Οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους υποστηρίζουν πως έχουν στα χέρια τους βόμβα με ραδιενεργό υλικό που έκλεψαν από το πανεπιστήμιο της Μοσούλης - «Μία βρώμικη βόμβα θα αποδειχθεί καταστροφική αν εκραγεί στο Λονδίνο», υποστηρίζει "Βρετανός" εξτρεμιστής.
Δεν ήταν αρκετοί οι αποκεφαλισμοί, οι βιασμοί, οι εκτελέσεις και οι υπόλοιπες κτηνωδίες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που σπέρνουν το θάνατο και τον πανικό σε Ιράκ και Συρία, πληροφορίες θέλουν τους άνδρες του ΙΚ να έχουν στα χέρια τους ακόμα και «βρώμικες βόμβες».
Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ισχυρίζονται ότι έχουν κατασκευάσει βόμβα με ραδιενεργό υλικό, το οποίο έκλεψαν από το Πανεπιστήμιο της Μοσούλης στο Ιράκ.
Μάλιστα, ένας Βρετανός εξτρεμιστής και υποστηρικτής του ΙΚ αναφέρθηκε στην καταστροφή που θα μπορούσε να προκαλέσει μία τέτοια βόμβα, με αναρτήσεις του σε τόπους κοινωνικής δικτύωσης.Ο Χαμαγιούν Ταρίκ που μάχεται με τους τζιχαντιστές με το όνομα Μουσλίμ-αλ Μπριτάνι, έγραψε στο Twitter: «Παρεμπιπτόντως, το Ισλαμικό Κράτος έχει στα χέρια του βρώμικη βόμβα. Βρήκαμε ραδιενεργό υλικό στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης».
Μάλιστα, εξήγησε ότι τα μέλη της οργάνωσης πρόκειται να συζητήσουν για τις επιπτώσεις έπειτα από τη χρήση της σε δημόσιο χώρο. «Μία βρώμικη βόμβα θα αποδειχθεί καταστροφική αν εκραγεί στο Λονδίνο», συνέχισε ο Βρετανός εξτρεμιστής.
Όλα αυτά, ενώ τους περασμένους μήνες είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι οι τζιχαντιστές είχαν κλέψει πυρηνικό υλικό, σχεδόν 40 κιλά μείγματος ουρανίου, από το Πανεπιστήμιο της Μοσούλης.Μάλιστα, στα στοιχεία αυτά είχε αναφερθεί τον περασμένο Ιούλιο και ο Ιρακινός πρεσβευτής του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ, μεταφέροντας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ότι είχαν κλαπεί 40 κιλά μείγματος ουρανίου, τα οποία διατηρούνταν στο Πανεπιστήμιο για επιστημονική έρευνα.
Ωστόσο, δύο ημέρες έπειτα από την ενημέρωση, η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας δήλωσε πως το υλικό «δεν θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια και την εξάπλωση πυρηνικών όπλων».
Εντούτοις, μία βρώμικη βόμβα, η οποία αποτελείται από εκρηκτικά και ραδιενεργό υλικό μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς τη στιγμή της έκρηξης το υλικό αυτό διασκορπίζεται στην περιοχή.
Σύμφωνα πάντως με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), το υλικό σε μία τέτοια βόμβα «δεν είναι ικανό να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, με εξαίρεση τους ανθρώπους που βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης».
Παρ’όλα αυτά, το αρμόδιο κέντρο επισήμανε πως η ραδιενεργή σκόνη και ο καπνός μπορούν να εξαπλωθούν και να αποδειχθούν επικίνδυνα για την υγεία αν εισπνευσθούν.
Την ίδια ώρα, ειδικοί εκτιμούν ότι εξαιτίας της δυσκολίας μεταφοράς τέτοιου υλικού, οι τζιχαντιστές είναι πιθανό να πυροδοτήσουν μία τέτοια βόμβα σε Ιράκ ή Συρία.
Όλα αυτά, ενώ κυκλοφορεί η πληροφορία τρομοκρατικής επίθεσης σε πέντε αεροσκάφη με προορισμό ευρωπαϊκές πόλεις κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
ΠΗΓΗ
Social Plugin