση βρίσκεται στην νόμιμη ή στην μη επαρκώς ελεγχόμενη είσοδο «τούρκων τουριστών» (οι οποίοι εισέρχονται σχεδόν αποκλειστικά με ιδιωτικά αυτοκίνητα πολυτελείας, συνήθως αυξημένου κυβισμού, ενώ σπάνια μετακινούνται με την ήδη υπάρχουσα σταθερή λεωφορειακή σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης ή Κωνσταντινούπολης - Κοσσόβου). Για την ακρίβεια, στο δικαίωμα των «τουριστών» να μεταφέρουν χρηματικά ποσά (10.000 – 15.000 €) που σκοπεύουν να «αφήσουν» στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους (σημειώνουμε ότι η «τουριστική κίνηση» από την Τουρκία προς την Ελλάδα γίνεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και θρησκευτικών περιόδων).

Υπάρχουν όμως και «τουρίστες» (Τούρκοι, αλλά κυρίως τουρκόφρονες Βουλγαρικής υπηκοότητας από τη νότιο Βουλγαρία) που εισέρχονται στην Ελλάδα από την Βουλγαρία (ο σταθμός εισόδου στις Θέρμες Ν. Ξάνθης λειτουργεί τυπικά και χωρίς να έχει τη δυνατότητα έστω και τυπικών ελέγχων), μπορούν να μετακινούνται (είσοδος – έξοδος) αυθημερόν, έχοντας τη δυνατότητα να μεταφέρουν ό,τι επιθυμούν (αγαθά, εμπορεύματα, χρήματα κ.α.).

Αυτοί οι «τουρίστες» διακινούν, λοιπόν, τα αναγκαία ποσά τροφοδότησης – χρηματοδότησης των καταγεγραμμένων προς υποστήριξη (μηνιαία βοηθήματα, έκτακτες ανάγκες) χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής η δυνατότητα διακοπής αυτής της παράνομης μετακίνησης ρευστού κεφαλαίου από την Τουρκία προς την Ελληνική Θράκη. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί στις μεθοριακές εισόδους του Έβρου ορισμένες περιπτώσεις εισαγωγής μεγάλων χρηματικών ποσών από τούρκους τουρίστες που είχαν προορισμό την Ελλάδα ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά την πλήρη γνώση της υπάρχουσας κατάστασης και την σχετική επισήμανση από την πλευρά των αρμόδιων ελληνικών αρχών (τελωνειακών ή άλλων) που έχει γίνει προς τις ελληνικές κυβερνήσεις, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία απολύτως ουσιαστική ενέργεια προς την κατεύθυνση αποτροπής (ή έστω και ελαχιστοποίησης) του συγκεκριμένου «φαινομένου». Ιδιαίτερα η είσοδοι από την Βουλγαρία παραμένουν σε κατάσταση που δεν πλησιάζει καν το τυπικό σκέλος - προϋποθέσεις της ύπαρξής τους (σχεδόν μηδενική ικανότητα ουσιαστικού τελωνειακού ελέγχου), με αποτέλεσμα να υπάρχουν και ανεξέλεγκτες είσοδοι και έξοδοι κακοποιών στοιχείων που έχουν επιβαρύνει – αυξήσει την μικρο-εγκληματικότητα στην Ελληνική Θράκη, ενώ εκφράζονται έντονοι φόβοι και για διελεύσεις ατόμων «υψηλού ενδιαφέροντος» των διεθνών διωκτικών αρχών, αλλά και των μυστικών υπηρεσιών.

Η θωράκιση της Θράκης, επί των συνόρων της, είναι μία αναγκαιότητα, απέναντι στην οποία οι «υπεύθυνοι» εθελοτυφλούν και μέσω της αδράνειάς τους επιτρέπουν την χρηματοδότηση δράσεων που βάλουν ευθέως κατά της ασφάλειας της περιοχής, η οποία αργά αλλά σταθερά μεταβάλλεται σε χώρο διέλευσης παράνομων στοιχείων ή προσώπων που εκτελούν συγκεκριμένου τύπου «εργασίες» κατά των εθνικών συμφερόντων.

Κάποιοι, θα πρέπει να κατανοήσουν, επιτέλους, πως η κατάσταση στη Θράκη έχει μεταβληθεί σε τέτοιο σημείο που ενδεχομένως η «αμυντική στάση» και η «ήπια αντιμετώπιση» ή η παρακολούθηση προσώπων, ομάδων και ενεργειών, δεν μπορούν να θεωρούνται ή να χαρακτηρίζονται ως επαρκείς μέθοδοι, ιδιαίτερα όσον αφορά την «ροή χρήματος» που σκοπό έχει να «επιβάλει» την Τουρκία ως τον οικονομικό παράγοντα της περιοχής.

Απαιτείται, πλέον, η ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων και δράσεων συγκεκριμένων φορέων, ειδάλλως πολύ σύντομα η Θράκη θα μεταβληθεί σε θέατρο εξελίξεων στις οποίες θα απαιτούνται μέθοδοι που θα εγγίζουν την λύση του «γόρδιου δεσμού» και θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από όσα θα «επιλύσουν».

ΥΓ: Πρέπει να τονισθεί η δημιουργία και λειτουργία μίας γκετοποιημένης οικονομίας, χρηματοδοτούμενης από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και ελεγχόμενης είτε από την Ziraat Bank, είτε από "προσωπικότητες" - "αγάδες" του χώρου της μουσουλμανικής μειονότητας.

ΠΗΓΗ